| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Пет Авг 28, 2009 19:27 Заглавие: Хенриметър или измервателен уред за индуктивност |
|
|
Интересувам се дали някой знае схема за такова устройство. Гледах няколко варианта на англииски и готов продукт ама струваше доста.
Желателно е заедно с схемата да има и файл за програмиране на микроконтролера тъй като схемите които гледах имат точно такъв. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
nikolai_nikolov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 28, 2009 20:00 Заглавие: |
|
|
| Не знам до каква цена те устройва,но в KONRAD са приемливи.Примерно комбиниран LC метър беше някаде около 40лв.Е вярно зависи дали те устройва обхвата и са от източна Азия(но сносни). |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Авг 28, 2009 20:03 Заглавие: |
|
|
| Предпочитам да си го направя понеже ще ми излезе по-евтино и предполагам по-качествено. А за обхвата от nH нямам нужда само 0-1000uH и 1-50 mH примерно. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 29, 2009 6:47 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Предпочитам да си го направя понеже ще ми излезе по-евтино и предполагам по-качествено. |
Ако беше така -жална им майка на китайците и промишлените страни ,нито ще го направиш по-евтино ,нито по качествено ,само един въпрос -как ще го тарираш ? |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Съб Авг 29, 2009 12:12 Заглавие: |
|
|
Аз съм си правил подобно уредче само, че като приставка на честотомер.Отчитането не става директно а по 1 формули и е доста не удобно, но вече съм му свикнал така, че не ми прави впечатление.Тарирал съм го моя с един друг уред подобен и горе долу точност от 2-3 % сигурно има.Честотомера също аз съм правил, като е кит на неомонтана.Ето снимка на готовото изделие:
Само да вмъкна нито ми е излязло по евтино, нито пък може да твърдя че е по-качествено. Единствената полза от това, че съм си го правил сам е придобити знания и умения нищо повече.
Може би като предимство мога да отбележа, че мери индуктивност от порядъка на 130 nH което е индуктивност на едно проводниче 8-9см.Не знам фабричните дали имат толкоз нисък обхват и възможност. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Авг 29, 2009 13:40 Заглавие: |
|
|
Такова нещо искам да си направя http://anteni.net/images/LCMeter.pdf - ако някой има схемата ще съм благодарен. Въобще някой правил ли си е такова нещо с микроконтролер? (освен the_bull) Е ако някой е правил такова нещо ако може да даде схема и файл за програмиране на контролера.
P.S. Чудото струва 70 лева така че има накъде по-евтино да го направя. |
|
|
 |
grizzly Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 29, 2009 14:24 Заглавие: |
|
|
Имам този горния уред на Миро - много добре работи. Редовно меря 0.5pF кондензатори без проблем. Нещо ми е е прецакал обхвата за индуктивности. Имам го от няколко години.
И се съмнявам че една бройка ще излезе по-евтино. Като към частите добавиш времето + разходите (пържоли и транспорт) и ще стане 3 пъти по-скъпо. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Авг 29, 2009 14:52 Заглавие: |
|
|
| Ясно явно ще трябва да се бачка по-яко тоя месец. |
|
|
 |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
Пуснато на: Съб Авг 29, 2009 15:49 Заглавие: |
|
|
| grizzly написа: | | Редовно меря 0.5pF кондензатори без проблем. |
Мерната единица вярна ли е, че малко ми се струва невъзможно с ръчно изработен уред да мериш толко малки капацитети. _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
да не се зарази и ако клемите зацапа,
некой друг да тока да изцака... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Авг 29, 2009 16:33 Заглавие: |
|
|
| Погледни линка който съм дал там пише че може 0,01 pF да отчете. Аз се чудя за какво служи такъв кондензатор но щом ги мери човека явно има защо. |
|
|
 |
|