|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 13, 2009 12:48 Заглавие: |
|
|
Еми повечето неща знам за какво служат.
Аз от къде да знам, че напрежението ще се покачи с 10 волта като сложа този огромен кондензатор. Колкото до ценера. Казах, че искам ценеров диод на 15 волта независимо каква мощност както ми кака RC.
Да. Точно така ще направя.
Коригирал съм-не цитирай цели постове _________________ Начинаещ |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 13, 2009 14:02 Заглавие: |
|
|
| glizan написа: |
Аз от къде да знам, че напрежението ще се покачи с 10 волта като сложа този огромен кондензатор. |
Кондензатора не "покачва" напрежението, поне не по-видимо от няколко скромни процента.
Хубаво щеше да бъде да прочетеш някъде, че напрежението на променлив ток като се изправи с Грец, и се получава DC, умножено по приблизително 1.4
И въобще, тези работи изискват да ги прочетеш, разбереш, а след това чак се хваща поялника. Ясно е че никой не се е родил научен, ама поне МАЛКО подготовка с книжките е нужна. _________________ “Да се пазиш от кон отзад, от вол отпред, а от комунист отвред…” |
|
|
 |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 13, 2009 16:07 Заглавие: |
|
|
Значи както и да е. Просто много съм се разглезил с тези форуми. Нещо малко да не стане и аре във форума да пиша.
Направихте достатъчно вече. Специални благодарности на RC.
Колкото до четенето - то е много важно и полезно но когато си решил по принцип да се занимаваш с дадено нещо. Взимаш и четеш "от" "до".
Но на мен ми трябват конкретни неща. Не мога да отваря някаква книга и да видя... а да ето на 147 страница пише защо не ми работи схемата.
Не става така. Ако чета трябва да чета всичко сериозно, а аз не искам. Просто имам малко време за губене в което обичам да си играя ето с такива неща. Са голяма работа ще изгоря 2, 3 компонента до като ми дойде акъла, че трябва да помисля преди да правя нещо.
Ако има нещо значимо, което съм направил по схемата или вече наистина реша, че не мога да го направя (което ме съмнява) ще пиша. _________________ Начинаещ |
|
|
 |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 15, 2009 13:44 Заглавие: |
|
|
Здравейте отново.
Купих два нови стабилизатора от които единият пак не искаше да работи, но с други няма проблем и всичко е ОК. Махнах ценера и симистора. Сложих стабилизатора. Когато поставям входящите кабели усещам, че минава доста ток защото има искри (така и се оказа 1А пиково след което спада на около 400mA). Премерих изходящото напрежение беше малко над 14V може би около 14,2 - 14,3.
За пробата бях поставил само два от "големите" транзистори. След като видях, че работи повече от миналия път отново поставих ценера и симистора. След това премерих отново напрежението и нямаше никакви видими промени. Малко над 14. Транзисторите се загряха малко но по моя преценка в границите на нормалното. Само R8 яко грее, което е и нормално защото той е поставен на изхода и се явява като един вид товар. А и аз съм сложил 8, а не 10 вата защото не можах да намеря.
Сложих е една лампа за товар но тогава нещата не бяха добри. Както входящото така и изходящото напрежение доста паднаха. Под 10волта. Много се надявам, че това е от трансформаторчето защото то е доста малко и едва ли може да даде повече от 2, 3А мах.
Сега въпросите:
1. Това, което описах по-горе нормално ли е?
2. Защо напрежението е малко над 14 волта, а не малко под ?
3. Защо се поставя този резистор на изхода ? Та той винаги ще грее много!
4. Другия огромен резистор, който е поставен на колектора на малкия транзистор защо е толкова мощен? Той изобщо не се загря.
Май е крайно време да си купя трансформатор защото така нищо не мога да пробвам.
Гледам този сайт http://www.ljclub.net/materqli/transwormatori/transwormatori.htm
и гледам този трансформатор:
| Цитат: | Мрежов трансформатор - 52 лева (N:t9) налични10+ бр.
Напрежения - 2 x 20 волта + 2 х 18 със средна точка променливо на празен ход
Мощност : 500 VA (Възможност за включване 2 х 38 волта)
Габаритни размери - 120/130/125 мм (ш/в/д) 6 кг |
2х20V - 500VA (което не знам какво означава но предполагам, че е около 400W)
След като поставя греца напрежението ще стане около 20х1,4V (по това, което каза zmeios по-горе.)
Смятам, че ще ми свърши добра работа ? _________________ Начинаещ |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 15, 2009 14:40 Заглавие: |
|
|
| За да намалиш малко изходното напрежение махни единия от трите последователно свързани диода, замени го с мостче. И не свързай проводници под напрежение, дето викаш хвърчат искри, че пак ще търчиш за елементи. |
|
|
 |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 16, 2009 23:27 Заглавие: |
|
|
Здравейте,
отново съм тук с мойте въпроси.
