|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 1:40 Заглавие: Защита на компютърно захранване от кратки падове на 220V |
|
|
Имам един такъв проблем, за който търся просто решение.
В жилището ми често има кратки пропадания на напрежението, за около секунда, обикновено и за по-малко.
На основното си PC имам UPS, който се справя чудесно с тия проблеми.
Имам още едно малко старо PC, което ми служи за рутър, файъруол и незнамсикакво още. Искам да защитя и него от тези пропадания, че се рестарира в най-неподходящи моменти.
Нямам опция да ползвам UPS за него (две причини: UPS-а тежи, пък то е затворено на един рафт заедно с други тежки предмети, а и не ми се взима цял UPS само за тези пропадания)
Намислил съм да модна малко захранването му отвътре, като набутам още няколко кондензатора на 350 волта в паралел на съществуващите (т.е. точно след греца на входа).
Чудя се дали ще свърши работа - допълнителният капацитет да поеме онази половин секунда, през която захранването провисва? И колко ли капацитет ще трябва да добавя за целта (съвсем грубо)?
Хрумна ми че може да създам проблем за диодите, с които е направен греца: ще се повиши рязко импулсния ток през тях, както при включване на захранването, така и при нормална работа (защото ще зареждат блока кондензатори в доста по-кратка част от синусоидата, заради значително увеличеният капацитет)
Някой да има идеи, да го е правил, и т.н.?
Трябва ли да търся по-сложни варианти, напр. да добавя два диода, така че 'новите' кондензатори да не могат да се 'зареждат' през веригата на старите, а през друга верига, където съм сложил и едно малко товарно съпротивление (допълнителната консумация на съпротивлението няма да е проблем) _________________ “Да се пазиш от кон отзад, от вол отпред, а от комунист отвред…” |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 6:36 Заглавие: |
|
|
Модването може да стане и по малко по различен начин.
Като отвориш захранването - виж дали са сложени феритните дросели във вторичните вериги.
При мен имаше подобен проблем - два компа мушнати в един контакт - единия се рестартира при кратко пропадане на захранването, а другия не усеща нищо - продължава да работи.
Единствената разлика между двата се оказа захранването - на този дето не усещаше прекъсването всички елементи по платката си бяха на място, а на другия - само по един кондензатор 1000 uF в изхода. Набавих си нови кондензатори по 1000 uF/ 16V и дросели и сега всичко е наред.
А за кондензаторите в първичната страна не съм се сещал, но не би трябвало да имаш проблеми - ако имаш филтърен дросел на входа, той ще ограничи в известна степен пиковия ток на изправителните диоди. |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 8:01 Заглавие: |
|
|
Според мен допълнителни кондензатори на входа които да се зареждат през резистор-който да ограничава входния ток при зарееждането им с цел да не се прецакат изправителните диоди.Точна стойност на кодензаторите не мога да кажа -ще трябва да я определиш опитно защото не се знае колко си натоварил компютъра в момента на пропадането. _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 8:13 Заглавие: |
|
|
| Ако добавиш кондензатори на входа добави и "мек старт" на захранването и не би трябвало да имаш проблеми със диодите. |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 9:06 Заглавие: |
|
|
Все си мисля че ако можеше елементарно да се реши въпроса щвше вече да има готово решение .Тоя UPS няма ли мощност да се захранят и двата компа. Аз мисля че елементарно няма да се реши проблема. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 9:58 Заглавие: |
|
|
Аз съм правил много модове на AT & ATX захранвания.Ако е от типа на JNC за 20 тина лева да ти кажа просто го смени с фортрон по-голям от 350W.Независимо, че машинката е слаба - колкото е по-мощно захранването по-лесно се справя с тези неща.Попринцип на входа трябва да има следните неща..От захранващата букса отива в предпазител, после NTC ,варистори , CLC филтри 1 или 2 "комплекта" след което в грец който при големи капацитети след него трябва да е поне 6Амперов.Аз слагам 8А 1000V.След което са 2 та кондензатора който са последователно и НЕ може да се заместят с един!Тъй като там се прави 1/2 ра от захранващото напрежение след тях т.е. ~150-160V.Те могат и е желателно да бъдат над 470uF/200V.На сървърните ми захрания който са на основата на фортрон ( като платка и част от схемата ) съм слагал 4 х 1200uF 200V. Греца е 20А 1000V.Много е важно резисторите който са в паралел на кондензаторите там да си останат на мястото!Някой ги махат при който се печели малко от гледна точка на издръжливостта при токов удар.Но ти гарантирам, че ще си навлечеш проблеми след време с гръмнали кондензатори . Предполагам, че пътеките на платката няма да имат грам тинол от горе ( говоря за силовите пътеки ). Може да запойш паралелно една жица 2,5mm на пътеката и да сложиш доста тинол..След изправителните диоди. Трябва да има кондензатори,дросели.Обикновено кондензаторите са по 220-470uF на масовите захранвания.Аз слагам 3300uF - 4700uF.Колкото мога повече и го позволява платката (някой могат по 2 броя някой повече). И паралелно по 100nF63V.И накрая ако захранването е ментажно и изпълнено с "2003" ШИМ контролер - не се занимавай.Препоръчително е да е TL494 ( или някой от много то му аналози ) или нещо от рода на SG... Успех  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 13:09 Заглавие: |
|
|
Момчета, по-спокойно! Опитвате се совалката да подкарате ми се струва!
