Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос зо ИЧ светодиод

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kukata
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Burgas

МнениеПуснато на: Нед Окт 25, 2009 21:52    Заглавие: Въпрос зо ИЧ светодиод Отговорете с цитат

Здравейте.Трябва ми да захранвам ИЧ светодиод с 12 волта но не мога да преценя какъв резистор за използвам понеже не знам колко ток иска.
Модела е L-514EIR1BC ПДФ а му е http://datasheets.name/datasheets/426262/data-L-514EIR1BC.html
където до колкото разбирам иска 10 мА, но нещо там ме съмнява-затова се допитвам до вас . Ще го ползвам с модулирана честота 3 кхз и носеща 38 кхз което значи че мога да му пусна малко повече ток понеже ще работи на импулси а не постояяно но това ще го оправям с тестове.-просто не знам ориентировъчно какъв резистор да сложа.Интересува ме наистине ли иска 10мА и правилно ли разбирам пдф-а.Приемаме че ще го ползваме на постоянно напрежение на 12 волта.Просто ми трябва ориентировъчна стойност за да съм в гранеците Rolling Eyes
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
petromaniq66
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Окт 25, 2009 22:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Работата е там, че щом иска 10 мА дай му толкова - претовариш ли го ще заминат повече то 50% от работоспособността му без да ги усетиш и ще се чудиш защо така стана.Вярно в импулсен режим издържат и повече, но по данните които даваш не се разбира времетраенето на самите импулси.Казано на български да не прегрява кристала на диода.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 25, 2009 23:04    Заглавие: Отговорете с цитат

kukata, това което се дава в Datasheet-a е:
-типичен пад на напрежение в права посока Vf=1.2-1.4V при номинален постоянен ток в права посока If=20mA.
Това означава, че за да го ползваш в постоянен режим на 12 волта последователният резистор трябва да е със съпротивление:
R=(12-Vf)/If
Числото 10 в съседната графа е с дименсия uA (microA, микроампери) и това е максималния обратен ток при включване на диода в обратна посока и приложено напрежение в/у него Vr=5V.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kukata
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 26, 2009 13:37    Заглавие: Отговорете с цитат

С 2 думи ми казваш че нормалния ток на диода е 20 мА.Иттересува ме колко би издържал на макс. защото в този ПДФ не намирам инфо дори за номинален ток ,а по различен пдф от този на производителя ПАРА няма. до колко да му пусна максимум без риск да изгори Shocked
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 26, 2009 13:43    Заглавие: Отговорете с цитат

kukata написа:
С 2 думи ми казваш че нормалния ток на диода е 20 мА..... защото в този ПДФ не намирам инфо дори за номинален ток ...

Не го казвам аз, а "твоя" pdf:
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Окт 26, 2009 19:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Зависи от коефициента на запълване на импулсите ,ако е 50% може да превишиш 2 пъти максимално допустимия ток ,който в случая е Pmax/Uf=100mW/1.6V ,демек към 60mA. Забележи че пада в права посока е даден при 20 и при 100mA -значи поне 100 може да издържи за кратко.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
kukata
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 27, 2009 0:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Да де ``моя`` ПДФ Very Happy казва така.не бях забелязял ама защо няма максимален ток в права посока .Нима трябва да го пусна да намалям резистора докато изгори светодиода и да сложа малко по голям резистор от .... преди края.Много странни производители странни пдф-и защо не са сложили всички възможни стойности. Освен да приема 100 мА за макс Question
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети