| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Modelar4eto Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 12, 2009 18:20 Заглавие: Схема на терморегулатор |
|
|
Здравеите,значи от скоро искам да си направя терморегулатор които да работи на ниски волтажи,във случая да баде на 12 волта.Бях намерил една схемичка във Modsbg.com,направих я но не ми харесва чуствителноста на регулиране.Във смисъл температурата която поддържа е 25 градуса.Това не ме устроива защото искам да наглася да ми поддържя определени градуси.Значи температурата във котията на PC-то ми дости големи висоти и за туи искам като сложа допълнителни вентилатори за да охлаждат ще се увеличи и шума.Та моята идея да наглася примерно на 30 или 35 градуса и когато температурата се повиши да се вклучват вентилаторите и когато спадне до желаната температура да спират или да работят но много по бавно. Извинявам се за просото обяснение но не намерих друг начин за да ви опиша точно това което искам,надявам се да ви е станал ясен проблема ми.
П.П Ето и линк към самия регулатор които аз направих
http://modsbg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=109&catid=16&Itemid=32
Благодаря предварително на отзовалите се. _________________ Всичко е възможно,невъзможното изисква повече време и пари. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 13, 2009 7:26 Заглавие: |
|
|
Ами напиши в ГУГЪЛ "терморегулатор" и ще бъдеш засипан със схеми.Мога да ти дам схема на регулатор за люпилня,но е с повечко елементи,защото там се изисква по-висока точност на поддържаната температура.Идеята на схемата,за която даваш линк е да изменя напрежението на вентилаторите в зависимост от температурата.Би трябвало да си работи.Може би на около 25 градуса вентилаторите потеглят на ниска скорост и при по-високи температури се ускоряват.Ако е така-всичко е нормално. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
Carl_Cox Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 13, 2009 11:00 Заглавие: |
|
|
или питай чичко Гугъл за PWM fan control _________________ Не може нации които се напиват с бира да дават акъл на нации които изтрезняват с бира |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Сеп 13, 2009 12:31 Заглавие: Здравеите |
|
|
Първо искам да благодаря за помоща.
Второ относно тази парвата схема не успях да разбера елемнта Тh1-47K какво точно представлява,термистор ли се явява.Също така релето какво трябва да баде защото несам запознат много със тях.Ако може малко разяснение за него.И интеграла LM741 ли е  _________________ Всичко е възможно,невъзможното изисква повече време и пари. |
|
|
 |
Nikolai_1 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 13, 2009 15:20 Заглавие: |
|
|
741 може да uA или там нещо друго- обикновен операционен усилвател като кажеш в магазина 741 те знаят. А другия елемнет да терморезистор е. Ето и от мен една схемичка работи отлично има си файлче с описание ако проявиш интерес и него мога да ти пратя. _________________ Таз година булка , догодина...- две ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Сеп 13, 2009 16:08 Заглавие: |
|
|
Да схемичката ми харесва нее сложна.Били ми пратил фаила със инфомацията за нея.
П.П На схема забелязвам че кам елемента 10К им стрелка,това значи ли че се явява един вид потенциометър или е резистор  _________________ Всичко е възможно,невъзможното изисква повече време и пари. |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 13, 2009 16:24 Заглавие: |
|
|
В атача има една "фасулска" схема , която е точно за твоя случай.Вентилатора се върти на малки обороти и ако компа загрее- оборотите се увеличават.Пробвал съм я за един усилвател и съм доволен то нея.  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 13, 2009 16:34 Заглавие: |
|
|
| gakal хрумна ми нещо ,ако в твоята схема сменим терморезистора с обикновен резистор и вържем транзистора термично и механично към радиатора на крайните в усилвателя , дали няма да работи и така ? При загряване спада Ube намалява и съответно транзистора се отпушва все повече и повече ! |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 13, 2009 21:11 Заглавие: |
|
|
| Вероятно ще стане, но мисля, че диапазона в който ще се променя колекторния ток ще е по-малък.А в този вид ( по-спомени ) се регулирараше от около 8 волта върху вентилатора почти до макс.Някъде бях срещнал доработка на схемата, представляваща резистор 1 килоом последователно на електролитен кондензатор с капацитет около 100 микрофарада, свързани паралелно на термистора.Ефекта бе, че при подаване на захранването вентилатора завърташе на макс за около 1-2 секунди, а след това се установяваше на скорост пропорционална на температурата. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 13, 2009 21:41 Заглавие: |
|
|
| Може да налепя набързо нещо такова ,за по-голямо регулиране може и да включа 1-2 диода последователно на прехода B-E и едно вентилаторче ,любопитно ми е ! Доработката я има на сайта който си дал ,тя явно служи за преодоляване триенето в лагерите на вентилатора при потегляне . |
|
|
 |
|