Нещата бяха в застой но сега имам малко време и реших да ги довърша.
Така.. какво е положението сега. Схемата е направена. Махнах два от диодите и напрежението стана 12,7V. Купих си трансформатор от едно момче тук от форума. Около 400W е, 21V. Купих си и голям радиатор за четирите транзистора. Свързах всичко и на външен вид работи но има проблем.
Понякога когато слагам товар на изхода (автомобилна лампа, 2А) симистора се отпушва (дава на късо) започва да грее и нещата спират да работят. Понеже още не съм сложил предпазител пистата на която беше сложен симистора се стопи. Та това е проблема, че защитата за свръхнапрежение са задейства. Вече реагирам бързо и спирам трансформатора преди да е изгоряло нещо.
Иначе натоварих схемата с около 12 ампера и нещата бяха добре. Транзисторите яко греят но големия радиатор си върши добре работата.
А също така този резистор, което е поставен на края.. няма да го бъде. Бях поставил 33 ома, 8 Вата и грееше много жестоко. Понеже не можах да намеря по-мощен поставих един 24 ома, 25 вата с идеята, че проблема с греенето ще и минало.. но хоп.. пак същата работа. Около 600mA ток тече през него.. пък как грее не е истина.
Махах го, слагах го - никаква разлика няма. Той изобщо за какво служи ?
http://krasi.1gb.bg/obshti/_IGP0159.JPG _________________ Начинаещ |
|
|
 |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 11, 2010 23:14 Заглавие: |
|
|
Здравейте,
пак съм тук. Вече не с въпроси, а с постигнати резултати.
Абсолютно всичко е готово вече. Въпросния резистор, който грееше го махнах. Проблема, който описах по-горе - че симистора се отпушва понякога в момента на поставяне на товар го реших като кондензатора, който е поставен на края го смених с друг, който има по-голям капацитет - 1000 микрофарата. С това схемата най сетне започна да работи.
Пробите които направих показаха задоволителни за мен резултати.
Когато се натовари с ток около 10А няма никакъв пад на напрежение. То се е 13,5V. При ток от 15А падът е по-малко от волт. Около 0,7V. Това е и максималния ток. При по-голям ток падът на напрежение става много голям (трансформатора няма мощност). 19А пад от 4V
Сложих два предпазителя. Един 15А и един малък, който е поставен преди трансформатора (на 220V). И двата предпазителя работят. Изпробвани са. Имах малко проблеми тези дни... сглабям всичко.. работи.. сглабям го и не бачка. Нещо изпуши се. Така няколко пъти. Оказа се че при малкият транзистор има малко проблем с пистите на платката. Нещо не съм ги направил добре и не преви добър контакт.
Случайно намерих и някаква биметална пластина, на 65 градуса май, която е поставих на трансформатора. Предният и задният панел ги резнах на лазер, а дървените части ми ги резнаха в Бриколажа.
Доста пари ми излезе тъпата кутия. Всичко е около 80 лева мисля.
13,5V 15A. Доволен съм.
Ето и малко снимки.
http://krasi.1gb.bg/obshti/snimki/stabilizator/IMGP0888.JPG
http://krasi.1gb.bg/obshti/snimki/stabilizator/IMGP0889.JPG
http://krasi.1gb.bg/obshti/snimki/stabilizator/IMGP0892.JPG
http://krasi.1gb.bg/obshti/snimki/stabilizator/IMGP0893.JPG
Специални благодарности на eler, RC и всички, които ми помогнаха и отговаряха на глупавите ми въпроси. _________________ Начинаещ |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 12, 2010 14:09 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Около 400W е, 21V. |
Трафа 21 волта ли дава ,или 2х21 волта ,каква е дебелината на жицата на вторичната намотка . За 15А трябва да е към 2,5-2,8мм ,ако е по-тънка не разчитай да го товариш дълго време с този ток . |
|
|
 |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 12, 2010 20:04 Заглавие: |
|
|
Трансформатора е 2х21 + още доста напрежения. Не мога да кажа каква е дебелината на проводника защото от трансформатора излизат многожилни проводници. Този многожилния който излиза е над 2,5 квадрата ама вътре истинския проводник, който е на вторичната намотка не знам. _________________ Начинаещ |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 12, 2010 20:39 Заглавие: |
|
|
| При ток над 10А този траф ще прегрее ,може и по-малко ! Не говоря за квадрати ,а за мм ,при трафовете допустимия ток е към 2.5А/мм2. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|