Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Регистрацията на предплатени карти - полицейщина и наглост.
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пет Окт 30, 2009 11:13    Заглавие: Регистрацията на предплатени карти - полицейщина и наглост. Отговорете с цитат

Получавам SMS:

Poradi zakonodatelni
promeni e neobhodimo da
registrirate predplatenata si
karta do 31.12.2009. Poveche
informatsia na 123 ili v
targovskite obekti na
VIVACOM.

Минавам през 2 бтк центъра за информация. На прекият ми въпрос „В кой закон е написано?“ имаше доста неловко мълчание. В единия 2 девойчета се ровина около 5 минути в интернета и достигнаха до текст че е решение на комисия, което ЩЯЛО да бъде публикувано и в никакъв случай не е закон. Не можаха и да ми кажат защо от другата година ще ми спрат услугата и в кой ЗАКОН е записана санкцията.
В другия офис (централния) един младеж ме гледаше тъпо и ми заяви че не са законодателен орган!!!! и да се обърна към съда!!!! с въпроса си. Тоя пък хептен не че чувал за разделение на властите и коя власт какво прави.

И аз се порових в интернет и стигнах до блога на Георги Чилиев

Законово нещо има единствено в закона за електронните съобщения чл. 251 ал. 1 т. 1 – проследяване и идентифициране източника на връзката.
Цитат:
Чл. 251а. (Нов - ДВ, бр. 17 от 2009 г.)
(1) Данните по чл. 251, ал. 1, т. 1 са при: 1. обществена телефонна услуга - телефонният номер на викащия и данни за идентифициране на абоната или потребителя;
(5) Данните по чл. 251, ал. 1, т. 5 са при:
1. фиксирана телефонна услуга - за викащия и викания телефонен номер;
2. обществена телефонна услуга, предоставяна чрез мобилна наземна мрежа - за викащ и викан телефонен номер; международен идентификатор на викащия мобилен абонат (IMSI); международен идентификатор на викания мобилен абонат (IMSI); международен идентификатор на викащото мобилно крайно електронно съобщително устройство (IMEI); международен идентификатор на виканото мобилно крайно електронно съобщително устройство (IMEI); в случай на предплатени услуги - дата и час на началното активиране на услугата и етикет за местоположение - идентификатор на клетката, от което е активирана услугата и за идентифициране на абоната или потребителя;

Та се разбра (а вече е и актуализирано на сайтовете на операторите) че въпросните изисквания и санкции ги има в ПРАВИЛА за събиране на данни, необходими за идентифициране на потребители на предплатени услуги преди 1.01.2010 г.

Цитирам текста, понеже е кратък
Цитат:
Приети с Решение № 1085 от 3.09.2009 г. на Комисията за регулиране на съобщенията, обн., ДВ, бр. 74 от 15.09.2009 г., в сила от 15.09.2009 г.

