|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
photoman Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 05, 2009 16:01 Заглавие: Моля за помощ относно един елемент :( |
|
|
Здравейте, наскоро в автомобила ми (Мазда 626) започна да свети един зелен светодиод, който явно е монтиран допълнително в едно от прасните места за бутони на таблото. Колата я карам от две години, досега съм забелязвал че свети само като включа аварийните светлини. Сега в момента, от няколко дни свети непрекъснато. Проследих откъде идват кабелите му за захранване и под кората под волана, намерих малък черен блок, който прилича на голямо реле, с 5 извода от него - двата ходят към светодиода, другите два (най-вероятно + и -) са хванати от входовете на релето за мигачите, а петият е закачен на мястото на един от кабелите, който излиза от релето за мигачите, а оригиналиният води нанякъде навътре в таблото. Установих, че причината да свети непрекъснато явно е, защото се е счупило реле в този блок, защото като го разклатя с ръка, примигва и свети. най-странното ми е, че не мога да разбера какво има в този блок, защото е капсулован и залят със смола, а все пак ми е интересно за какво е монтирано това чудо - наименованието му е EKS100 и има означения над петте кабела : "49А", "49", "C2" и "31"
моля ви, ако някой е срещал подобно чудо, да сподели опита си, защото прерових целия гугъл - излизат ми разултати само за някъв нагреватал, който няма нищо общо с това. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 05, 2009 16:39 Заглавие: |
|
|
| По описанието ти излиза, че е реле за мигачи. 31-маса, 49 +12V (след контактния ключ), 49а-изход към включвателя на мигачите, C-контролна лампа за мигачите. А кой е петият кабел? Тази "кутийка" не е ли щракната в легло точно под волана? Нямам схема на колата, но ми се струва, че е поставено само за аварийните светлини. |
|
|
 |
photoman Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 06, 2009 1:08 Заглавие: |
|
|
Здравей
точно това и на мен ми стана странно - ако е изгоряло някога оригиналното реле за мигачите, щяха да го махнат и на негово място да сложат това. Оригиналното си е на мястото - точно под волана, на една шина се закача. На неговата букса е прекъснат единия кабел и е вързан за петия кабел на тоба блокче дето съм го описал, а пък завранването му е включено на същата букса, но паралелно на оригиналното реле. Освен това, като го разклатя се усеща че вътре нещо е счупено и светка светодиода като го обърна в определено положение, но не се включват нито мигачи нито аварийни. единственото, дето може да ми роди ума в момента е, че на предишния собственик не му е била достатъчна сигнализацията за включени аварийни на таблото и си го е изкарал допълнително да му свети този светодиод. Много сложно е решено обаче, ако е било само за това Аз проблема го раших - просто му резнах захранването и вече не свети, но от любопитство ми се щеше да разбера какво точно има в това кутийче  |
|
|
 |
stefanvarna Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 06, 2009 8:31 Заглавие: |
|
|
| Такова реле се монтира на мястото на оригиналното когато на автомобила има теглич.Доколкото знам се прави заради повечето крушки когато закачиш ремарке. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 06, 2009 10:14 Заглавие: |
|
|
Когато се тегли ремарке,наистина се слага буфериращ модул за светлините.Аз обаче съм забелязал че огромна част от колите,коите се вкарват от Западна Европа имат тази зелена лампичка и така и не съм намерил реално обяснение за какво служи.Не че съм се интересувал особено,но ми е правило впечатление.Моята кола също я има,свети само когато са включени аварийните,но никога РЕНО-то ми не е имало теглич!И на много други коли без да са имали тегличи,лампичката я има.Защо ли? _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 06, 2009 11:28 Заглавие: |
|
|
Много вероятно е да е поставено наистина за ремарке. Дали го има е друг въпрос. Освен буферирането, което е задължително, поради по-големия ток, вследствие на допълнителните крушки на ремаркето, необходимо е да се следи и изправността им. При изгоряла крушка на мигача на ремаркето, зеленият светодиод вероятно няма да свети. Предположение е само. Докато не се види инсталацията, не може да се каже със сигурност.
Някога руснаците поставяха едни голеееми черни релета на москвичите (412), които си имаха предвидени изводи за ремарке. Беше решено типично по руски-грозно, просто и надеждно: с рид ампула, около която беше намотан ПЕЛ. Щом има товар на този изход, контактът на рид ампулата се затваря и оттам някакъв транзистор (КТ някакво беше, май) включва допълнителната контролна лампа. |
|
|
 |
photoman Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 11, 2009 11:32 Заглавие: |
|
|
Да, колата има теглич за ремарке - за това изобщо не се бях замислил
Може би наистина тоав е причината  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|