За импулсните захранвания има изискване да издържат на пропадането на поне един полупериод от синусоидата - т.е. за 50Хц това са 10 милисекунди. Това изискване е с цел да могат да реагират UPS–ите. За UPS-ите им изисквне да превключават за по-малко от 10 милисекунди.
И така въпросът се решава.
zmeios, най-ефективното решение на твоя въпрос е някакъв евтин UPS за 80-90 лева, който да се грижи за това кратковременно пропадане.
DJ69VN, за махането на паралените резистори си абсолютно прав, че не трябва да се прави. Все пак мен не ми е ясно как 2х0,2Вт = 0,4Вт ако ги спестим ще помогнат на ~200Вт, отношението е 500 пъти...
За слагане на повече от 1000мкФ на входа обаче, не съм съгласен - все пак говорим за 300-ватово, а не за 3-киловатово захранване. Да не говорим че фактора на консумираната мощност отива на май**та си. И да - верно при толкова капацитет е нормално да се вкараш в преразход за 20-Амперов грец. При 470мкФ и подходящо NTC повече от 2-амперов няма смисъл.
Прекалявайки с капацитета в изхода, имай предвид че претоварваш транзисторите - тези захранвания не са със cycle-by-cylce curent limiting и докато се вдигне този повишен изходен капацитет токът през транзисторите стига много големи стойности.
С нищо не трябва да се прекалява! Има си формули, смята се и толкоз. Слагането на повече и повече не е панацея. Трябва да се слага каквото трябва. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 14:34 Заглавие: |
|
|
Досега от по-големи капацитети проблем не съм видял Но не споря има логика в думите ти.Автора на темата не каза какво е захранването.Ако е трибуквените марки според мен няма място особено да храни и рутер.И ако не е идеята да се човърка... може да се купи едно читаво фортронче ( да не е от най-евтините 300W че нещо ги развалиха ) .
п.п. На марковите захранвания като има 2х3300uF на вторичните да не би да се претоварват и то говоря за 200W захранване..При тия амперажи неможе да не се сложи капацитет..  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 14:54 Заглавие: |
|
|
Най лесното което ми идва на ума е да се сложи един грец 35 или 50 А / 1000V за 2лв. След него един голям кондензатор за 350 V и от тука имаш 320 волта постоянно напрежение от което да захранваш компютъра. (без монитора !)  |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 19:58 Заглавие: |
|
|
Да уточня, аз през цялото време говоря за надуване на капацитета при първичната, непосредствено след греца дето е закачен на линията.
При вторичните не съм мислил изобщо да пипам - ще разбутам баланса на изходните мосфетове... сигурно ще трябва да бутам и филтрацията (бобините)... абе не си е работа никак.
В крайна сметка ще опитам да надуя онези 470 микро в началото примерно докъм 2000 или повече. Но още се чудя дали да ги набуча директно (и да сменя грец-диодите с по-големи прасета), или да добавя два диода и товарен резистор, така че допълнителният капацитет да се 'храни' през този резистор (и единия диод), а да 'изпуска' директно (през другия диод). Мисля че при 320 волта работно напрежение, два диодни пада от по един волт няма да объркат на никого сметките във втория случай. _________________ “Да се пазиш от кон отзад, от вол отпред, а от комунист отвред…” |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|