| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 07, 2009 18:16 Заглавие: Малко помощ за едно проектче |
|
|
Здраво на всички.
Захванал съм едно проектче (за сега няма да споменавам подробности) за ,което ми трябва и малко цифрова електроника,а там ме няма никакъв .Накратко-имам един брояч,който отчита брой обороти,както и втори такъв.Как със ТТЛ-ки и изобщо има ли начин,да разделя отчетената стойност на единя брояч,със отчетената от другия?.Идеята е след това със един BCD конвертор да показва получената стойност на 7 сегментен дисплей.
П.П-Мислех да тъкмя нещо със 74181,обаче не намирам упътване със свързването и т.н  _________________ Може и да бъркам..... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 07, 2009 18:30 Заглавие: |
|
|
| Това не те ли устройва? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Сеп 07, 2009 19:05 Заглавие: |
|
|
Въпроса е,че не ми трябва оборотомер,а нещо като гледам схемата не виждам нещо ,което би ми свършило работа (а може и да не гледам като хората ) _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 07, 2009 19:12 Заглавие: |
|
|
| Т.е трябва ти брояч като например 74193? И от него влиза в 7448 примерно? А до колко ще искаш да бройш? |
|
|
 |
Mario-G Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 07, 2009 21:50 Заглавие: |
|
|
| Ако съм разбрал правилно искаш да отчиташ на един седем-сегментен дисплей стойностите от двата брояча на обороти. Ако е така тогава може би ти трябва нещо като MC14511B - двоичен дешифратор с памет. С два такива "разделяш" стойностите от двата брояча и с ключове ги подаваш към дисплея. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 07, 2009 22:36 Заглавие: |
|
|
| Мисля, че по-скоро иска да извърши математическото действие делене. |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 08, 2009 8:50 Заглавие: |
|
|
Една идея от мен:
Ако искаш да получиш съотношението на 2 честоти, единия сигнал (с по-висока честота) го подаваш за клок, а другия - за гейт на един елементарен честотомер. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Сеп 08, 2009 13:10 Заглавие: |
|
|
Да точно така,искам първо да разделя стойностите и получената стойност от деленето да подам към BCD-то за да се изобразява на 7 сегментното дисплейче.Мисля ,че видях в нета как да стане номера със 4516,но на симулацията ,нещо не излиза като хората .По въпроса до колко да брои-още не съм обмислил чак до там нещата,но въпроса ми е принципен
Благодарско  _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 08, 2009 14:58 Заглавие: |
|
|
Имам една простичка идея.
Взимаме два брояча (на практика трябва да са поне два по два за да броят до повечко) като на тактовите им входове се подават сигнали съответно от два различни източника. Единият обаче го правим така че да брои до 10 след което да се нулират и двата брояча. Така се получава че единият брои точно до 10 а другият до някакво друго число, което число всъщност показва колко пъти едната честота е по-голяма (или по-малка от другата)
Например ако вторият брояч е преброил до 65 означава че втората честота е 6.5 пъти по-голяма от първата. Ако е преброил до 3 означава че е 0.3 пъти "по-голяма" от първата (в този случай ако се разменят входовете ще се получи "по-разбираемо" показание)
Дисплея е ясно че трябва да е свързан към втория брояч
Ако искаш дисплея да показва съотношението във вид на десетична дроб обаче нещата стават доста по сложни (ако е само с TTL елементи) |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 08, 2009 15:30 Заглавие: |
|
|
| Не ме ли разбрахте? |
|