Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Схема за управление на тиристори
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Модераторско кошче

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
VHV
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 28, 2009 23:23    Заглавие: Схема за управление на тиристори Отговорете с цитат

Здравейте Smile , интересува ме схема за управление на тиристори. В случая 2 тиристора, които да работят в синхрон противо-тактово. С две думи кокато единия е отпушен другия да се запушва и обратното и това да става с честота 100 Hz. при напрежение 300-400 V и ток 10-20 А . Чувал съм , че при подаване на отрицателно напрежение на управляващия електрод на тиристора да кажем -5 V той се запушва. Но не съм много наясно как да го реализирам в синхрон цялото това нещо , понеже не съм много навътре в електрониката. Ако някой е правил подобно нещо или има някаква готова схема ще съм благодарен на всякаква информация по въпроса. Идеята ми първоначално беше да бъде с полеви транзистори , но се оказа , че за такава мощност 3-4KW трудно се намират , а и са много скъпи.
Благодаря
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Чет Окт 29, 2009 0:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Дай малко повече подробности. Какъв ток ще комутират тиристорите - постоянен или променлив. Ако е постоянен, веднъж отпушен тиристора не може да се запуши докато тече ток през него.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
VHV
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 29, 2009 7:53    Заглавие: Отговорете с цитат

За мен няма значение мога да го направя и с променлив ток стига да стане. Но там май симистори трябва да използвам .
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Окт 29, 2009 9:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе братче ако не си навътре в електрониката по добре не се захващай да правиш 3-4KW тиристорен преобразувател ,не си мисли ,че схемата е панацея за лаици ! Тиристори които се запушват по гейта се наричат Gate turn off и не са разпространени много в магазинната мрежа.
Върнете се в началото
VHV
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 29, 2009 9:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Тази схема не я правя с учебна цел, а просто ми е необходима. И това, дали е сложна или проста няма да ме спре да я направя стига да намеря въпросното управление.
Върнете се в началото
Милен
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 29, 2009 10:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Не каза каво ще правиш със схемата. От писаното личи че ще управляваш променливо напрежение ако е така защо не използваш един симистор вместо двойката тиристори по лесно ще се управлява.
Върнете се в началото
VHV
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 29, 2009 11:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами ще включвам и изключвам чисто активен товар . Така че и променливо напрежение ще ми свърши работа, дори ще спестя изправителя за такава голяма мощност. Ама незнам дали ще стане само с един семистор, защото ми трябват 2 последователно свързани ключа единя когато е отворен другия да е затворен и така да се сменят през 10 ms.
Върнете се в началото
Милен
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 29, 2009 12:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Е точно симистора е такава структура. Грубо казано два насрещни тристора в един корпус и се използва за включване и изключване на променлив ток. И каква е идеята да се сменят през 10мс. Какво ще правиш с тези ключове?
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Чет Окт 29, 2009 13:31    Заглавие: Отговорете с цитат

VHV написа:
2 последователно свързани ключа

Какъв е смисъла от това нещо?
Върнете се в началото
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Чет Окт 29, 2009 14:32    Заглавие: Отговорете с цитат

IRFP360, 400V 23A 0.2R 3,50лв. ,IRFP22N50A 500V 22A 0.23R 3,40 лв това намерих на първо четене . Кое им е по-скъпо от тиристорите.? Ако се зачетеш малко да видиш колко трудно се управляват тиристорите, нямаше да ти се видят толкова хубави особенно ако разликата е един лев . Този лев едва ли е такъв проблем . Много ти е оскъдна информацията какво ще правиш . Есенно-зимния сезон се засилват мераците за едни устройства, дето управляват активни товари. Пък едни други устройства, да не могат да ги засичат, че ги управляват Wink
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Модераторско кошче Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети