Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Странно поведение на Pb акумулатор.
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Нед Авг 02, 2009 11:54    Заглавие: Странно поведение на Pb акумулатор. Отговорете с цитат

Преди дни ми се наложи да зареда един акумулатор оловен 12V 7,5Ah и какво установих.Акумулатора мисля е стоя дълго време без да се употребява. Води се, че е слаб и ще го слагам да се зареди на един токоизправител. Меря го дава 12 волта натоварвам го с 3 Ампера ток напрежението пада съвсем малко по което съдя, че е зареден но все пак ще го слагам да се до зареди. След 1 час опити и странно поведение се чатнах, че всичко му е точно, но поляритета му е в обратна посока от тези на изводите (в първия момент си помислих, че така е излязъл дефектен от производителя) но собственикът ме увери, че си го е ползвал нормално преди това и не са били обърнати полюсите. След продължителна употреба в обратна посока акумулатора си се държеше нормално (въпреки че, е скапан сигурно). Някой може ли да ми обясни защо така се получава (За първи път се срещам с такъв случай)?
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
lenko71
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Нед Авг 02, 2009 13:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Е как стана тоя номер със зареждането без да изпуши нещо. Ако го свържеш обратно към токоизправителя все едно даваш веригата накъсо.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Авг 02, 2009 13:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Не знам как става ама ми се е случвало.В телевизията имахме едни магнетофони NAGRA за подвижен звукозапис и за тях за да спестят бяха купили едни акумулатори произведени в Никопол.Та тия акумулатори като поработиха около година почнаха да се разтичат и да обръщат пляритета.Ебати спестяването ,да сложиш акумулатор в магнетофон за 12 хиляди долара и той да се разтича............... Shocked
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Нед Авг 02, 2009 13:43    Заглавие: Отговорете с цитат

lenko71 написа:
....

За щастие токоизправителя ми е идиотоустойчив. Аз съм си го правил и по стар навик всичко е многократно преизчислено. Крайния започна много рязко да прегрява и така се усетих, въпреки това 30 мин е бил свързан сигурно с обратно свързан акумулатор и му няма нищо.Те такива хард тестове сигурно и на най-елитните ТЕС-ове не правят. Laughing
Иначе това за мен си остава като мистерия как ще си смени поляритета. Досега нито съм чувал, нито съм чел, а ми се случи този феномен.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Нед Авг 02, 2009 13:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Пепи, ако тези случаи, които описваш са повече от един!... баф мааму!- значи "има нЯщо"!... Rolling Eyes
Върнете се в началото
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Нед Авг 02, 2009 14:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Извън земни,полтъргайс и др.
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 02, 2009 15:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Явлението - "обръщане на поляритета" при определен тип акумулатори и батерии при определени условия и достигане на дълбок (само)разряд не е новост.
По-учудващо е твърдението, че продължава да се държи като акумулатор.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Нед Авг 02, 2009 15:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Вероятно причината е, че не е експлоатиран, както трябва /оставян е без консумация дълго време, не е зареждан своевременно.../.
Мислех си за "лоша серия", когато написах по- горното, ама... Rolling Eyes
Върнете се в началото
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Авг 02, 2009 16:12    Заглавие: Отговорете с цитат

helios, не беше нито единичен случай нито серията беше дефектна,просто така се получаваше.
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Нед Авг 02, 2009 20:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Наскоро ми дадоха един скапан акумулатор-12V/4,5Ah да го погледна става ли.В суматохата съм го включил наопаки.Тръгна голям ток от зарядното,но не обърнах внимание,защото беше с нулев заряд.Да,ама токът 2-3 часа вървя на максимум и го свалих от заряд.Меря напрежението-показва наопаки.Както и да е,усетих се.Включих лампа да го рарредя,но после изобщо не тръгна да се зарежда в правилната посока.В обратна-зарежда Shocked Бракувахме го,но такова нещо не бях виждал до сега.Бях чувал,че това става с автомобилни акумулатори.Нямам обяснение,не съм и срещал такова,но явно е възможно.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети