| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Goofy Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 25, 2009 20:06 Заглавие: Зарядно за акумулатор -схема |
|
|
Искам да си направя зарядно за акумулатор,да може да зарежда 12V с 5А.какъв траф трябва се ползва и някаква схемичка?
Нещо което сте направили и работи безпроблемно!
Последната промяна е направена от Goofy на Нед Окт 25, 2009 20:23; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Нед Окт 25, 2009 20:10 Заглавие: Re: Зарядно за акумулатор -схема |
|
|
Мисля, че има разисквана тема във форума по спомен една хубава схема имаше с 2т6551 , 2т6821 и 1 тиристор.. Едно време я ползвах работеше супер. Виж из търсачката! _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
kableman Опитен потребител

|
|
|
 |
zapad Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 26, 2009 22:07 Заглавие: |
|
|
за тази схема ли става въпрос? _________________ който не знае закону на ому да си оди у дому |
|
|
 |
kabel Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 26, 2009 23:57 Заглавие: |
|
|
Поради зачестилите питания за зарядни и идващата зима ви предлагам една малко по хитра схема.Хитрото е че има и десулфатизатор и би трябвало и да възтановява акумолаторите.Има и превключвател за 6-12-24 волта.
 |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 27, 2009 14:12 Заглавие: |
|
|
| Да хитра е схемата ,само че няма зарядно ,това е само схемата за създаване на десулфатизиращия импулс (защо е с положителна полярност не мога да схвана). Предполагам ,че може да се ползва съвместно с което и да е обикновено зарядно .Много чарколяк за нещо ,което руснаците правят с еднопътен изправител и резистор паралелно на акумулатора ! |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 27, 2009 19:26 Заглавие: |
|
|
С донавит >50W траф от лунички става. Ако искаш десулфатизация слагаш една крушка или друг товар паралелно на акумулатора с консумация 1/10 от зарядния ток. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
bojitchko Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 27, 2009 20:51 Заглавие: |
|
|
Колкото по-сложно, толкова по-несигурно. Най-добрата зареждачка: Сто вата трансформатор, 18-20 волта вторична, еднопътно изправяне и пей сърце!
Критерий за зареден акумулатор: Два часа на над 15 волта и е готов! Преди употреба да "почине" два часа. Е, трябва да се следи...
И стига с тия, развалящи акумулаторите, електроники!  |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 27, 2009 21:09 Заглавие: |
|
|
Най елементарното е траф (12v x 5A = 60W), грец за 5А и товарно съпротивление което да ограничава тока, свързано последователно на акумулатора (можеш да плзваш реотан с дебелина 0.6 - 0.8мм. със съпротивление около 2.5 ома). Имам фабрично такова, италианско от над 20 години и до сега при нужда, май прибягвам най често до него, въпреки че имам и други собсвена изработка ( даже не ги знам и къде са).
Ако искаш нещо с повече екстри, тук имаш някакъв по-голям избор. |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 27, 2009 21:18 Заглавие: |
|
|
| bojitchko написа: | | Колкото по-сложно, толкова по-несигурно. |
Ми, таман да те подкрепя...
Ама другите неща, дето пишеш и особено за електрониката..., да знайш - Не са верни!
Там, критериите ти, просто трябва да ги откорегираш. Може би с малко повече четене по физика, химия...
Зареден акумулатор за автомобил = 14,8V за зимата = 1,28 гъстота на електролита (в зависимост от годишния сезон)
Колко "държи" след това зависи от самия акумулатор! |
|
|
 |
|