Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Перка на вентилатора на автомобила
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
danchev
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 07, 2009 17:29    Заглавие: Перка на вентилатора на автомобила Отговорете с цитат

Здравейте, нов съм тук и минималните ми познания по електроника обуслават и въпроса който имам.
В момента подготвям спортен автомобил и ми се иска да си направя перката на радиатора да се влючва с копче, като същевременно се запази и оригиналната верига през термостата.
Първият ми въпрос е ще има ли някакъв проблем ако в определен момент заработят и двете вериги (оригиналната и тази която ще се прекара). Примерно качвам се в колата пускам перката с копчето, карам и въпреки че перката работи колата загрява над 92 градуса сработва термостата и се включва и стандартната верига?
Тук се опитах да начертая две схеми като първата я измислих аз и ми се струва, че е по лесна за изпълнение, стига да е вярна Smile
втората е копие на оригиналната схема като на картинка липсва само термостата който е между пин87 и перката и в случая е излишен.
Според вас кой вариант да избера, правилни ли са схемите и ако избера първата схема предпазителя там ли трябва да бъде или като на втората между пин87 и перката?

първа схема

втора схема
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 07, 2009 17:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Ключа парелелно на контактите на термостата ти е цялата "схема".
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
danchev
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 07, 2009 17:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Идеята освен да си я включвам когато искам е и да работи без колата да е на контакт, че се охлажда по 10 мин след като спра, а когато е на контакт бачкат още сумати работи поставяни допълнително.
Върнете се в началото
zapad
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 07, 2009 18:08    Заглавие: Отговорете с цитат

както си дал на втората схема,само,че това"ключ на таблото" да са контактите на термостата, и ще се охлажда независимо от контакния ключ
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Сеп 07, 2009 18:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Според моите скромни познания по двигатели термостата няма нищо общо с електрическата система.Той си превключва големия и малкия кръг на охладителната система.Това което включва перката си е термодатчик.Ако перката се върти при спрял двигател каква ще бъде ползата от файдата като тя ще охлажда само радиатора а не и двигателя тъй като не върти водната помпа .А иначе какво пречи ако пък така трябва да бъде перката през едно реле да се захрани директно от плюса.
danchev
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 07, 2009 18:24    Заглавие: Отговорете с цитат

При моя мотор единственото което прави термодатчика е да дава информация към уреда за темп. Плюса към перката минава през прекъсвач на термостата който като отвори големяит кръг затвяря и веригата и подава напрежение към перката. За помпата си прав тя колата ще си поработва малко запалена докато свали малко темп и после още малко угасена.
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Пон Сеп 07, 2009 19:13    Заглавие: Отговорете с цитат

danchev написа:
прекъсвач на термостата който като отвори големяит кръг затвяря и веригата и подава напрежение към перката

Такова нещо за първи път виждам. Каква е колата, ако не е тайна? Двигателя да не е от някоя стационарна машина, че още с отварянето на термостата да се включва вентилатора?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Сеп 07, 2009 19:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами защото просто не е така ,термодатчика седи близо или върху термостата и колегата просто бърка,може би колата е Тойота ,там съм виждал подобно изпълнение.
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 07, 2009 19:23    Заглавие: Отговорете с цитат

pepi_voinishki1957 написа:
....Ако перката се върти при спрял двигател каква ще бъде ползата от файдата като тя ще охлажда само радиатора а не и двигателя тъй като не върти водната помпа ......
Файдата е че ще охлажда колектора с инжекторите, за да не запичат дюзите. В Рено19 има реализирана такава система.
Върнете се в началото
teodor_dj
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 07, 2009 19:49    Заглавие: Отговорете с цитат

pamporov написа:
......

другата файда ,че се охлажда радиатора ,и при следващо стартиране ,радиаторът е охладен и охладителната система има "отрицателен топлинен резерв". Дано ме разбрахте с обясненията ми. Ако следващото стартиране е скоро след като е спрян двигателя, под капака става "пещ",темп. на антифриза се повишава още.Ако е много висока външата температура и колата работи на място - особено ако е спортен автомобил, прегряването е на "крачка" . Така,ч има смисъл ,според мен , вентилаторът да работи известно време след гасене.

Exclamation Arrow Коригирал съм ти поста Exclamation Не се отговаря с този бутон Exclamation
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети