| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Dalgia Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 20, 2009 7:59 Заглавие: Направа на динамо |
|
|
Здравейте.Тръгнах да правя ветрогенератор та за това ми трябва и динамо.Взех двигател от перла 05,извадих статора ,отцепих 30мм от него
и му навих 24 намотки по 50нав. от 0.8мм проводник.Намотките са 3 по 8 свързани трифазно.На ротора му направих канали в които да се поставят неодимови магнити 30X10X5мм.Преди това ротора го престъргах до размер при който магнитите да се показват 2.5мм.направих 20 канала и наредих магнитите
S,N,S,N...... и т.н.20 бр.Събрах динамото завъртях и 0.4волта при 280 оборота.След тръшкане и кахърене оставих два магнита срещуположно и попограшка съм ги монтирал N,N.Завъртях на ръка и 5 волта.Наредих 4 магнита на 90градуса N,S,N,S и 0,12волта.След това ги пренаредих да са
С един и същи полюс и 5,5 волта.На края ги сложих всичките 20бр. с един и същи полюс и при 280 оборота 12.6 волта но много малък ток около 2 ампера.Та защо се получава така.Дало останалият метал по ротора не влияе негативно.И ако го направя от неметал и ги наредя S,N,S,N...... ще се получи по-добър резултат.Магнитите ми струват 30 евро та за това питам преди да го направя,защото ще го правя от епоксидна смола и карбон и магнитите трябва да се замонолитят в смолата. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
petromaniq66 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 20, 2009 8:10 Заглавие: |
|
|
| А, защо са то толкова магнити? Не ти ли стига един S/N, поставен в магнитопровод, съответстващ с полюсите на намотките, както е при ротора на автомобилните алтернатори? |
|
|
 |
Dalgia Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 20, 2009 9:04 Заглавие: |
|
|
| Мислил съм , но кой ще направи магнитопровода.Може да се вгради в оргинален алтернатор като се замени намотката с неодомови магнити но там оборотите са са по-високи за 12волта. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 20, 2009 9:16 Заглавие: |
|
|
А защо да са постоянни магнити ? Вярно че при постоянни нямаш разход на ток за подмагнитване , но и губиш "лоста" за удобно управление . |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 20, 2009 9:43 Заглавие: |
|
|
| Не съм се занимавал още на практика с това, но доколкото съм се ровил в нета по тези въпроси, при любителски изпълнения се практикува основно зареждане на акумулаторни батерии, а после с инвертор се преобразува напрежението. Вероятно причината е, че не може да се постигне достатъчна мощност за да се ползва директно. Това съществено оскъпява конструкцията, но иначе изработката трябва да е много прецизна и габаритите доста големи. |
|
|
 |
Dalgia Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 20, 2009 9:54 Заглавие: |
|
|
За ветрогенератор колега.Там няма кой да пусне подмагнитването като духне. .А дори и така да е кой ще направи магнитопровода за голям статор.Колкото е по-голям толкова са по-ниски оборотите.Фабричните са направени по този начин с неодимови магнити.Ето чертеж на генератор от ALXION Франция който ми пратиха но му искат 3250 евро.Вярно ,че е 50киловата но конструкцията му е подобна.Мен ме интересува дали това подреждане на магнитите е повлияно от от останалия железен ротор под магнитите. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Сеп 20, 2009 9:57 Заглавие: |
|
|
Освен това, каква мощност смяташ да изкараш от самия вятърен двигател. Както каза колегата по - горе, най - много да зареждаш акумулатор (когато има вятър) , а и това не е малко. |
|
|
 |
Dalgia Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 20, 2009 10:31 Заглавие: |
|
|
| За киловат и половина се боря.Инвертора е за входно до 36волта и може да не зареждаш акумулатори а директно да подаваш напрежението.На мицубиши се продават такива генератори на които инвертора е в корпуса и се подават директно 220волта 50херца.За 1,5 киловата са но не съм запознат с цените им.Правя вертикална турбина. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Сеп 20, 2009 10:45 Заглавие: |
|
|
| Киловат и половина от намотка с проводник 0.8 мм - забрави. |
|
|
 |
Dalgia Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 20, 2009 12:05 Заглавие: |
|
|
| petromaniq66 написа: | | .... |
Може и да си прав но да изкарам 2 ампера не е реално според мен.
На алтернатора е 2мм но са към 20навивки 18намотки и 12полета.(този който съм го разглобявал)и дава 12волта при 800 оборота.При мен са 24 намотки 50навивки и 20 полета.Какво се е объркало.Да не говорим ,че магнитното поле от бобината на ротора няма нищо общо като сила с това на неодимовите магнити.
Коригирал съм ти поста Не се отговаря с този бутон |
|
|
 |
|