| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
SLAVEX Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 08, 2009 10:24 Заглавие: търся схема за подгряване на кварц на честотомер |
|
|
| Колеги ,от доста време имам честотомер моя изработка сега го комбинирах с капацитетмер но ми се иска да му повиша стабипността на работа на кварца като го подгрявам ,някой може ли да ми предложи някаква схема ,чувал съм че има такива с транзистор който ги подгрява.ще съм благодарен на всеки който се отзове.Благадаря предварително. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Вто Сеп 08, 2009 10:49 Заглавие: |
|
|
До каква честота измерва и каква точност има този честотомер. Би ли споделил също така с какво си го изградил MCU или ТТЛ. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 08, 2009 11:36 Заглавие: |
|
|
| Сложна работа. Освен да се подгрява кварца, температурата му трябва да се поддържа с много висока точност. Не може ли да замениш обикновения кварцов генератор с TCXO? Аз съм си направил честотомер с такова на 10MHz, стабилността на честотата му е 3Hz при промяна на температурата с 25 градуса. |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 08, 2009 15:50 Заглавие: |
|
|
Градски в Комета продаваха едни терморегулатори в корпус TO220. Направо си бяха за 70 градуса но може да има и за по-малко. Та това го връзваш последователно с един LM317 свързан като генератор на ток. Ще си го сметнеш в зависимост от захранващото напрежение каква мощност ти трябва. Запояваш ги заедно на кварца, после слагаш в някаква изолация . За жалост не мога да ги намеря тез термо на сайта но определено, като влезнеш в магазина в София на Парчевич ги има като рекламка . Съветвам те за нагряваш елемент да използваш LM317 като генератор на ток . Лесно можеш да му сметнеш мощност така, а и лесно се запоява или закрепва с този корпус. Също така стабилизацията му е на 1,2 волта което предполага резистори с по-малкa мощност в генератора на ток . Правил съм го за да си тествам един терморегулатор много добре се държи . А и ако случайно терморегулатора "изтърве" LM-a има много добра термозащита
Сещам се за схемата с транзистора . Беше в една немска книжка за цифрова техника още преди революцията. Може да я намериш в нета . Но съвременното решение е по-добро. _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Вто Сеп 08, 2009 22:09 Заглавие: |
|
|
Схемата са транзистора я имаше в старите списания млад конструктор/радио телевизия.До колкото си спомням беше с транзистор от типа на BD139 и ползваха от металните големите кварцове от едно време.А това с LM317 звучи найстина много интересно като решение - евала
п.п. Колко по-голяма стабилност постигаш с нагряването и тя не зависили много от стабилността на температурата... с която искаш да го нагряваш?Малко е нож с 2 остриета цялата работа.И другия въпрос ми е толкова ли се променя средата около кварца, че да става нестабилен ? _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 08, 2009 22:51 Заглавие: |
|
|
| Това, което иска човека е термостатиран кварцов генератор. Генратора е в отсек, изолиран от околната среда и температурата вътре се поддържа 2-3 пъти по-висока от околната с голяма точност, т.е около 60-70 градуса. Ама се ползват специални кварцове за работа в термостат. Има го и варианта за подгряване само на кварца, ама не знам каква стабилност може да се получи. Пък и мисля, че кварца пак трябва да е специално предназначен за работа при висока температура. И на каква честота все пак работи този генератор? Все си мисля, че заменянето му с TCXO би решило проблема бързо и лесно. |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Сря Сеп 09, 2009 11:40 Заглавие: |
|
|
В един стар честотомер съм виждал генератора да е заграден в отделен отсек. Това беше една много стара машина с германиеви транзистори и индикатор газоразрядни лампи. Та генератора беше натикан в една кутийка от корк. За по нови електроники не мисля,че има нужда от подобни неща. Аз самия имам честотомер DIY изработка до 50 Mhz и точността си е 1 Hz което ме удовлетворява напълно. Нямам никакви устройства по кварца (просто той няма нужда от подобни неща). _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 09, 2009 14:22 Заглавие: |
|
|
| Стабилността на обикновен кварцов генератор не е достатъчна за да мери честотомера с точност до 1 Hz. Да вземем за пример кварцовете, продавани от Комет (поне там е дадена стабилността). Имат стабилност 20 ppm. Да погледнем тази таблица: http://home.teleport.com/~oldaker/10mhzOscillatorStability.htm. При 20 ppm абсолютната нестабилност на 10 MHz ще бъде 200 Hz. За какъв 1 Hz точност говорим? А на 50 MHz нестабилността ще бъде 1 kHz! |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 09, 2009 14:49 Заглавие: |
|
|
Е аз си мисля, че градския иска да си го нарави, ей така да си се изкефи . За любителски условия и гол кварц си е достататъчен. _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 09, 2009 17:54 Заглавие: |
|
|
| eler тука навлизаме в дълбоки води относно грешките . Първо имаш 20ppm разброс на кварца ,това няма нищо общо с температурната грешка .На повечето кварцове HC-49U нея я дават като 20-30ppm , за целия температурен диапазон -минимум 50 ,максимум 85 градуса ,тоест температурната трябва да се раздели на градусите за да получиш температурната нестабилност/градус ,ще отиде към 1-2ppm/C .Разброса може да се компенсира посредством донастройка на осцилатора ,ако стабилизираш и температурата точността на измерване на 10Мхц може да достигне 10 Хц ,което е доста по-добре от 200. Ако има 8 разряден брояч -може да показва и 1Хц ,но едва ли ще е вярно. Тъй ,че има хляб в темперирането на кварца ,но не бих препоръчал превишаването на нормалната работна температура ,50-60 градуса най-много. |
|
|
 |
|