|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Mario-G Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 05, 2009 19:31 Заглавие: Re: Отворко |
|
|
| _world_ написа: | | ... И да повторя - свързвам захранването и измервам пада на напреженито на захранващите пинове на чипа и там откирам о волта... |
| _world_ написа: | | ... Измерих пинове 7,8,9 и там няма никакво напрежение. Явно интеграла е изгорял. |
Без захранване как да заработи. И защо не го пуснеш с външен адаптер или някакво комп. захранване, което да е със стабилни 5в., а след това го пробвай на батерии. Иначе програмата я тествах на симулатор и работи. На 7, 8 и 9 изв. има импулси и при първоначално пускане на изв. 7 са с най-голяма продължителност, а с дип-ключетата се променят. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
_world_ Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 12:03 Заглавие: Благодаря за критиката |
|
|
След като презапоих всички връски в схемата ток към чипа най-после има. Странно обаче аз подавам 5в на изводите на схемата, а на захранващите пинове на интеграла измервам 3,5в. Както може сами да видите "+" захранващия пин е свързан общо с 4 - те резистора на дип суича(разбира се не между суича и резисторите а от към свободния им край). "-" захранващия пин на чипа е на маса с емитерите на транзисторите и 4-те свободни пина на дип суича. Тогава нормално ли е без да има друг товар по линията на захранвашите проводници към захранвашите пинове да измервам на тях 3,5волта при положение, че подавам 5в на изходите на схемата. Онзи господин който се изказа, че при 0 волта няма как да има напрежение на 7,8,9 то сега на 5 и 14 има напрежение ( за нерезбралите измервам 3.5волта) но на 7,8,9, все оше не откривам нищо спрямо маса. Ако измервам спрямо "+" при докосване на базите на транзисторите или на резисторите преди тях започват да светят диодите един по един. Интересно се получава когато хвана с два пръста чипа само за корпуса и докосна с пръст пинове 7,8,9 диодите започват да светят в отговор на това.
Очевидно в началото е имало някоя студена спойка но сега това е отстранено. И все пак схемата не тръгва. Моля не се обръщайте към мен като малоумен имам достатъчно опит с поялника на всеки се случва да сгреши. И ако някой все пак се има за нещо повече нека да изработи схемата понеже е "много елементарна" и да каже дали трагва. Това е от мен.
Поздрави _________________ Който търси - намира |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 13:35 Заглавие: |
|
|
Измери напрежението на изводи 5 и 14 при свален чип (само не казвай че не е на цокъл). Ако е 5V, а при поставен е 3.5V, сори - чипа е сгънал.
И така и не каза с какво захранваш схемата - пишеш за някакви батерии... а през стабилизатор 5V минават ли...? |
|
|
 |
danyguit2000 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 18:44 Заглавие: |
|
|
Трябва захранването да ти е стабилно и да осигурява достатъчен ток,надявам се,че не си играеш с 9в. батерийка... _________________ Skype user: gipson92494524 |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 18:45 Заглавие: |
|
|
Позволявам си да се включа по темата, като споделя собствен опит. Правил съм и големи и малки програми и съм брал големи ядове и с двата вида. Сега вече ползвам MPLAB_IDE с дебъгера и симулатора. Независимо от това винаги правя малка Test програмка да клати някой пин:
Test
btfss PORTB,0
goto Test2
bcf PORTB,0
return
Test2
bsf PORTB,0
return
и някъде в основната я викам call Test.
Ако не се разполага с осцилоскоп, трябва да се допълни с Pause преди двата return. Как се правят паузи може да се намери в нета. При 0.5s се мери с обикновен мултимер (за предпочитане стрелкови). Може да се върже и LED с резистор към маса или Vcc. После сменяш порта и проверяваш следващия.
ПС С тази програма могат да се проверяват реалните времена за изпълнение на части или цялата основна програма. За съжаление видът тук не се докарва, но идеята е ясна.
Последната промяна е направена от ikarlo на Нед Сеп 06, 2009 18:49; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 18:46 Заглавие: |
|
|
| Ако не е на цокъл да премери на входа наречен от него където подава захранването ,ако и там е клекнало -чипа е сдухал ( ако захранването е читаво де),ако е 5В значи 5 страници писанки ,а не може да провери десет връзки накръст ! |
|
|
 |
_world_ Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 07, 2009 9:32 Заглавие: Изгорял е |
|
|
Определно чипа е изгорял защото при свален от цокъл ми отмоерва 5В, а като го монтирам на цокъла дава 3,5в.
Относно изказването на elp - братле я погледни линка дето съм ти го дал на схемата ....там има снимка на работещо устройство и на нея в ясна резолюция се вижда цветния код на резосторите и ако съумееш да го разчетеш ще се убедиш, че те са по 10кОм! И явно схемата работи ..така, че не ми говори за ток на насищане.
Гръмнал си е пика и ще пробвам с нов ...скоро като намеря време, че сега съм много зает.
П.С. и да, използвам компютърно захранване батерийте ги хвърлих. _________________ Който търси - намира |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 07, 2009 12:21 Заглавие: Re: Изгорял е |
|
|
| _world_ написа: | | на нея в ясна резолюция се вижда цветния код на резосторите и ако съумееш да го разчетеш ще се убедиш, че те са по 10кОм! |
Аба ний сме прости-не ни обяснявай.Седим целия форум тука вече шеста година и чакаме да доде някой да ни предаде урока как се четат цветни кодове на резистори.
Аман от ... _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
_world_ Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 07, 2009 14:06 Заглавие: da |
|
|
6 години във форума не са 6 години в университет! _________________ Който търси - намира |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 07, 2009 14:15 Заглавие: Re: da |
|
|
| _world_ написа: | | ....не са 6 години в университет! |
Ако намекваш за себе си, май не си попаднал във верния или не е много ясно какво си правил там.
Пет страници писане за подобен "проблем" - стигат.
Edit:
След този PM:
| _world_ написа: | | пет страници ме обиждат че не мога да запоявам и накрая се оказа че немогат да четат това което е показано в сайта. а ти като си такъв разбирач им кажи на онея от пулсатор че цените им са надути като вашето самочувствие и нямат и 1% покритие! |
явно катинара само, няма да е достатъчен. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|