Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Пробем с комуникация rs232 и rs485

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
tiger
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 07, 2009 17:18    Заглавие: Пробем с комуникация rs232 и rs485 Отговорете с цитат

Имам едно устройство, което се програмира по RS485. За да се свърже към компютър минава през конвертор IC-485S. Настройвам програмата на компютъра давам тест. Диодчето за приемане на устройството светва и веднага след това светва и това за предаване (значи то получава правилната команда и отговаря), но на компютъра дава, че не намира устройството. Въпросът е как да открия проблема? Чудех се дали има някоя програма, която да слуша на ком порта на компютъра, но без да пречи на другата програма, с която се извършва настройката. Или може ли включа друг ком порт (от друг компютър защото този има само 1) и да видя дали устройството връща нещо ( т.е. то че връща, връща, но дали преобразувателя го преобразува както трябва.) като закача Rs-a на 2-рия компютър да слуша какво се праща по Rs-a на 1-вия компютър и после какво се получава на Ts-a на първия
Mario-G
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 07, 2009 17:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Пробвай с някоя от сорта на HyperTerminal-а в Windows. Idea
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tiger
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 07, 2009 22:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Пробвах с един от този сорт (не беше терминала) и дава, че не може да инициализира порта (защото е зает от програмата). Трябва ми нещо, което може да "подслушва", защото май всичко, което съм пробвал от този сорт се закача към порта и не го дава на никой
Edesign
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 08, 2009 7:44    Заглавие: Отговорете с цитат

няма такава програма, която може да подслушва порта както ти искаш.
Това твое устройство си има програма. Когато ти я пуснеш тя заема COM порта и това е.
Единственият вариант е да използваш хипер терминал на друг КОМ порт. Разглобяваш кутията на този преобразувател - предполагам към компютъра има чип от сорта на MAX232.
Вземаш линията ТХ от конвертора и я свързваш къл линия RX на КОМ порта на хипер терминала. Така ти ще подслушаш дали устройството ти връща данни.
Това, че си видял че ти премигват светодиодите общо взето не значи нищо, защото повечето устройства работещи на RS485 връщат ехо. Т.е. връщат подадената команда и след това истински отговор. Това ехо се реализира хардуерно и единственото, което гарантира е, че имаш жична връзка до устройството но дали самото то работи не може да се каже.
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Окт 08, 2009 8:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Edesign ти описа нещата.
Единствения начин да следиш един порт без намеса в комуникацията му е да го следиш с друг порт. Но все пак (Имам едно устройство,) са ужасно подробни сведения за да знаем за какво става дума. Аз имам много устройства с 485 но нямам такива проблеми когато са изправни и работя с коректния софтуер.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tiger
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 08, 2009 12:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Интересуваше ме дали няма да смутя комуникацията, ако вържа 2-ри терминал, но както казвате няма проблем.
Благодаря.

Тук се намери една програмка, която може да подслушва без да пречи.
Работата е там, че компютъра праща нещо и не получава нищо. Гледам сега какво представлява rs485 (защото за 1-ви път се захващам с него) и виждам една схемка, в която двете комуникиращи устройства са вързани към обща маса. В моя случай ме убеждаваха, че не е нужно да се връзва маса, защото била диференциална връзка и не знам си още какво. А и няма как да се върже маса между конвертора (rs232->rs485) и устройството, защото конвертора няма извод за маса. А доколкото прочетох в конвертора двата сигнала, от 232 и 485, са галванично разделени и не мога да взема маса и от компютъра
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети