|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 29, 2009 15:56 Заглавие: |
|
|
Защо не пробваш следната постановка. Вземаш една 93СХХ и я връзваш с външно захранване към твоята постановка все едно че тя е контролера ATtiny2313. После пробваш да я програмираш с различни буфери за да не се бъркаш. Когато успееш да я програмираш успешно с тази постановка, просто заменяй с тунито и ако не стане не знам .... Всъщност твоя понипрог с външно или със захранване от COM порта е ? _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 29, 2009 16:30 Заглавие: |
|
|
Почваш от начало ..... от първата до последната жица .... обикновено от N-тия път става.
Търси STK200/AVRSP-LPT - то бачка с понито. На серийния ком да не си забравил 5->маса, а не от корпус. Ако си успял да го фуснеш на кварц, 4MHz ламаринен , после смени на 15pF- нужна е осцилация. |
|
|
 |
danyguit2000 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 22, 2009 21:40 Заглавие: |
|
|
Поръчах си нови три бройки да има за резерва и установих,че докато първо съм си играл с Fuse-овете съм го настроил на външен Clock и от там не се е получавало... сега се чете и пише без проблеми с новите...
Налепих това от сайта на Pony и работи перфектно
Сега се чудя защо при отварянето на един и същ .hex файл с Понито и например друг едитор показват различни неща,дори когато ги конвертирам в .bin пак се различават и незнам на кое да вярвам...
ето снимка:
Другото странно нещо което се получава е,че като запиша този .hex файл с Понито,после като го прочета от контролера и го запаметя под друго име и като ползвам BigBin compare за сравнение има огромни разлики почти на всички адреси,тоест получава се,че това което съм записал няма нищо общо с това което съм прочел после от контролера,а след флашването си получавам съобщението Verified.
Ето сега това е причината която ме кара да подозирам,че програматора който съм направил базиран на ATTINY2313 нещо не работи...
Някой има ли мнение по въпроса защо се получава така? _________________ Skype user: gipson92494524 |
|
|
 |
nobodyshadow Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 22, 2009 23:26 Заглавие: |
|
|
След като си ги програмирал работят ли си нормално контролерите?
Най-лесно можеш да погледнеш дали ти съвпадат хекс-файловете като ги отвориш в нотпад-а.
След като си записал флаша като му дадеш от менюто Command>Verify Program(Flash) Дава ли ти,че са еднакви? _________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Авг 25, 2009 14:40 Заглавие: |
|
|
Не разбирам какво имаш предвид "работи ли контролера след като го запишеш"
С нотпада като ги сравня има разлики...
След като го запиша и при Command>Verify Program(Flash) ми подвърждава,че е еднакво...
Понеже нямам осцилоскоп за да видя какво става в изхода на контролера,направих следните замервания с честотомер и Duty cycle(коефициент на запълване) като сравнявам с програматор Xprog-T,който поддържа и HC912 контролери...
Всички замервания са направени при команда 'четене'
Xprog-T :
Reset(U) 4.92V пада до 4.90V
BDM (U) 4.92V пада до 4.85V
Reset(Hz) 3 Hz
BDM (Hz) 123 Hz
Reset (Duty Cycle %) 84%
BDM (Duty Cycle %) 81%
Програматора който съм направил :
Reset(U) стои си на 4.98V (няма пулсация)
BDM (U) 4.98V пада до 4.97V
Reset(Hz) Няма нищо
BDM (Hz) 518 Hz
Reset (Duty Cycle %) Няма нищо
BDM (Duty Cycle %) 99.5%
Ето го целия програматор,схема,софт,флаш...
http://www.eserviceinfo.com/download.php?fileid=43549
Просто в изхода на контролера на ресета няма никакви пулсации и е ясно,че за това не работи,за това се съмнявам,че става нещо с .hex-а,а руснаците казват,че си работи перфектно този програматор,ето темата:
http://auto-by.com/forums/index.php?showtopic=8850 _________________ Skype user: gipson92494524 |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 25, 2009 16:51 Заглавие: |
|
|
Не знам какъв е тоя едитор . Обаче този файл ,като го отворя с Кодевижън и с Уилем дава същото като Понипрога. Така, че нямаш проблем със едитора на Понипрога. Всъщност аз като си направя някое проектче после си чета чипа със Понипрога и си го записвам във .e2p разширение защото Понито ми помни фузовете в този файл . Така с един минимален файл си запазвам всичко като архивче. До сега не ме е подвело. Не търси грешката в Понито, ако ти минава проверката след програмирането . _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 25, 2009 19:57 Заглавие: |
|
|
Като гледам схемата ... нещо крушата е много крива. При хардуерен UART май се ползва софтуерен
Кода е много малък по размер за да се позволи на контролерчето да има значение, предполагам че са написали някакво елементарно преправяне на даните между моторолата и компа
Последната промяна е направена от RM на Сря Авг 26, 2009 16:32; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Авг 26, 2009 15:26 Заглавие: |
|
|
Който е чел 'дебелите' книги,може ли да ми каже на Reset в изхода на контролера какви характеристики трябва да се появяват,че нещо този машинен език ми е доста чужд...
Съмнявам се този който е писал този флаш и софт да си е губил времето за да накриви на някого...
Този безплатен проект до скоро беше качен тук и е тяхна разработка:
http://tmw.netlook.pl/mainen.php?id=download_en
Макар,че не извършват 'support' към този проект,аз културно реших да им изпратя имейл да попитам дали има някакви особености,а те ми отговориха,че само трябва да се настрои от fuse-овете на външен кристал да работи,така направих ама...
Благодаря на всички които се опитаха да ми помогнат. _________________ Skype user: gipson92494524 |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 26, 2009 16:30 Заглавие: |
|
|
Софта наистина работи ... поне доколкото бегло го прегледах.
EXE-то праща по ком порта нещо от сорта 11110000,11110000,11110100,... когато се опитва през 2313 да боотне моторолския процесор, но не мога да хвана на какъв битрейд настройва порта, предполагам че контролера 2313 отговаря с някой от следните символи '(','0','?','А','ÿ' .. само това са константи. Опитай да настроиш ком порта на 9600,1920 ... Погледни и DIV8 да не си го активирал. Ще стане когато примерно на пони прога няма никъде отметка-всичко да бъде чисто.Работи с понито щото не ти дава да забраниш RESET-пина |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|