Чл. 1. (1) С тези правила се определят редът и начинът, по които предприятията, предоставящи обществени телефонни услуги чрез фиксирани и/или мобилни наземни мрежи (предприятия), събират данни, необходими за идентифициране на потребители на предплатени услуги, които са започнали ползването на тези услуги преди 1 януари 2010 г.
(2) Правилата не се отнасят до събиране на данни за идентифициране на потребители на обществена телефонна услуга, предоставяна чрез обществени телефони.
Чл. 2. (1) Предприятията по чл. 1 са длъжни да съберат данни за идентифициране на потребителите си в срок до 31 декември 2009 г., както следва:
1. за потребители - физически лица - трите имена и единен граждански номер, а за чуждестранни лица - личен номер и номер на паспорта или друг еквивалентен документ за самоличност; за чуждестранни лица без личен номер - номер на паспорта или друг еквивалентен документ за самоличност;
2. за потребители - юридически лица и физически лица - еднолични търговци - наименование, седалище, адрес на управление и съответен идентификационен код;
3. за потребители, които са малолетни и непълнолетни, които не притежават документ за самоличност, се събират данните на законните им представители.
(2) Данните по ал. 1 се предоставят от потребителите лично или в електронна форма, подписана с усъвършенстван или универсален електронен подпис.
(3) Данните могат да бъдат предоставени и от пълномощник, притежаващ нотариално заверено пълномощно, от което изрично да е видно, че упълномощеният има право да предоставя данни по ал. 1 от името на упълномощителя пред предприятието.
Чл. 3. (1) Предприятията по чл. 1 са длъжни да информират потребителите си, че в срок до 31 декември 2009 г. следва да предоставят на предприятието данните по чл. 2.
(2) Предприятията, предоставящи обществени телефонни услуги чрез мобилни наземни мрежи, информират потребителите си чрез кратко текстово съобщение (SMS), телефонно обаждане или по друг подходящ начин.
(3) Предприятията, предоставящи обществени телефонни услуги чрез фиксирани мрежи, информират потребителите на предплатени услуги чрез телефонно обаждане или по друг подходящ начин.
(4) Предприятията по чл. 1 се задължават да публикуват информация за събиране на данните по чл. 2 на интернет страниците си, както и да предоставят тази информация на потребителите си в офисите си и в търговските си обекти.
Чл. 4. В информацията по чл. 3 до потребителите предприятието по чл. 1 трябва да включи вида и съдържанието на исканите данни, за какво са необходими те и на какво основание се събират. Предприятието трябва да посочи и мястото, начина и срока за подаване на исканата информация, както и указание, че при неподаване на информацията съобразно изискванията достъпът до мрежата ще бъде временно ограничен или спрян.
Чл. 5. В случай че потребител не представи данните по чл. 2 при спазване изискванията на тези правила, изходящите му повиквания и изпращането на кратки текстови съобщения се спират незабавно с изключение на повикванията към услуги за спешни повиквания. Ако данните по чл. 2 не бъдат предоставени в едномесечен срок от налагане на ограниченията по предходното изречение, предприятието спира предоставянето на предплатената услуга.
Чл. 6. До изтичане на периода/срока на валидност на предплатената услуга предприятието може да поднови/активира услугата само след представяне от потребителя на данните по чл. 2.
ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА § 1. По смисъла на тези правила "потребител" е юридическо или физическо лице, което ползва предплатени услуги. ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 2. В едномесечен срок от обнародване на правилата предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и/или услуги, са длъжни да изменят общите си условия за взаимоотношения с потребителите съобразно разпоредбите на правилата.
§ 3. Правилата се приемат на основание § 80, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за електронните съобщения и влизат в сила от деня на обнародването им в "Държавен вестник".

Я, че интересно.
Цитат:
§ 80. (1) Предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и/или услуги, се задължават ОТ 1 януари 2010 г. да събират данни, необходими за идентифициране на потребител на предплатени услуги по чл. 251а, ал. 1, т. 1 и ал. 5, т. 2

Значи някой си приема правила ПРЕДИ и казва че са на основа закона, който казва след ОТ.

На сайтовете има форми за регистрация. Същите се използват и при личното посещение M-tel Globul Vivacom

Прави впечатление събирането на много повече информация отколкото изискваното по т.1 имена и ЕГН. Като адрес и номер на документ за самоличност. Карат се хората да се подписват че си предоставят доброволно личните данни, а не по силата не нещо, публикувано в Д.В. и че желаят да получават спам!!! (нежелани търговски съобщения). Дори и "както и на трети лица, в това число банки, кредитни бюра и агенции за събиране на вземания". Това направо са частно-мутренски образувания. Които могат да те тормозят за пари и други неща. Не е заради"за осигуряване на обслужването и реализиране на правата и интересите на Клиента, както и когато това е необходимо за реализиране правата и интересите на БТК AД", защото услугата е ПРЕДПЛАТЕНА - т.е. дългове не може да има.

Не ми се казва и за интересния текст в чл. 253 ал. 3, че мога безвъзмездно по всяко време да оттегля съгласието си ( не помня да съм го давал някога) да се обработват данни за местоположението ми.

Та след днешния SMS че ще получа 50 безплатни минути ако си регистрирам предплатената карта съвсем е ясно че няма законово изискване – кой прави подаръци за законово задължение?

Твърди се че въпросните "правила" се обжалват пред Административния съд - така че може да има промени и/или да отпаднат.

Та след днешния SMS че ще получа 50 безплатни минути ако си регистрирам предплатената карта съвсем е ясно че няма законово изискване – кой прави подаръци за законово задължение? Че работата не е съвсем читава и си превишават правата е ясно.

