|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
pif4o77 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 10, 2009 9:01 Заглавие: DRL модул за дневни светлини на автомобила |
|
|
Колеги идва сезона на светещите фарове, макар че повечето от нас си караме целогодишно на фарове но от 2011 ще го изискват дори и с закон.
За тези които не знаят с думи прости какво е ДРЛ, тва е модул които след запалване на двигателя (разбира го от динамото) включва дългите светлини автоматично но има настройки за силата на светене обикновено светят с 50% мощност, това пести крушки и не заслепява насрещните водачи. Наи хубавото е че нищо друго освен дългите не свети, под друго имам предвид всички останали крушчици и крушлета за габарити осветление на табла и уреди не светят. От тук също се пести от крушки и натоварване на ел инсталацията мотора и динамото, знаете че на фарове разхода скача с 5% тва на 10 км не е нищо ама на 1 000 000 си е бая литри . Иначе казано ДРЛ модула си е хубаво нещо, в новите коли се вгражда фабрично вече. На пазара има такива модули на цени от 50 до към 100 лева, на мен тва ми се вижда скъпичко, те са набъкани с екстри, да си регулираш силата на светене на фаровете, да палят бавно да гаснат бавно, и куп други простотии за които плащаме а едва ли са ни нужни. На мен лично ми трябва системка проста за монтаж и без излишни глупости.
Как си представям аз нещата по наи простия начин по които могат да се изпълнят, сега понеже не разбирам кои знае колко от електроника съм длъжен да кажа че всеки които повече му се отдава може да се намеси и да ме поправи.
Наи простия вариант е през едно ключе от купето да се пусне ток на дългите светлини, тоя ток може да е през резистор за да се отслаби силата на фара, също така си мисля че при крушката трябва да има диоди за да може като и пуснем ние ток да не може да тръгне назад по веригата а да стига само до крушката (крачето за дългите)не за друго ами не знам до къде ще стигне тока на зад по веригата за дългите, наи вероятно до някое реле което принципно в такъв момент е отворено, така че няма ядове ама все пак знаещите да кажат, мисля ме разбрахте какво имам предвид. Сега ако на някои повече му се отдава може да каже как да се направи тая щуротия да не я цъкаме с ключ от купето а да "чете" от динамото че колата вече работи и да се пуска сама. До колкото знам се прави няква хватка с кондензатор и съпротивление и когато тока прехвърли определени граници (двигателя заработи и динамото вдигне 13.5-14волта)веригата се отпушва, ама е на които не е учил за това. Хаиде момци чакам идеи.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
fugata Активен потребител

Регистриран на: 10 Авг 2006 Мнения: 72 Местожителство: около Монтана
|
|
|
 |
vladimir_ki4ev Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 10, 2009 12:49 Заглавие: |
|
|
| Така,както си го описал има проблем,ако работят дневните фарове и пуснеш къси.Ще се натовари крушката, ако е с две светлини. |
|
|
 |
mironski Опитен потребител

Регистриран на: 08 Яну 2008 Мнения: 121 Местожителство: Полски Тръмбеш
|
Пуснато на: Съб Окт 10, 2009 17:42 Заглавие: |
|
|
| Или [url=http://forums.hondabg.com/index.php?showtopic=14298&hl=drl*]тук[/url] |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 11, 2009 9:08 Заглавие: |
|
|
| DRL с резистор е неефективно заради повишената консумация. Специализираните устройства са ясни - с ШИМ. Но сега ми хрумна - ами серийно включване на лампите за дълги? Вярно, че трябва да се пипа инсталацията и допълнителни релета... Пробвано ли е? |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Нед Окт 11, 2009 20:40 Заглавие: |
|
|
Много добра идея си е, човека каза | Цитат: | | сега понеже не разбирам кои знае колко от електроника съм длъжен да кажа че всеки които повече му се отдава може да се намеси и да ме поправи. | та ето ви идеята, разработвайте.
Веднага се сещам за елементарна логика, следяща ЛИПСА на сигнал от лампата за динамото & наличие на сигнал за контакт- т.е. запален двигател. _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 11, 2009 20:53 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Веднага се сещам за елементарна логика, следяща ЛИПСА на сигнал от лампата за динамото & наличие на сигнал за контакт- т.е. запален двигател. |
Аз пък се сещам ,че може направо да се ползва напрежението от изправителя за възбудителната намотка ,именно наличието му гаси контролната лампа при запален двигател . |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|