|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 05, 2009 22:36 Заглавие: |
|
|
Въпросът бе решен с покупката на колектор от нещо и четкодържател от друго нещо. От какво така и пропуснах да уточня, но беше 17 кинта за всичкото. Утре, ако се разминем без земетресение и обилни валежи ще почна да режа тенекиите за А оста. Те пък от своя страна станаха много и разнообразни. Абе, пълен бардак. Ще следя с интерес някой да обяви, че планува сам да си прави CNC за да го разубедя още преди да е почвал. С толкова мислене и робски труд автомобил в чували ще докарам да заводско състояние, ебаси!
Я малко размишлявайте на глас (писмено демек) за следния казус. Имаш жица. Грееш я с ток. Трябва АНАЛОГОВО да следиш температурата на жицата и да компенсираш напрежението, респективно тока през нея. Т.е. при определена температура конкретната жица ще пуска Х ток при У напрежение. Сега трябва да пуснем толкова порции ток, че последната да е с остатъчно напрежение върху изводите на жицата съответстващо на температурата й. Нещо като прототип някой да е мяркал, че вече съвсем откровено ми писна на дедовия, пред гаража е с вид на автоморга, нова работилница трябва да се вдигне за месец, а аз си цъкам с мишката, като пръв 'лигуфрен. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
grizzly Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 06, 2009 0:22 Заглавие: |
|
|
1. Колега, колектор за алтернатори в София предлага фирмата Фрнсизкуп. От тях съм купувал за алтернатор на Ауди 90А колектор (мисля че се казват контактни пръстени) за около 5-7лв. Дори имам един излишен.
2. За да следиш температура ти трябва един операционен с термистор и тримерче. Нелинейна е схемата но за една фиксирана температура работи. След опитно донастройване.
В София подобни алтернатори (90 Ампера) се продават между 30 до 60лв. Мога да съдействам за придобиване на такъв.
Чвстно казано хич си нямам на идея за какво ти трябват такива неща но ако споделиш дори на ЛС мога да подпомогна идеята.
Поздрави и успех! |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 06, 2009 0:43 Заглавие: |
|
|
Защо на ЛС? Там си споделяме само интимни работи. Тайни в областта на това което правя избягвам да имам. Оказва се, че простите за мен неща са сложни за обкръжението, а сложните ... извън способностите изобще.
Колектор и четков апарат набавих. Вярно, че цените малко бяха козлодуйски, ама пък за една бройка си е се тоя.
Сега за температурата. Трябва да се грее стоманена тел която да реже стиропор. Телта се оформя според нуждите. Във връзка с това, че качеството на среза е функция от температура към скорост на рязане, трябва да поддържам и фиксирана температура. Със скоростта е лесно. Колкото кажа, толкова ще е. Сега остава да решим и въпроса с температурата. "Инструментите" ще са различни, но за всеки ще се тарира температура при константна скорост на рязане. Надписвам си я и когато го ползвам врътвам копчето на положението, което е написано там. Това е целта на занятието. Утре, ако не забравя да направя лед във фризера ще тарирам телта на 0 и на 100 градуса и ще знам колко ома е на метър за двете температури. Ще приема, че линията е права и ще сметна за 130 градуса примерно. Като начало ми трябва регулатор, който да държи само една температура. Ще определя оптималната скорост за нея. После ще вдигам температурата и скоростта, докато постигна максимална производителност при задоволително качество.
Значи, с прости думи, трябва устройство, което знаейки параметрите на нагревателния елемент (число от 0 до 10, ебати и параметъра) да държи температура, която е зададена константно в устройството. Токоотнемане, четирипроводни връзки и т.н. ще се избягват. И без това, държачът на инструмента стана учудващо сложен. Сигурно цял ден ювелирна работа с малкия флекс, бормашината и мънинкото стругче ще уеме. По моите критерии това си е сложно. _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Чет Авг 06, 2009 5:56 Заглавие: |
|
|
Ей така като си смуча пръста и се сещам, че отношението ток- напрежение е пряко зависимо от съпротивлението, а то при теб- от температурата. Нещо като компаратор на тези две фундаментални величини и да изработва сигнал, пряко зависим от тяхното отношение
Иначе скоро не съм ставал толкова рано и може и да пиша глупости де. _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 06, 2009 9:07 Заглавие: |
|
|
Вярвам че ще подгряваш телта с PWM ? Сметни си (опитно си избери ) такова напрежение , че запълването на ШИМ-а да е винаги да чечем под 80% .... навярно следиш мисълта ми ....
През времето на изключено от ШИМ-а захранване към жицата мериш (естествено не с мултицет ) съпротивлението и ' . От там нататък
| Ваклин написа: | | ...Оказва се, че простите за мен неща... | ще се сетиш сам . |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 06, 2009 15:42 Заглавие: |
|
|
Вариантът е изпълним, но относително сложен. Трябва синхронен PWM, схема за запомняне на текущото значение и ред други неща. Върти ми се една семпла идея в главата и ще я доосмисля. Нещо като генератор на постоянно съпротивление
Само да намеря един шунт забутан из чаркалаците. Абе, някой да му се намира константан на тел? _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 08, 2009 1:44 Заглавие: |
|
|
Сещам се за два не толкова луксозни варианта.
1. Може би е по-лесно за желаната скорост да избереш константно напрежение на тела и да напасваш скоростта динамично към температурата, която в случая няма да е трудно да се замери. Или поне не толкова. Средната скорост ще остане желаната (ще я нагласиш де) и няма да ти трябват сложни системи за поддържане на температурата на тела в областта на сряза, докато извън нея се загрява до скъсване и прецаква измерването.
2. Ако 1. не те кефи, температурата на тела би могла да се регулира с приемлива точност посредством схемичка подобна на аналогов регулатор на обороти, реагиращ на натоварване. В твоя случай схемичката ще реагира на намаленото съпротивление на тела при по-ниска температура. Ако е аналогова все пак ще е малко енергоемка, но за начало става. Този род схеми не регулират в широк диапазон, но не ти и трябва ако не се лъжа.
Ако вриант 2 те устройва, мисля че имам схема на аналогов регулатор който може да се преработи сравнително лесно в PWM. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 08, 2009 4:07 Заглавие: |
|
|
Вариант 2 при преминаване към константан стана неизпълним. Специфика на константана. Окончателното решение е вариант 1 изпълнен с BD9001F (такова ми попадна в Комет) и потенциометър. За всяка рамка ще се направи проба и ще се знае на какво положение на потенциометъра ще се работи. Обичайно, скоростта на движение е константна за всеки отделен инструмент и това ще се задава още на ниво постпроцесор. Принципно е възможно да се направи и изход с различен коефициент на запълване от компютъра, който да се преобразува в управляващо напрежение за регулатора, ама това е малко глезотия заради еднократно завъртане на един потенциометър.
Някога е възможно да си поиграя да вкарам обратна връзка от естествената термодвойка, която може да се направи между константан и желязото на самата носеща рамка, но това ще е много "някога". _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
калина Опитен потребител

Регистриран на: 14 Яну 2008 Мнения: 450 Местожителство: стара загора
|
Пуснато на: Вто Авг 18, 2009 11:53 Заглавие: |
|
|
малко Off topic
Ваклине, ти никога лине спиш,човече, никога ли не се уморяваш,пружинка такава  _________________ Човек се учи, докато живее. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 18, 2009 13:08 Заглавие: |
|
|
Е аз к'во ти говорим, Муцунке?
Забравих да споделя за развитието на одисеята "Покупка на съпротивителна жица в България". След дълги и тъжни телефонн разговори, като краен резултат ми обявиха, че на едно място имали съпротивителен проводник (константан) на цена от 220 000 лева на тон без ДДС. Сметки, екселска таблица, устройството чака само да дойде 17'ти за да започна бурно да поръчвам платки и т.н. и в този момент ми пристига една макара много готин ... нихром (закодирано под никротал). Всичко е точ, ама му е два пъти повече резистенцията и ще трябва да разредя навивките през една. То пък става късо и с голямо топлинно натоварване. Ама, така е... Барем се надам да е минимално провисващ при нагряване. Ще се борим до последно! _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|