| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 04, 2009 12:23 Заглавие: |
|
|
| И къде го видяхте този CMOS на цокъл? Виждам че флаша W49F0XX е на цокъл. В веригата на батерията има и електролит, най добре го смени. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Mario-G Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 04, 2009 14:19 Заглавие: |
|
|
| Да бе биоса е на цокъл, а относно флаша - виж и пиши какво точно е дъното, някъде няма ли надписи? |
|
|
 |
vdimitrov Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 04, 2009 14:59 Заглавие: |
|
|
Петров
Всички електролитни кондензатори, които се виждат на първата снимка са сменени.
Да, тук се получава малко терминологично объркване...
Доколкото знам RTC (Real-time clock или часовника) е вграден в южния мост или се бъркам? Т.е. това е IT8705F. Захранването от батерийката идва по удебелената пътечка към пин 76. Точно там, където е надписано името на D19 и той е защитен диод там.
На оглед като че ли някои SMD елементи имат лоши спойки. Но трябва да разглобя и да огледам с лупа. В един руски форум съветват да се препои наред всичко във веригата на батерийката.
Съществува ли някаква типова схема на веригата на батерийката или са различни според случая?
Mario-G
Точният модел на дъното е ECS K7S5A(V3.1). |
|
|
 |
Mario-G Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 04, 2009 17:43 Заглавие: |
|
|
| Ако тоя диод и свален е пробил го сменяй, а иначе може и нещо друго по веригата да има т.е. може и cmos-а да е заминал. Ако биоса е по-стар от 28.03.2003 има смисъл да се обнови, защото точно на тоя е оправен някакъв проблем със записа на cmos-a и първо огледай и оправи хардуерните дефекти. Ето и сайта на производителя. |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 04, 2009 18:13 Заглавие: |
|
|
Като слушам и аз мисля че е повреден чипа. Но първо ако можеш му измери консумацията и сравни с данните от даташита на чипа. Часовниковия ти кварц няма как да е повреден щом ти работи при включено положение, на изключено не бачка защото до чипа не отива ток от батерията, това е лесен начин да проследиш къде се губи напрежението и ще разбереш къде е проблема. А за диодите бих те посъветвал да мериш при разпоено положение и с аналогов прибор, цифровите понякога не ловят накои утечки в прехода. Има малка вероятност да имаш някой скапан кондензатор около биоса и той да дърпа ток. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
vdimitrov Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 07, 2009 12:30 Заглавие: |
|
|
До южния мост не стига нищо. Нула и в най-чувствителния обхват. Т.е. не е той консуматорът, който дърпа такъв ток.
Изглежда схемата с транзисторите Q38 и Q39 има праг на отпушване. Не съм правил опит да я анализирам. А то 1.4 V падат върху R392 поради големия ток, който се черпи.
Като разглобя ще сваля диода D17 и ще го измеря.
С нормална батерийка токът през D18 (тогава той е отпушен) дава измерим пад от около 10 mV, докато падът върху D17 е нулев. А ток вероятно тече, като се съди по това, че спрямо маса напрежението и на двата му извода е различно от нула. Не знам до колко тази логика има смисъл, но ако D17 е пробил би било точно така. |
|
|
 |
vdimitrov Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 09, 2009 10:45 Заглавие: |
|
|
Диодът D17 е здрав. Остава схемата с транзисторите Q38 и Q39 или друг консуматор.  |
|
|
 |
fugata Активен потребител

Регистриран на: 10 Авг 2006 Мнения: 72 Местожителство: около Монтана
|
Пуснато на: Вто Сеп 15, 2009 18:01 Заглавие: |
|
|
До къде стигна ремонта на дъното?
В момента имам едно такова. Ако трябват някакви контролни напрежения или преходи, казвай къде. |
|
|
 |
|