|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 15, 2005 0:08 Заглавие: Проблем с ИЗ 3842 |
|
|
Днеска се наложи да оправям едно ИЗ със uC3842 и полеви тр-р.Дефекта му беше ,че тръгва със закъснение и има пулсации на вторичните с трионообразна форма и честота към 30-50 херца. Смяната на кондензатора захранващ чипа 3842 не промени нещата.Реших че има повишена консумация на мощност от полевия транзистор и премерих съпротивлението G-S ,оказа се към 30 ома. На сваления вече транзистор премерих към 300 ома. След поставяне на нов IRF830 ,заработи безупречно. А със стария транзистор ,като позагрее тръгваше също-интересна работа, що за дефект на този мос транзистор. Можеше и да не го сменям ,но понеже в началото тръгваше с двоен импулс ,процесора се объркваше от двойния ресет и не потегляше въобще.Оттук и следната идея:
Предлагам подобно на сайта Телемастер да открием една рубрика -"Секрети на ремонта" ,в която да споделяме някои по-интересни случки от практиката!Кажете си мнението!? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
smd Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 15, 2005 0:26 Заглавие: за |
|
|
Аз съм за, но админа има думата. _________________ 123 proba |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 15, 2005 10:58 Заглавие: |
|
|
| На мен ми се е случвало в две захранвания с ТДА4605,на "Grundig" и "Шнайдер" след това даже изследвах единия транзистор (БУЗ80) и се оказа че стръмността му е паднала над десет пъти,което ме навежда на мисълта,че веорятно гейта си намалява площта ...сигурно губи сектори |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|