| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kukata Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 15, 2009 11:50 Заглавие: Въпрос за схема с времеинтервал |
|
|
Здравейте. Някой може ли да ми даде изея за схема на която след натискане на бутон и задържане -схемата да сменя сигнала на изхода /напр от лог 0 в лог 1/ и след около 10 секунди да се връща във изходна позиция-лог 0 ,но ако по време на тези 10 сек бутона се отпусне преждевременно -схемата пак да се връща във изходна позиция лог 0 -както по ринцип след отминаването на тези 10 сек.
Със таимер ли или някякъв компаратор със зададен времеинтервал ли да я направя.Имате ли някакви идеи.
Последната промяна е направена от kukata на Вто Сеп 15, 2009 15:20; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 15, 2009 13:40 Заглавие: |
|
|
| С таймер и бутон с два контакта -първия да запуска таймера при натискане ,а втория да го нулира при отпускане на бутона . |
|
|
 |
kukata Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 15, 2009 13:43 Заглавие: |
|
|
да ама ще го командвам от друга ИС. Това с бутона го писах за да обесня по на просто.Но има логика ще помисля със транзистори да превключвам.Мерси за идеята
При твоя слочай има следния проблем че ако ползвам таймер и не пусна бутана няма как да превключи обратно , и тези 10 сек ще станат до отпускането на бутона/безкраиност/
Други идеи |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 15, 2009 14:25 Заглавие: |
|
|
Май ти трябва цикличен таймер доколкото разбрах,а не време реле.Въпроса е колко цикъла трябва да се направят. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
kukata Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 15, 2009 15:16 Заглавие: |
|
|
Не ти разбирам въпроса за циклите.Как така колко цикъла ми трябват?Иска ми си да работи постоянно /да чака за реакция/ а не да работи определен брой цикли.
Изходна позиция лог 0 а при натискане или течащо време от 10 сек лог 1л
.
Надявам се да съм обяснил по добре |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 15, 2009 17:32 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | При твоя слочай има следния проблем че ако ползвам таймер и не пусна бутана няма как да превключи обратно , |
| Цитат: | | да ама ще го командвам от друга ИС. Това с бутона го писах за да обесня по на просто. | после пак се включва бутона-
| Цитат: | Изходна позиция лог 0 а при натискане или течащо време от 10 сек лог 1л
.
Надявам се да съм обяснил по добре |
Нямаш си представа колко си далече от истината ,това е таймер ,той се запуска и ако направиш запуска както трябва след изтичане на определеното време ( в твоя случай 10 с ) ще се изключи като поп ,ако ще и да държиш бутона до утре. Май нито знаеш как да го направиш ,нито знаеш и какво искаш ,или поне не можеш да го обясниш както трябва ,сега пък не било бутон , било друга схема -заформят се няколко страници безсмислици ,в които няма да се включа повече ! |
|
|
 |
kukata Опитен потребител

|
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 15, 2009 19:01 Заглавие: |
|
|
Ако става въпрос за схемата която си постнал ще ти дам следното предложение, надявам се да сработи (казвам надявам се щото не ми се експериментира а на симулатори много много не вярвам).
Та значи слагаш един NPN транзистор така: емитера на маса, колектора към извод 4 (като извод 4 го свързваш през 1к към "+"), и базата към извод 2.
Успех! |
|
|
 |
kukata Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 15, 2009 19:05 Заглавие: |
|
|
Мерси но така го ресетвам без да се съобразявя с времето за чакане.Не се получава
Коригирал съм ти поста Не се отговаря с този бутон |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 15, 2009 19:46 Заглавие: |
|
|
| На теория идеята ми е следната: при натиснат бутон транзистора е запушен, а към извод 4 има лог. 1 и таймера си отмерва времето. При отпускане на бутона транзистора се отпушва и таимера се нулира. |
|
|
 |
|