Съветът ми е да изчакате. И да не давате нищо повече от имена и ЕГН. И то само ако обекта е администратор на лични данни.
Не подписвайте никакви бланки и не давайте съгласие за каквото и да е. И си ползвайте правото по чл.253 ал.3 да не обработват данни за местоположението ви.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 30, 2009 13:12    Заглавие: Отговорете с цитат

.. в унисон на горното ето какво мислят за нас по света. Кой да го оспори?..
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 30, 2009 14:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Нали никой не се заблуждава, че такава мярка ще окаже влияние на героите от статията?
Най-просто. От 31.12 забравям за картата си на MTEL. И говоря изключително рядко с чуждестранна предплатена карта-в роуминг. За мен това е известно финансово бреме, но пък за господата с вратове на бичета-точно никакъв проблем! Мижи да те лажем или ефтин популизъм. Данните ще се използват за всевъзможни изнудвания и събиране на информация за конкуренти... Но не и за това, за което уж се събират. Така и не разбрах какво точно се цели с тази мярка. Ясно е, че е безсмислена и вече има противодействия. На вариант "тотален контрол на движението на всеки" ли отиваме или какво?
Нямам от кого какво да крия, но пък подобна мярка ме кара да се чувствам като на сцена, където всеки ме гледа-с една дума, неудобно. Същото важи и за предупрежденията, по улиците, че се навлиза в зона с видеонаблюдение. И какво е това, ако не ограничаване правото на свободно придвижване? Значи трябва да си правя маршрут къде да ида, за да не съм участник в този "Big brother"?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ARTU
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Пет Окт 30, 2009 14:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Някои хора се мислят за толкова значими, та изкарват едва ли не, че някой тръгнал да ги следи. И деята на тази мярка не е да се следят Емилчо или Иванчо, а да се разследва престъпление или подготовка за такова. Ех колко въздишки има по разни филми, където редовите полицаи, а не специализираните ДОТИ и то след санкция на съда, успяват на лаптопа или компютъра да проследят къде е обекта им и с кого говори. Та точно това е и идеята на тези данни - когато се проследява обект, да се знае с кого контактува и т.н. Честно казано не мога да си представя такъв ресурс, който да седне да наблюдава или подслушва цял град, само и само да се прави на Биг Брадър. Пък и да е така - какво толкова има да криете когато говорите с роднини, колеги или познати?
Единственият проблем е, че предвид пробойните в органите, които трябва да контролират използването на събраната информация, в родното БеГе идеята пак клони към опорочаване.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 30, 2009 14:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Че то навсякъде ти искат лич.карта и ти я преснимат ! Аз съм си взел предплатена карта ,не да се крия а да не съм обвързан всеки месец да плащам такса !
В България от всякъде могат срещу мин.сума да ти вземат данните Wink .
Не виждам смисъла от реакция срещу това начинание,а и на тези които си мислят че ще спрат мафиотите да ползват карти за анонимност и те са в грешка Wink ще има да хващат манговци че са заплашвали или взривили някой !
Върнете се в началото
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 30, 2009 15:18    Заглавие: Отговорете с цитат

ARTU написа:
Някои хора се мислят за толкова значими, та изкарват едва ли не, че някой тръгнал да ги следи. И деята на тази мярка не е да се следят Емилчо или Иванчо, а да се разследва престъпление или подготовка за такова...

Явно по-добре от мен знаеш какво мисля! Very Happy Казах, че го считам за ограничение, подобно на онези от времената, от които всички уж ревем. Говорехме за "тоталитаризъм", а сега минаваме на "тотален контрол". И в това няма нищо лошо? Искахме свобода и казваме, че я имаме. Къде е?

Колкото до следенето на разговорите... не-ее! Никой не ги подслушва! Не! Я по-запознатите да кажат защо всяко трето обаждане от България ми се идентифицира с погрешен номер на звънящия.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пет Окт 30, 2009 16:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Пуснах жалба до КЗП:

Относно регистрацията на предплатени карти.

Жалбата е срещу Vivacom като техен потребител, но се отнася и за другите оператори.
1. Не си изпълняват задълженията да предоставят информацията по чл. 4 от "правилата за събиране на данни . . ."
2. Изискват доста повече допълнителна информация от определената в чл. 1. като адресни данни, номер на лична карта и др.
3. Изискват да се съглася да получавам спам (нежелани рекламни съобщения).
4 Искат да дам съгласието си данните ми да бъдат предоставени на "на трети лица, в това число банки, кредитни бюра и агенции за събиране на вземания". Това са ЧАСТНИ образования от мутренски тип и не съм съгласен да ме тормозят за пари и други неща.
5. Твърдят че това е необходимо "за осигуряване на обслужването и реализиране на правата и интересите на Клиента, както и когато това е необходимо за реализиране правата и интересите на БТК AД, включително с цел събиране на неизплатени задължения". Това просто не е вярно защото услугата е ПРЕДПЛАТЕНА и дългове по дефиниция няма.
6. Изпращат ми SMS с подвеждаща информация че това е ЗАКОНОВО изискване, докато това са само "правила" и дори не са наредба.
7. В центъра на Vivacom ми обясниха че не се ли съглася с ТЕХНИТЕ условия, ще ми преустановят услугата. За която съм ПРЕДПЛАТИЛ предварително и има срок. Твърдят, че няма начин да предоставя САМО исканата според "правилата . . ." информация и трябва да се съглася със всичко.
8. Не ме информират за правото ми по чл. 253. ал3. от закона за електронните съобщения да не се обработват данни за местоположението ми.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 30, 2009 16:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще направя същото при първа възможност. Какво е това предоставяне на данни на трети лица?! Ега ти своеволните изпълнения. Ами да я гасят. После ще искам и връщане на парите, които съм "налял" със срок до септември 2010. А не са толкова малко... Да видя и как ще ми ги изплатят, а да не им дам лична информация!
Върнете се в началото
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 30, 2009 21:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Не ми се казва и за интересния текст в чл. 253 ал. 3, че мога безвъзмездно по всяко време да оттегля съгласието си ( не помня да съм го давал някога) да се обработват данни за местоположението ми.

Предполагам че имаш предвид местоположението на телефона си.
Много ми харесва ситуацията (това което става с предплатените услуги на моб. оператори) ... но не ми е достатъчно за да се почувствам наистина добре. Ще се искефя още ако нещата не спрат до тук.
Все още не могат да ме задължат да имам постоянно в себе си мобилен телефон. От което произтича и мълчаливото ми съгласие, по всяко време да ме безпокоят, като нарушават почивката , прекъсват служебните ми задачи и работа, или най малко спокойствието ми.
Не ми е приятно че се появява зависимост от телефон или друга подобна джиджафка. С което се старая по време на работа да го изключвам , същото ще си наложа и по време на срещи с приятели, поне малко от уважение. Скоро ще разговарям с мобилния оператор който предоставя мобилната ми телефона услуга, по темата с нежелания спам, и ако продължат да ми предлагат мецедеси от по 2 лв. без ДДС, ще сложа всичките сим карти в микровелето Very Happy (все още си пазя стария телефонен секретар, и домашния стационарен номер)

Че се нарушават правата на потребителя това е ясно, но също смятам че със слагането на мобилния апарат в джоба се съгласяваш със всичките своеволия които могат да им хрумнат да направят с теб, и с личната ти свобода.
Има и безболезнено решение - бутона OFF.
Който не му харесва да пише жалби ... между другото, все още ли са останали идеалисти.
Спомня ли си някой скоро да е получил справедливост.
Дано не съм обидил някой.
Върнете се в началото
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Окт 31, 2009 0:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Колеги, всичко в нашата "весела" родина се решава от хора не компетентни да вършат работата си. Това е поредния пример за решение на проблем с някаква си наредба която отново се базира на пренебрегване (заобикаляне) на приетите закони. Не се ли решават проблемите с закони а не с нареди куца системата.
Проблема който се опитват да решат е не решим без единна система за идентификация. всеки бандюга може да създаде виртуална личност с ЕГН, лична карта срещу смешна сума и да си регистрира предплатена карта за да гръмне един автомобил, и всичко ще е наред според системата? Ебахти наредбите писнало ми е от глупоста която се шири в управлението на милата ни родина но това е, ние позволихме с бездействието си да се случва!
Можеха да регистрират заплащането, ма те не, регистрират човека, и се обезсмисля идеята за предплатена карта.
Адмирации на Филипов че не се е поддал на овчарската политика на българската бюрокрация.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Страница 1 от 9

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети