| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
hellios8502 Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 16, 2005 18:35 Заглавие: Малко помощ относно едно TDA7294. |
|
|
В www.amp2000.hit.bg видях една идея за свързване на ТДА-то с комплементарна двойка транзистори и по случайност имам две такива тда-та и една торба транзистори та се зачудих дали и аз да не пробвам, но ООВ-ка ми представлява голям проблем и по-точно как да я направя и какви резистори да използвам. Тоест в общи линии много ще ми помогнете ако някой ми разясни схемата
А ето я и нея:
А ето и линк към статията:
http://www.amp2000.hit.bg/temi_komentari/tda7294_more/tde7294_more.htm
Предварително благодаря. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Vladi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 16, 2005 21:18 Заглавие: |
|
|
Линка който си приложил в поста, където е самата статия на тази схема не мога да го заредя. А като гледам схемата, която ти е на поста, мога да ти кажа, че невиждам как ще тръгне тази схема. _________________ BE ON EDGE |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Мар 16, 2005 21:36 Заглавие: |
|
|
Не бих могъл да изкажа мнението си относно схемата тъй като все още съм в процес на убочение така че ето я цялата статия дано те насочи към някаква идея:
Как да изтискаме повече от великата TDA7294 !
TDA7294 е велик чип и аз съм сигорен, че който е правил стъпало с него е разбрал защо. TDA7294 според мен разби митът за калпавите интегрални усилватели! Страхотна динамика, малки рамери, ниска цена и много екстри. Това е TDA7294. За съжеление всички знаем, че повече от 100 вата синус е невъзможно да се изтискат защото практически чипа не може да се охлади. Тук ще ви разкажа за една идея (виш Фиг:1) която ми бе подхвърлена от един софиянец, който не беше фен на НЧУ, но идеята му е суперска и тогава (преди няколко години) се заех да направя няколко експеримента по въпроса.
Взех едно TDA7294 закачено на не-голям радятор, захранване около + - 38 волта, една комплиментарна двойка транзистори на голям радятор (бяха някакви японски от серията 2Sxxxxx) един резистор 6,8 ома 2 вата. Свързах по схемката от Фиг:1 и хоп - забачка безпроблемно. Най-радостното беше, че чипа почти незагряваше въпреки отдаваната мощност на тонколоната от над 150 вата. Качеството доколкото можех да установя не се беше променило. Казвам си на ум "защо да не пробам с 4 транзитора на 2 ома товар?". Точно след 5 минути експеримента продължава с 4 транзистора и две тонколони (емитерните резистори са задължителни за да се изравни тока, аз ползвах 0,1 ома 5 вата). Лелеле какъв саунд. На два ома отново никакви проблеми. Супер динамика, а чипа загря но в рамките на нормалното.Резистора също се понапече но щом не пуши няма страшно! Сещате ли се какво стана по-нататък. След още пет минути на големия радятор станаха шест транзистора, а на изхода на усилвателя две колони и една товарна бобина всичките по четри ома (общ товар 1,333 ома) Пускам захранването и почвам да усилвам . Свири супер но към 20 вата (предценявам го на ухо) ПРАСССС. Думнаха бушоните. Казвам си на 1,33 ома е голям, тока дай да сложа по-големи бушони. Слагам по-големи, усилвам и пак същото - ПРАСССС. Не става то така както ни се иска на нас, да товарим до бескрай. Все пак закачих на мястото на бушоните два товарни резистора да изследвам с осцилоскопа какво става та гърми? Пускам аз и меря. И какво мислите се оказа? При малко над 8 волта изходно напрежение усилвателя се самовъзбужда на висока честота и на изхода 38 волта при товар 1,33 ома, смятайте какъв е изходния ток )) . Казвам си "е много съм лаком, да се радвам и на това". Спомних си обаче, че софиянецът ми беше казал,че и той не е сигорен за стойноста на резистора и е въпрос на опити! Слагам аз един резистор 10 ома 5 вата паралел на стария и пускам. Лелел чудоооо. Бачка.
Бързо замених товарните резистори с бушони и издувам. Леле чудо. Захранващия траф беше с 15 амперови амперметри, а стрелките им се блъскат та ще се искривят. Кабелите бяха тънки, трафа загря, греца пареше, TDA то също напече (радятора му беше малак). Какво да ви кажа ? 34 волта размах (толкова клекна трафа) на 1,333 ома сметнахте ли го колко вата са ? Е аз ще ви кажа. Това бяха невероятните по онова време за мен над 400 вата синусоидална мощност изстискани от едно TDA7294, шест транзитора и два резистора. Бях на седмото небе.
Софиянеца беше дал още една идея (Фиг:2) Мостово свързване но поради липса на второ TDA7294 тогава нямах възможност да експериментирам. Оставям това на вас с пожелание за успех и ако някой има добри резултати нека ги сподели с нас!
Ето и няколко съвета за да ви минат по-ефтино експериментите :
1 - Бушоните са задължителни!
2 - Ползвайте товарни резистори (лампи) при запускане.Повярвайте много пари ще ви икономисат.
3 - По възможност монтирайте стрелкови амперметри на захранването. Много са полезни при опити.
4 - Хубаво закрепете всички елементи и кабели защото често стават инциденти при опити.
5 - Преди запускане винаги правете проверка на свръзките.
6 - За пробите не си включвайте скъпите тонколони като мен а предварително изработен товар!
7 - Това е и късмет от мен!
Цветан Георгиев 04.02.2004
И двете схеми приложени към нея:
 |
|
|
 |
Vladi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 16, 2005 22:47 Заглавие: |
|
|
Предполагам че обратната връзка е както на самата тда само се премества извода след R към краините транзистори. Все още ми е чудно дали ще тръгне. Само експеримента ще покаже. По принцип периодите на на променлиливото напрежение, които ще излизат на изхода на TDA ще отпушват транзисторите. А за фиг.2, това е така наречената мостова схема. А ако тръгне едната то и другата ще тръгне.
Но при мостовата, на едната TDA и се променят ОВ _________________ BE ON EDGE |
|
|
 |
milev Опитен потребител

Регистриран на: 10 Мар 2005 Мнения: 322 Местожителство: Тополи обл.Варненска
|
Пуснато на: Сря Мар 16, 2005 22:55 Заглавие: |
|
|
Та дори и да тръгне то какво ще качеството на звука
То ни филтър ни нищо няма  |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 17, 2005 17:58 Заглавие: |
|
|
| Ще работи 100% това е класичека схема за увеличаване на тока на операционен усилвател.В миналото съм правил 100 ватов усилвател по тази схема съсTDA2030,koqto e 20 watow OPAMP. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Мар 17, 2005 17:58 Заглавие: |
|
|
Ми то идеята е да захранва нискочестотен говорител с Freq. Response около 200-250 Hz, така че качеството на горните честоти няма да са от значение тъй като те ще са ограничени на входа от 18db филтър.
Та може ли някой да ми обясни общото изпълнение на ООВ взима се сигнала от изхода и се подава????????? и т.н. Това е главното което ме интересува а експериментите са ми любимото
Мерси в аванс. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 17, 2005 18:03 Заглавие: |
|
|
| Iztegli si Datata на чипа и там в схемата ще видиш къде се подава ООВ-то 22Kилоома към 680 ома и кондензатор поне 220 микро щом ще е за бас,на 2-ро краче (инвертиращ вход) |
|
|
 |
milev Опитен потребител

Регистриран на: 10 Мар 2005 Мнения: 322 Местожителство: Тополи обл.Варненска
|
Пуснато на: Чет Мар 17, 2005 18:57 Заглавие: |
|
|
Някой може ли да начертае схема на целия усилвател със всичките му резистори кондензатори и т.н.
Много ще съм му благодарен.
Предварително благодаря
[email protected] |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Мар 17, 2005 20:10 Заглавие: |
|
|
Да попитам само нещо Къде е темата на Нака76 за импулсното захранване че счупих да ровя и не можах да открия нищо. |
|
|
 |
|