| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
denyo Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 27, 2009 20:24 Заглавие: TV В.Търново 5107 - зеленото плава в зависимост от яркостта |
|
|
| Видеото е MDA3505 а PAL/SECAM декодера TDA4555. Доста умувах, та реших да питам тук. Дефекта го наблюдавах дълго време и намерих закономерност. С тестова таблица не си личи. При сатурация на нула и при промяна на сцената изобразявана на екрана, изображението на моменти става зеленикаво или лилавее. Струва ми се че при спадане на яркостта зеленее, а при увеличаване лилавее. Но само по време на промяната. За да съм по-точен, степента на оцветяването зависи от производната на яркостта. Ако няма промяна в яркостта, изображението си стои черно-бяло (регулатора за наситеност на цвета е на нула). Смених MDA3505, трите електролита и обнових съмнителните спойки по платката без ефект. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 27, 2009 20:39 Заглавие: |
|
|
Дай напреженията на трите пушки и това на G2 Има вероятност и кинескопчето да е зле макар че в голяма част от тези сандъци има добри кинескопи  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 27, 2009 20:45 Заглавие: |
|
|
| Но са и на бая годинки вече. |
|
|
 |
denyo Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 27, 2009 21:52 Заглавие: |
|
|
Кинескопчето е ORION 5109В22-TC20(C)
бяло- табличка-черно (цвят на нула):
G2 545-729-735 V
KR 117-170-169 V
KG 125-163-175 V
KB 133-176-180 V |
|
|
 |
nikolai_nikolov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 27, 2009 22:39 Заглавие: |
|
|
| Имах такъв проблем с Търново-84 и се оказа студена споика на размагнитвачката. |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 27, 2009 22:57 Заглавие: |
|
|
Откачи катодите от RGB-то и ги давай един по един през 10k към маса. Мери напреженията на всеки и същевременно следи визуално за яркостта на кинескопа (сила, равномерност, ...). Виж и какъв ще е ефекта с размяна на местата на катодите...
Въпреки симптомите за попривършващ кинескоп тука може да излезе друго -не знам какво
А сигнала от генератора -черно.
Последната промяна е направена от emoome на Пет Авг 28, 2009 13:00; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
denyo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 28, 2009 12:53 Заглавие: |
|
|
Да, ако не е добре размагнитвачката, би се получил подобен ефект, но си мисля че цвета не би бил равномерен пък и не би зависил от яркостта по този начин. Но за всеки случай пробвах с изключена намотка - ефект няма. Като се прибера ще пробвам това с разкачените катоди и резистора, но за какво трябва да видя... прощавай emoome, но не мога да разбера идеята. А това да завъртя катодите, не знам как не се сетих, мисля че ще ми даде доста отговори. Благодаря на всички, ще докладвам по-късно.
Направо се хипнотизирах тази вечер, няколко часа гледах мигащ кинескоп . Пуснах тестова картина за проверка на "дишането", която добре подхожда за изследване на моя проблем. И почнах да разменям RGB изходите към кинескопа и да наблюдавам при различен контраст какво се получава. При нисък контраст, независимо как съм разменил RGB изходите - нормално, редува се сив и черен екран. Увеличавайки контраста, като светне кинескопа в първия момент се забелязва съвсем леко лилавеене. Но само при нормалната позиция RGB, при завъртяните не. Като увелича още повече контраста, като светне кинескопа в първия момент зеленее. При завъртяно RGB (и в двата варианта пробвах), също зеленее в първия момент, но с малко по-различен нюанс. Поне до колкото мога да забележа. Та вероятно наистина кинескопа не е наред (или нещо по скромната му платка), но аз не мога да си го обясня. Знам че всеки има задачки за гонене, но все пак се надявам някой добър човек да разгадае тази мистерия. |
|
|
 |
vladimirstanoev Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 30, 2009 11:54 Заглавие: |
|
|
| denyo написа: | | (цвят на нула) | Пусни нормален цвят, слага се на нула при произволно предаване, ако нямаш генератор.
Намали G2, на цветни ивици (или табличка) трябва да е 500V.
| denyo написа: | KR 117-170-169 V
KG 125-163-175 V
KB 133-176-180 V | Това измерване показва, че кинескопа е запушен. На бяло трябва да е под 100V, на черно 180, a на цветни ивици 120-130V. Вкарай го в нормален режим и повтори измерването.
След това размени не жиците на платката: | Цитат: | | почнах да разменям RGB изходите към кинескопа | а червения катод на кинескопа със синия и напиши какво си измерил. |
|
|
 |
denyo Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 13, 2009 14:03 Заглавие: |
|
|
Днес намерих време пак да погледна телевизора на баща ми. Нямам му схемата, но имам тази на Търново 85 и там, потенциометъра на G2 е подпрян с 180k, докато тука има сложен 1 мегаом... та сложих аз 160k там (щото толкова имах) и успях да докарам напрежението на G2 до 500V. Ето какви са напреженията сега:
електрод-черно-картина-бяло
G2-502-500-395
KR-119-117-59
KG-116-113-62
KB-123-118-66
като за черно разбирам едва да си личи растера а бялото е на ниво колкото да няма изкривявания (факли) картината. Нормално ли е напрежението на G2 да пада по този начин?
размених червеното и синьото, картината придоби синкав оттенък, напреженията НА КАТОДИТЕ станаха съответно:
KR-(119->116)-(117->115)-(59->78)
KB-(123->120)-(118->119)-(66->72)
При теста ми със смяна на черен и бял екран през 1 секунда, като светне бялото в първия момент екрана ми се струва че има синьозелен оттенък, докато при нормалната подредба ми се струва че е зелен. Но все пак, при разменени червено и синьо, не съм настройвал баланса и бялото всъщност леко синее.
Да попитам още нещо. На тоя блок за цветност има 5 тримера. Двата регулират нивото на зеленото и червеното, за синьото е спестен тримера. А другите три се държат така сякаш коригират гамата на трите канала. Нормално ли е това или е дефект някакъв? Благодаря на всички за помощта, но дефекта си остава... други идеи? |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 14, 2009 9:05 Заглавие: |
|
|
Много често имат проблеми с ликажни елененти в тая верига:
Мисля, че кинескопа е добър.
Ако не ти се губи времето повече с тая платка намери си блок RGB с A3501_MDA3501_TDA3501 и забрави за проблема |
|
|
 |
|