Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за TSOP1738
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kukata
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Burgas

МнениеПуснато на: Съб Авг 22, 2009 14:25    Заглавие: Въпрос за TSOP1738 Отговорете с цитат

Интересува ме тзчи носеща честота която тррябва да е 38 кхз има ли значение колко ще бъде дълъг импулса когато генератора например 555 го генерига или не.По длуг начин зададен въпроса е дали лог, 0 и лог 1 трябва да са на 50 процента от периода или може и да е неравномерно.20/80 процента.Някой може ли да даде малко по подробно инфо за тези приемници.Не ми пращайте линкове с PDF -ове (опитах да го разбера)просто исках някой да ми го обясни с 2 изречения.
Мерси
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 22, 2009 14:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Това за което питаш се нарича коефициен на запълване (duty cycle). Коефициента на запълване може да е различен от 50%, но има зависимост м/у дължината на сигнала (времето при което на изхода ще получиш демодулиран сигнал) и този коефициент.

Какъв точно ти е проблема и какво не ти се получава?

Таймера 555 също има някои ограничение в зависимост от схемата на връзване по отношение на честотата и коефициента на запълване.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kukata
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 22, 2009 15:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Идеята ми е да направя детектор за близост.Ще ползвам приемник на 40 мхз.Взех схемата от Млад Конструктор на паркинг локатора.Но тя генерира на 38 мхз.Идеята е когато предмет отрази ир. лъчите някъде да се появи постояяна лог 1 или 0.Искам да направя генератор на 40 кхз.и съм решил да е с таимер вместо с NAND както е от мк. После в тези 40 мхз да модулирам достатъчно весока честота така че с подходящо управляван транзистор той да работи като ключ/ в ключов режим/ и да ми изкара тази постоянна лог 1-ца.Пробвах и разбрах че ако подам само носеща честота този TSOP генерира кратък импулс само при приемане на честотата в началото а аз си опитвам да направя да е готов да генерира постоянно при отразяване на сичнала и да следи за препятствия.

Не исках да пиша такова дълго одяснение но се наложи.Надявам се Да има някой още които да прочете поста.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 22, 2009 15:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Подозирах, че е някакъв такъв проблема (заложен в самото начинание).
Тези приемници не са предназначени за такъв род въздействие.
Цитат:
Пробвах и разбрах че ако подам само носеща честота този TSOP генерира кратък импулс само при приемане на честотата в началото а аз си опитвам да направя да е готов да генерира постоянно при отразяване на сичнала и да следи за препятствия

Приемника си се държи напълно адекватно спрямо това за което е направен.
За да постигнеш целите си сигнала от излъчвателя (38 - 40 kHz все тая - зависи от конкретния приемник) трябва да е модулиран. Т.е. да пращаш "пакети" от импулси към фотоприемника. Тази модулация трябва да е съобразена с препоръчаните времена - дължината на самия пакет (имаш носеща) и паузата м/у два последователни (носеща отсъства).
По този начин на изхода ще получиш демодулиран TTL сигнал с честотата на модулиращия. След това ти трябва подходящ интегратор съобразен с тази (модулиращата) честота и това ще ти бъде същинския изход. При тази постановка когато се появи препятствие ще се нарушат условията на интегратора и ще се промени неговото състояние.
Само с IR светодиод излъчваш някаква честота (38-40kHz) непрекъснато и фотоприемник от такъв тип - няма как да получиш задоволителен резултат заради самия приемник.
Той е направен за други цели.
"Бариера" от такъв тип може да се направи с PIN фото диод, но тогава трябва доста сериозно да се усложни приемната част след него за да се филтрира само полезния сигнал!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kukata
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 22, 2009 15:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Можеш ли да ми препоръчаш някаква схема
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 22, 2009 15:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Схема на какво?
На цялото начинание с което си се захванал или?

След като си се захванал с 555, то:
-един брой и с него -> генератор на 38-40kHz
-още един и с него генератор да речем на 1kHz
-изхода на втория управлява по крака "reset" да речем първия.
-от изхода на втория през драйверно транзисторче IR светодиод.
- при цялата тази постановка на светодиода ще получиш носеща 38-40 kHz модулирана с 1 kHz

От другата страна съответния TSOP
-след него инверор на един транзистор и интегратор кеф ти с транзисторче и R-C група, кеф ти с ОУ.
- или направо интегрален преобразувател "честота-напрежение" примерно от типа LM2907/2917

Това достатъчно ли е?
Щото за повече - нямам време, а ти нещо трябва да направиш като си се захванал Wink .
Нали?
Върнете се в началото
kukata
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 22, 2009 18:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Идеален си.Така.За генератора коефициента на деление колко трябва да бъде.В предня пост ми спомена за някакви подробности в зависимост от честотата която ще се модулира.50 поцента ли да е или повече./колко ми е необходимо/Не знам кога ще се излъчва сигнала.Има ли значение колко е дълъг импулса?

Огносно приемника не те разбрах точно за интегратора-Мога ли с транзизтор и с кондензатор база-маса да изглажда импулите и да работи като ключ.Този интегратор не се сещам какво е.кажи ме някой номер на ИС.
Мерси много...
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 22, 2009 18:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Ааа, не така ...
Понапъни се малко и сам.
За таймера 555 сваляш, инсталираш, гледаш, изясняваш си как и защо така.
За интегратора за четене -> тук.
По-горе ти дадох и примерна интегрална схема за интегрален преобразовател "честота в напрежение".

П.П. И говорим за "коефициент на запълване", а не за делене. Това се ползва на друго място.
Върнете се в началото
kukata
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 22, 2009 19:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Разбира се, че се пробвах ето какво постигнах /схемата не е изчислена за моите честоти/. В крайна сметка така и не разбрахкоефициента за запълване колко да ми е и за какво е. Слагам симулация
http://parktro.hit.bg/test.JPG

М-у другото с таймер ли е по добре или с NAND да ми е трансмитера.Мисля че с таймер е по интелигентно решение.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 22, 2009 20:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Коефициента на запълване има отношение към оптималната чувствителност на приемника (TSOP-a).
30-40-50% не са фатални в твоя случай, а и таймера има някои особенности в това отношение.
При положение, че модулираш с 1 kHz носещата с коеф. на запълване дори и 50% на изхода на фотоприемника трябва да получиш меандър със същата честота при което импулса ще ти е 500uS което е нормално за приемника.
Дали едното или другото - все тая. И на едното и на другото могат да се намерят както кусури, така и предимства.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети