| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
creatora Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 10, 2009 16:57 Заглавие: Зарядно за батерии |
|
|
Търся някаква проста схема за изключване зареждането на 3 волтова батерия ML621 при достигане на максималния заряд.
corida at yahoo dot com |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
creatora Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 12, 2009 16:53 Заглавие: |
|
|
Правя доуточнение: имам зарядно, трябва ми само да го доусъвършенствам, за да може да се спира зареждането при пълно зареждане на батериите. _________________ Live every day as if it is your LAST chance to make someone happy!!!
|
|
 |
grizzly Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 12, 2009 17:22 Заглавие: |
|
|
| Там в същият документ пише че няма проблем батерията да седи на 3.1 Волта много продължително време. Т.е. няма нужда от изключване на заряда. Все пак може да се направи с таймер който да изключва тока примерно след 18 часа. |
|
|
 |
creatora Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 12, 2009 18:19 Заглавие: |
|
|
По принцип батерията си е 3 волтова и на 3 волта, колкото и да стои няма да й стане нищо. НО!!! при това напрежение ще трябват около 30 часа за да се зареди от 2В до номиналния капацитет. А аз не разполагам с такова време за зареждане, тъй като батериите се разреждат за по-малко време и ми е необходимо бързо да бъдат презаредени. Вярно, с по-силен ток значително се съкращава животът им, но това в случая е по-маловажният факт и аз съм направил компромис с него. Естествено слагам ги на по-високо (5В) напрежение и им пускам по-силен ток. Именно затова ми е необходимо да следя степента на зареденост и да изключвам заряда при достигане на определено ниво. _________________ Live every day as if it is your LAST chance to make someone happy!!!
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
|
|
 |
creatora Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 13, 2009 4:01 Заглавие: |
|
|
penkeler благодаря ти за отговора. Схемата не е трудна за изпълнение, но е доста обемна, а моите батерии се зареждат от USB-то с една миниатурна платчица и не се връзват нещата. Хрумна ми да потърся някакъв вариант с микроконтролер. Ако някой има опит в тая сфера нека подскаже някакво решение. _________________ Live every day as if it is your LAST chance to make someone happy!!!
|
|
 |
grizzly Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 13, 2009 14:22 Заглавие: |
|
|
Ясно. Разбра се че всъщност зарядно няма.
(Тая батерийка с тоя мижав капацитет какво ли захранва. Че 5.5 мач ми се струват за никъде.)
Спасението с ускореното зареждане е в по-голям брой батерии зареждани нормално за 30 часа. Ускорено зареждане може да стане при контрол на температурата иначе от време на време ще се пукат.
ПУК! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 13, 2009 15:21 Заглавие: |
|
|
| Тури си един ценер на 3.3V паралелно на батерията и си гледай кефа ,при 3.1-3.2 ще се отпуши и ще обере излишния ток ! Ако не стане точно вземи един TL431 и го вържи като ценер с регулиране па си нагласи точно при 3,1V да спира заряда ,то пък едни тоци -при 5-6мА би трябвало за 1 час да се зареди ! |
|
|
 |
|