Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Микроконтролер за начинаещ-какъв?
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
showMANiak
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Сеп 12, 2009 12:28    Заглавие: Микроконтролер за начинаещ-какъв? Отговорете с цитат

Здравейте.От няколко дена ми се върти един бръмбар в главата-да почна да поразучавам програмиране на микроконтролерчета (оказва ,се че е доста по-лесния вариант за много работи Smile).Сега идва ред и на въпроса-с какъв програматор е най-удачно да започна първо-ПИК или тези на Атмел т.е, кои са по-лесни за програмиране,и конкретно с кой/кои модели от двата.Другото ,което ми се иска като за начало е да не трябва кой знае какъв програматор т.е да може да се използва някакъв от типа "универсален" или самоделка.Благодарско.
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 12, 2009 12:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Е разбира се, както всеки ...
Почни с PIC и MPLAB, и като разбереш за какво става дума продължи с ATMEL. Не си мисли че може да е..ш гявола докато върчи.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 12, 2009 12:47    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.arduino.cc/
Върнете се в началото
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 12, 2009 13:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
бръмбар в главата-да почна да поразучавам програмиране

Програмиста предпочита да започне от по високо ниво, промерно от С или С++ компилатор, и слабите познания по хардуер, компенсира с много програмна , оперативна, и постоянна памет,редпочита RTOS.
За човек който се е занимавал повече с електроника, най удачния вариант е асемблера, с най-малко инструкции, с най-малко и не сложни за конфигуриране регистри и периферия. За начинаещ, разни развойни среди и компилатори от високо ниво са противопоказни. Едва когато напише хубава програма на асемблер, и са му ясни основните неща в програмирането, вече ще усети нуждата от компилатор на C. Иначе рискува бръмбара да си бръмчи безцелно дълги години.
Върнете се в началото
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Съб Сеп 12, 2009 20:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Че аз започнах с език за програмиране С и контролер на Атмел (и досега само на това си бачкам) Smile .
Гледам доста не ги харесват тези PIC контролери в форума за микроконтролери.
Ако започнеш на С да пишеш започни първо да пишеш програми за PC и след това може да минеш на контролери. Също литература като за начинаещ мога да ти препоръчам тази от която аз започнах. Хърбърд Шилд "Практически самоучител" за С защото има и книга за С++.Като информация и развойна среда има много написано за контролерите които използвам в форума по роботика и то неща за свръх начинаещ. Аз основно бачкам с ATmega 16 и ATmega 32 и до момента съм доволен.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
emptyspace
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 12, 2009 21:22    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз като теб съм начинаещ в областа на програмирането както е споменато по горе пиковете маи са по кофти за работа, но ако все пак се спреш на тях си купи този програматор : http://www.tpetrov.com/search.php?prod=Програматор+PICKIT2+CLONE+3
(аз мисля да си поръчам такъв , в момента ползвам един от МК дето не е читав ) и среда за програмиране http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&nodeId=1406&dDocName=en019469&part=SW007002#P140_5618 софт за програматора http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&nodeId=1406&dDocName=en023805&redirects=pickit2 може да си купиш и книжката "пик микроконтролери част 1" на МК въпреки че неще ти свърши много работа повече инфо има по саитовете в нета. Това е от мен и успех Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
nikiforiv
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 13, 2009 11:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Те PICовете са като Windows, никой не ги харесва и всички ги използват Smile
Аз лично използвам PIC и съм си доволен. Предимството му е че има много подробна литература за него .
Между другото в сериозните промишлените устройства не се използват нито Atmel нито PIC (изключвам руските където съм виждал една нафтова печка за руски автокран с PIC12F675, а в УАЗ в новият им километраж се използва PIC16F644 Smile ) например в тракторите Джон Дир се исползват контролери на STMicroelectronics.
За програмиране твърдо асемблер, пробвах с С но не ми хареса. Може би има смисъл ако програмата ти има много сметки с плаваща запетая.
Това си е мое мнение и не обвързвам никой с него, всеки си има вкус както казало кучето Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bongo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Нова Загора

МнениеПуснато на: Нед Сеп 13, 2009 15:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Още един глас за PIC ! Аргументите са: много евтин и се намира лесно - в Комет имат доста различни; много добри описания и примери:
добра развойна среда (MPLAB); има доста китове с PIC. Аз лично препоръчвам и използвам като програматор PICKIT2 - работи си с MPLAB, освен това за около 49 зелени можеш да си вземеш PICKIT2 + развойна платка с PIC процесор...

P.P Колегата emptyspace е дал линк към този програматор!
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Нед Сеп 13, 2009 16:25    Заглавие: Отговорете с цитат

За цените е много спорен момент. Ако сравняваме PIC16F84 струва 11лв. а ATmaga32 7,50. Разликата в 2та контролера е огромна и всичко е в полза на Атмегата.Като цени и АТМеgа и PIC са достъпни не може да се каже,че някой са по евтини. По отношение на литература вярно е, че има доста издадено и книгите на МК са свързани с тези контролери, но ако гледаме литература на Български най-много има издавано за 8051, но това не означава, че трябва с тях да се занимава. За развойни среди има и за 2 контролера както и достатъчно добри компилатори така, че в тази област и 2 са развити. Вместо разни развойни платки може да се правят експерименти на Протеус. Аз съм доста доволен от симулирането на схеми с контролери.
Всичко е до лично предпочитание и не може да се каже тези са по добри, онези са по евтини и прочие.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 13, 2009 16:52    Заглавие: Отговорете с цитат

the_bull написа:
...най-много има издавано за 8051, но това не означава, че трябва с тях да се занимава.....

Що пък - не?
Това "ядро" продължава да се ползва в достатъчно много съвременни процесори както за специализирани приложения, така и за "свободна употреба".

Самата тема е поставена "криво".
Подобно занимание (програмирането) е "начин на мислене", останалото са начини и възможности за реализацията му и те са "според зависи".
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети