| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
WDW Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 11, 2005 23:01 Заглавие: SIM-картите .... |
|
|
Някои има ли представа какво представляват тез малки картончета и евентуално откъде може да се намери инфо за тях !!! Разположение на изводите,памети ли са или микроконтролери и т.н. !!!! _________________ "... сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ......"
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Joniks-serviz Опитен потребител

Регистриран на: 10 Сеп 2004 Мнения: 352 Местожителство: България-Пловдив
|
Пуснато на: Съб Фев 12, 2005 1:37 Заглавие: |
|
|
Pogledni tozi sait ako ne go znaesh moge da ti haresa!! www.id2.cz _________________ РЕМОНТ НА ТЕЛЕВИЗОРИ,LCD,PLASMA,АУДИО И ВИДЕО,ЛАПТОПИ- ТОТАЛЕН РЕМОНТ,ИГРАЛНИ КОНЗОЛИ- X-BOX,PS3, BGA-REBALLING,КОМПЮТРИ И ПЕРИФЕРИЯ,LCD МОНИТОРИ,GSM,ДИГИТАЛНИ ФОТОАПАРАТИ,ВИДЕОКАМЕРИ,МИКРОВЪЛНОВИ ПЕЧКИ, КЛИМАТИЦИ, ЗАРЕЖДАНЕ НА АВТОКЛИМАТИЦИ. |
|
|
 |
WDW Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 13, 2005 2:51 Заглавие: |
|
|
Нещо тоя език ми е мног непонятен ????!!!  _________________ "... сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ......"
 |
|
|
 |
bongo Опитен потребител

Регистриран на: 17 Окт 2003 Мнения: 347 Местожителство: Нова Загора
|
Пуснато на: Нед Фев 13, 2005 17:45 Заглавие: SIM КАРТА - ОПИСАНИЕ |
|
|
Ако се разгледаш в нета, сигурно ще намериш поне 10000 страници описания за SIM - просто потърси    _________________ Георги Влаев, LZ3GH |
|
|
 |
WDW Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 16, 2005 2:28 Заглавие: Re: SIM КАРТА - ОПИСАНИЕ |
|
|
| bongo написа: | Ако се разгледаш в нета, сигурно ще намериш поне 10000 страници описания за SIM - просто потърси    |
Питах за някоя проверена и изпитана страница....
А иначе знам,че ще ми излязат Н-на бр.стр.ако пусна търсачката ... _________________ "... сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ......"
 |
|
|
 |
Vha Гост
|
Пуснато на: Пет Мар 18, 2005 0:16 Заглавие: Информация за SIM картите |
|
|
така наречената SIM (Subscriber Identity Module) карта не представлява нищо друго освен Smart Card по стандарта ISO7816
ISO стандарта който аз намерих описваше конкретно а синхронен протокол на комуникация Т=0 и Т=1 (асинхронна спрямо честота на клока, 1 etu(elemtary unit time) = 372/F по подразбиране)
GSM SIM картите изпозлзват протокола Т=0, заради това до голяма степен обикновенно се ползва честота на кварца от 3.57MHz или кратна на нея (при 3.57 скоростта е 9600), по стандарт честотата трябва да е между 1 и 5 мега херца( разбира се някой работят и на по голяма)
какво представлява SIM картата:
Smart Card със протокол на кумоникация Т=0, със собствена операционна и файлова система съхраняваща основно служебна информация, но разбира се и phone book file и др.
за повече информация вижте следните стандарти на ETSI (www.etsi.org):
GSM 11.11 - Specification of the Subscriber Identity Module - Mobile Equipment (SIM - ME) interface
GSM 11.12 - като 11.11 но за 3V SIM карти
GSM 11.14 - SIM Application Toolkit
на сайта на ETSI има и други документи описващи и даващи информация за други факти за и около SIM картите
като например какво е PDU и има ли то почва у нас (ще оставя да дерзайте що е PDU
Владислав Христов - Vha |
|
|
 |
WDW Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 18, 2005 2:16 Заглавие: |
|
|
Благодаря за отговора !!!
Но само стандартите не удовлетворяват моето любопитство !! _________________ "... сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ......"
 |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пет Мар 18, 2005 21:28 Заглавие: |
|
|
А какво точно те интересува, питай конкретно ако мога ще отговарям, но все пак стандартите които визирах са написано много добре, четливо и разбираемо не като някой други (в мислите си визирам стандартите на t10 за SCSI комуникациите... блах...)...
Значи ако имаш конкретен въпрос питай ако знам отговора - отговарям, ако ли пък не - в стандартите му майката, само с четене се научава |
|
|
 |
WDW Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 19, 2005 1:33 Заглавие: |
|
|
Имах предвид що за чип е това SIM-картата и дали мога да го прочета и съответно как??? Някъде срещнах вариант - върху един носител две сим-карти !! Някакви си gold i silver нещо си !!!
Щот да речем в момента нося три телефона и някак си ми е тъпо пък колкото и да са малки те!!! Или непрестанното вадене и слагане на карти !!!
А и самото криптиране-как дадена карта се разпознава от съответния оператор??
Е нещица от този род !!! _________________ "... сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ......"
 |
|
|
 |
Vha Гост
|
Пуснато на: Съб Мар 19, 2005 12:49 Заглавие: |
|
|
И аз съм виждал SIM карти с два и три номера, но само на картинка така че нямаше как да пробвам да си "играя" с тях.
Относно чипа, не съм намерил информация за тях особенно голяма, като какво ползват що ползват и т.н., но все пак не ми е и трябвало.
Относно authentication-а:
във SIM картата има файл наречен EFkc съдържащ cipher key Kc също така има и команда RUN GSM ALG на която се подава RAND параметър (произволно число) и се изпълнявят алгоритми A3 и A8 (не съм запознат с тях, не ми се е налагало), връща се като резултат SRES и Kc, Kc трябва да се обработи със алгоритъм A5 от МЕ(Mobile Equepment), Ki ключа се съдържа във SIM картата, но не може да бъте прочетен директно от нея(има програми за Ki extract) с цел сигурност. Резултата SRES чрез алгоритмите А3 и А8 използват Ki-то и мисля че серийния номер на картата(може и друга информация не съм сигурен) за генерирането му.
Надявам се да съм бил поне малко полезен, въпреки липсата на каквато и да е конкретика.
Потърси във Google за SIM Cloning или two IMSI in one SIM или нещо подобно за информация за клониране или повече номера в една карта.
Владислав Христов - vha |
|
|
 |
|