|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Drasko Гост
|
Пуснато на: Чет Мар 03, 2005 13:02 Заглавие: Beograd-Srbija |
|
|
| Ako hocete da kupite odlicne invertore moja preporuka je Panasonic PE12CKE, Panasonic E12CKP i Panasonic XE12CKE. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
badr Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 04, 2005 20:06 Заглавие: |
|
|
| за тия пари добър инвертор няма,а пък тия дето ги продават няма какво да ги питате.за тах важно е да продават |
|
|
 |
Sto-Yo Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 06, 2005 12:27 Заглавие: |
|
|
| vessy007 написа: | Здравеи,
Дали ще топли при ниски температури климатика зависи от фреона който се използва. Голяма част от климатиците използват R22 или новия R408 но те не могат да работят при температури под минус 10-15 градуса. За по ниски температури трябва да търсиш климатик с фреон R410 те работят нормално при минус 20 градуса. Такива модели имат Панасоник,HITACHI,Митсубиши и др. Тези климатици са разработени само за този фреон и не може да си направиш климатика на нискотемпературен само чрез смяна на фреона. |
добре де, нали навън е -15 градуса ? и като излезне фреона отвън да се "затопли" /щото той требе да е поне на -20, за да "спечели" 5 грдс/ нали ше замръзнат тръбите? и тогаз край на термопреноса .. следва размразяване... а климатика ако е изчислен добре ше ползва най много 1-2 градуса за термопренос за да замръзва по малко според мене..ама както казва брат ми ..може и да съм прав  |
|
|
 |
Sto-Yo Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 06, 2005 12:34 Заглавие: Re: Нискотемпературни климатици |
|
|
| naka76 написа: | | Щепсел написа: |
Ако се сметне необходимата изразходена електрическа енергия в кВ , всеки грамотен човек ще се увери че е по добре да си ползва масления радиатор отколкото климатик .
Но все пак тези които си имат парички, няма да ги бърка вместо за 500лв климатик да си купят някой значително по скъп 2000-3000лв, с всякакви екстри като инвертор т.н. , също и че ако иска да няма радиатор в стаята си само да му се пречка ще си ползва климатика , макар и 250-300лв сметки за ток да има за 2 стаи на месец  |
Ей тука вече може да поспорим малко. По-добре радиатор вместо климатик ?!? Това донякъде е вярно ако за климатик човек си е взел някой "японска сила" . Но има и сравнително евтини и добре направени климатици. Все пак една 12-ка харчи 1250 Вата (приблизително), а един радиатор 2500 Вата. " всеки грамотен човек може да си направи сметката". |
ДА ТОВА СА АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ
климатика "мести" топлината. Ако вън е -15, климатика разпъва фреона отвън така, че да се охлади до -20 (отвънка) и после го нагнетява вкъщи = +30 градуса .. и цялата работа е мачкането и разпъването на фреона .. а гори наполовина колкото масления ти радиатор който изгаря електроенергия ..ама със загуби  |
|
|
 |
Stroto Гост
|
Пуснато на: Нед Мар 06, 2005 17:04 Заглавие: Re: Нискотемпературни климатици |
|
|
| Sto-Yo написа: | | naka76 написа: | | Щепсел написа: |
Ако се сметне необходимата изразходена електрическа енергия в кВ , всеки грамотен човек ще се увери че е по добре да си ползва масления радиатор отколкото климатик .
Но все пак тези които си имат парички, няма да ги бърка вместо за 500лв климатик да си купят някой значително по скъп 2000-3000лв, с всякакви екстри като инвертор т.н. , също и че ако иска да няма радиатор в стаята си само да му се пречка ще си ползва климатика , макар и 250-300лв сметки за ток да има за 2 стаи на месец  |
Ей тука вече може да поспорим малко. По-добре радиатор вместо климатик ?!? Това донякъде е вярно ако за климатик човек си е взел някой "японска сила" . Но има и сравнително евтини и добре направени климатици. Все пак една 12-ка харчи 1250 Вата (приблизително), а един радиатор 2500 Вата. " всеки грамотен човек може да си направи сметката". |
ДА ТОВА СА АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ
климатика "мести" топлината. Ако вън е -15, климатика разпъва фреона отвън така, че да се охлади до -20 (отвънка) и после го нагнетява вкъщи = +30 градуса .. и цялата работа е мачкането и разпъването на фреона .. а гори наполовина колкото масления ти радиатор който изгаря електроенергия ..ама със загуби  |
От къде ти доиде наум тази мъдра мисъл за мачкането на фреон
Вземи та попрочети малко за ефективноста при отоплеие на климатиците че ставаш смешен , помисли малко по логично и ще видиш че печката си е печка имам комшия на климатици и за същите стаи дето топли плаща 1,5 пъти повече от мен а и ги пуска само вечер и по празниците
200 250 лв средно през зимата за 2 климатика аз със маслен радиатор че и по топло държа от него сне съм стигал 200 лв
Как си го представяш тва мачкане на фреон , климатика си е една глезотия за тия дето се чудят къде да си дават паричките , при похарчени 2000лв за климатик ще се топлиш с тези пари 5 отоплителни сезона
Разбери няма перпетум мобиле да вземеш повече от колкото да дадеш, има кпд на пренос на фреона през тръбите, точка на замръзване на фреона ноято не трябва да се достига, температура на околната среда където се охлажда (загрява ) фреона , кпд на компресора и наи вече изолация на помещението и като сметнеш всичко слизаш доста под кпд на един обикновен маслен радиатор
Модерирано от RC
Не е нужно да се използват подобни цитати!
Те нито нещо показват нито доказват!
Темата се превърна в общи приказки и мерене на .....
Премествам я в по-подходящия раздел. |
|
|
 |
Компресора Гост
|
Пуснато на: Вто Мар 15, 2005 11:57 Заглавие: Re: Нискотемпературни климатици |
|
|
Караш ме да се смея,ти обезсмисли цялото производство на климатици ако го прочете някоя фирма за производство ще се гръмнат шефовете и!!
И отново ще се върнат да произвеждат печки на въглища,ха ха ха ха ха поста ти показва една добра некомпетентност по криогенната техника, но едва ли си струва да ти давам уроци тук.
Когато си поставих климатика му сложих отделен електромер и през месец февруари 2005 в най-студените дни имах по 10 киловата на ДЕНОНОЩИЕ при стайна температура 22-23 градуса по Целзий.Сам си сметни за колко време един радиатор или печка 2500 вата ще ти изгори 10 киловата-в най-добрия случай при добре темперирано помещение за около 10-12 часа(говоря режим с термостат поставен на зададена температура за поддържане).Никой не ти говори за перпетуум мобиле?!А само за транспорт на топлина от вън на вътре!
Има вариант и само с 200вата да си отопляваш апартамента(да апартамента) но ако имаш гейзер в двора или мазето,тогава с един топлообменник и една помпа-200вата ще си захранваш радиаторите в къщи и отново можеш да смяташ кпд на помпата и т.н.
Не продавам климатици и не се занимавам с тях, но работя с криогенни установки в БАН и мисля че след 15 години работа горе-долу ги разбирам.Горе долу и в Норвегия ги разбират тези неща и там вънщното тяло на големи климатични системи, за цялостно отопляване на сгради го поставят в специално хванати подземни реки.Разбира се външното тяло е изработено като специален топлообменник за водна среда.Поставяйки го на константна темепература от порядъка на 1-3 градуса по Целзий облекчават работата на криогенната част на климатизиращата система и получават голяма печалба на температура.
В Австрия същото го правят с топлообменници(тръбни) в основите на сгарадите още при строеж.Заровени на подходяща дълбочина в почвата топлообменника попада в относително константна температура
и резултата е както в Норвегия.Тези хора там знаят как да си правят сметката и не напразно използват подобни климатизиращи системи дори и за сметка на природната газ(от нея в Норвегия имат предостатъчно и е доста евтина) .
В резюме ще ти кажа-в криогенната техника няма топло и студено, а има само термина ТЕМПЕРАТУРА и с него се борави математически
В резултат на това може да ти става или топло или студено.
Филипов Edit: Премахнах многократния цитат защото не разбрах на кого отговаряш. Въздържай се от такива цитати, освена ако мнението не е от последните. |
|
|
 |
Sto-Yo Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 30, 2005 12:21 Заглавие: |
|
|
да така е - разказвали са ми за такива климатични установки дет разни богаташи си строят къщи и разкопават цялата градина за да вкопаят вътре тръбите на "въъншното" тяло и наистина е много евтино.
Скъпото е изработката .. ама таз инвестищия се връща много бързо и пшосле се отопляваш евтино
А на "масления радиатор" много поздрави ...и съм много оздачен ЗАЩО наистина трябва да е МАСЛЕН ? не може ли да е акомулираща печка .. че на нощна енергия и баба ми дето е на 83 год. знае че е по-евтино ?!?! |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Сря Мар 30, 2005 13:02 Заглавие: |
|
|
Маслените радиатори са отживелица вече.....
поне за мен. Ако нямаш къде да ги продадеш, не им прави реклама тук, и то през пролетта....
Всяко едно Delonghi със същата мощност ще те накара да се почувстваш като през лятото.
А климатика наистина "харчи" доста по- малко и това му е предимството. Той не консумира енергия, той я мести. Загубите се изразяват в изразходваната енергия. _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
Sto-Yo Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 30, 2005 13:24 Заглавие: |
|
|
| имаш впредвид духалка делонги нали? инак невярвам да си експерт .... както и да е колегата с маслото ще е изненада много ако научи че аз се отоплявам още по-евтино от климатика дори - старото твърдо гориво в комбинация с парно отопление .. и отоплението на тристаен апартамент в търново дето температурата пада до -15 ми излиза около 2 лв./денонощие .. или около 60 кинта на мес.. за 25 градуса в жилище около 70 квадрата.. как да му обясня на мсаления колега че има още да поживее и да види като не вярва..климатика си е климатик - много е по евтин от масления радиатор ама много /около 2-3 пъти/ а комшията му го лъже яко ..както и да е таз тема наистина вече е смешна |
|
|
 |
airclima Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 30, 2005 19:40 Заглавие: |
|
|
Само ще ви покажа сметките си за цялата зима при положение че не се гасят целия сезон климатиците у нас а те са 4бр инверторчета ама оригинални японски не от тия дето само пише японска технолигия.
| Цитат: | 28.2.2005 г. 183,32 0,00 0,00 1280 платена 21.03.2005 02:58 183,32
31.1.2005 г. 175,58 0,00 0,00 1222 платена 21.02.2005 03:38 175,58
31.12.2004 г. 170,54 0,00 0,00 1220 платена 20.01.2005 11:16 170,54
30.11.2004 г. 98,84 0,00 0,00 726 платена 20.12.2004 11:26 98,84
31.10.2004 г. 69,59 0,00
| Пък си правете изводи с кое е по добре отоплението. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|