| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Minkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 25, 2009 9:14 Заглавие: Захранване на ант. усилвател в OPEL Astra_комби |
|
|
Здравейте,
Става въпрос за оригинално автомобилно радио "BLAUPUNKT", което се вгражда серийно в автомобилите "OPEL" Astra (комби, 97г.). По принцип радиото е изправно, но приема само близките FM_радиостанции, а на средни вълни в София "хваща" само една "Хоризонт" и една "Хр. Ботев". Извън София е почти пълно мълчание.
Като най-вероятна причина за това положение се насочвам към антенния усилвател, който би трябвало да се намира във или под стойката за антената.
Първото нещо което не знам за този усилвател е от къде получава и колко волта е захранващото напрежението към него.
А второто нещо, което не знам е - може ли този усилвател да се "пипне" отвън, т.е. без да се сваля тапицерията, защото със свалянето на тази тапицерия имам един голям проблем.
Ако някой може, нека ме насочи от къде да си сваля схема на куплунга, точно на такова радио. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
chavdar68 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 25, 2009 10:47 Заглавие: антена |
|
|
| Здравейте . Не се сваля целия таван - само в задния край се откопчава една пластмаса и леко накланяне надолу на кората на тавана се стига до основата на антената . Антенния усилвател е малка платчица изпълнена със СМД елементи . Ако пластмасовата основа на тавана е спукана , то неминуемо влагата е окислила и поразила писти и елементи . Ако всичко е наред и няма следи от окиси ,не е лошо припояване профилактично на елементите за всеки случай . Относно захранването - 12 волта ,идващи от радиото . В случай на много корозирала платка и невъзможност за ремонт , съм елиминирал платката и свързвам извода на пръчката с активния извод на кабела и изолирам захранването . Относно буксата мога да кажа кой е извода на захранването на ант. усилвател - от един извод на буксата излизат червен с бяла ивица и сив ,като единия е за усилвателя, а другия е за подсветката на дисплея . |
|
|
 |
Minkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 25, 2009 12:35 Заглавие: |
|
|
Благодаря за изчерпателния отговор!
Явно все пак трябва да стигна до основата на антената. Надявах се да се размина с макар и частичното разглобяване на тавана, но няма как.
Още веднъж благодаря, колега! |
|
|
 |
chenkete Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 26, 2009 21:43 Заглавие: |
|
|
Много често се случва самата антена да не е добра. Развийте я (на резба е) и проверете с друга такава или с кабел. _________________ Всички болести идват от ядове,
а всички ядове идват от гадове |
|
|
 |
Minkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 31, 2009 13:09 Заглавие: |
|
|
Да, проверих я с парче кабел, но няма разлика. Явно самата антена (пръчката) е изправна.
Мултицета обаче "хваща" преходно съпротивление между оплетката на антенния кабел и корпуса на автомобила. В момента търся подходящ материал за подмяна на гуменото уплътнение между основата и тавана, и сле д това ще разглобя, почистя и ще видим най-накрая какво ще излезе от цялата работа.
Така и така съм почнал да питам - от къде да си намеря слънцеустойчив материал за уплътнител, защото старият се е напукал яко и вече е започнал да се разпрашава? |
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 01, 2009 17:17 Заглавие: |
|
|
Май нещо сте объркали мястото на антенния усилвател.Аз карам Астра комби 96-та.Антенният ми усилвател е BOSH и се намира в багажника.Отваряш петата врата и махаш лявата пластмасова кора откъдето се сменят крушките на левия стоп.Като махнеш кората се вижда една ламарина дето закрива част от отвора.Опипай зад ламарината и ще го намериш - оребрена кутия от алуминий с размери малко по-малки от цигарена кутия.Няма смисъл да махаш тапицерията на тавана.Първо провери дали му идва напрежение и дали има добра маса.При мен радиото не е оригинално и на усилвателя идва сигнал след като дам на контакт, а не от радиото.А "преходното" съпротивление може да е от входа на самия усилвател.
Успех! |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 01, 2009 17:21 Заглавие: |
|
|
| Не го е объркал, на мякои модели е в самата стойка на антената, платката е залята с компаунд, и след време се "разяжда", влиза вода, и...до там. |
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 01, 2009 17:28 Заглавие: |
|
|
| Да, но само на някои.Мисля че определено ще му е по-лесно да провери първо зад пластмасовата кора, отколкото да разкопчава тавана. |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 01, 2009 17:46 Заглавие: |
|
|
Не се сваля и разкопчава тавана, само 3-4 копчета на пластмасовата кора в задния му край, по леснотия е все едно, както си реши, лошо няма... Би трябвало по основата на антената да се ориентира къде му е усилвателя..  |
|
|
 |
maro71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 01, 2009 20:08 Заглавие: отговор |
|
|
| преди 2 дни правих усилвателя на ASTRA-комби 96. не беше залята само махнаш капака до задната врата,и се развива с назьбена гаика която замасява(масата на антената) |
|
|
 |
|