| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
mitaka_1 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 06, 2009 11:22 Заглавие: Консултация за лабораторен токоизправител |
|
|
Смята да правя този токоизправител,
но нещо се затруднявам с параметрите на вторичните напрежения на трансформатора. Става въпрос за КА1-1 , КА1-2, КА2-1, КА2-2, КА2-3, КА3-2. За N6 намотката е ясна работата и, а N7 предполагам, че е за захранването на двата дисплея. Релетата в схемата явно превключват самите намотки спрямо зададеното напрежение. Стабилизатора е от 0-30V и ток 0-10А. Трансформатора смятам да го поръчвам да ми го изработят и да бъде тороидален, но с какви параметри да бъдат тези вторични намотки е проблема. Благодаря предварително за отговорите. _________________ "Живей така,че след време да те е срам да разказваш,но да ти е гот да си спомняш" |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 07, 2009 15:27 Заглавие: |
|
|
Излиза ми размазано на снимката но, на 78хх условието е, входното напрежение е минимум с 3 волта по голямо от изходното и не по голямо от 30волта, това го пише в даташита на 78хх. Като приспаднеш и 1волт загуби в греца лесно ще го сметнеш, сложи и 2волта запас от мене. Голямята ти намотка дето захранва колекторите на мощите транзистори май са 2N3055 размазано е, предполагам 36волта. За тока на намотките, по принцип 78хх има разновидности по 0,5А, 1А мисля има 2А. Тук не виждам кой знае колко много електроника. Ако предвидиш по 1А за тези намотки захранващи 78хх, мисля ще е достатъчно, а за мощната верига поне 30 процента от горе спрямо изходните параметри на стабилизатора които искаш, за да не грее много трафа. Това мисля ако греша поправете ме. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 07, 2009 16:36 Заглавие: |
|
|
| Я качи схемата в по-добра резолюция като атач към постинга ти. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 07, 2009 16:51 Заглавие: |
|
|
Отучете са да качвате схеми като атач, има сайтове и като чунеш на нея нещо излиза. Вероятно и е толкова резолюцията, ако има повече сайтовете за картинки допускат. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |

|
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 07, 2009 20:32 Заглавие: |
|
|
| Това е друго нещо. Но от къде е схемата? Трябва да има някакви обяснения към нея. А релетата автоматично превключват различни намотки към греца в зависимост от изходното напрежение. За да не става много голяма разликата входно-изходно напрежение с цел намаляне на разсейваната мощност от мощните транзистори. |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Ное 07, 2009 21:26 Заглавие: |
|
|
Схемата е от един руски сайт и е като на този токоизправител.
http://www.mastech.ru/catalog/power/hy3010.html Цял ден съм търсил някакво инфо за трафа но не можах да намеря нищо. Релетата, че превключват самите намотки няма спор ама на какво напрежение се включват тези намотки е проблема. Не ми се прави първо платката,че от там да почвам да търся какви са изходните напрежения на трафа и как се превключват. radev аз в момента също съм с правен токоизправител изграден с LM317 с изходни транзистори 2N3055 но исках да направя този. _________________ "Живей така,че след време да те е срам да разказваш,но да ти е гот да си спомняш" |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 08, 2009 7:34 Заглавие: |
|
|
Загубите в един преход са около0.8в виш през колко прехода минава тока на мощната ти верига и смятай, предполагам не повече от 2волта повече от максималното изходно напрежение за съответния обхват. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 08, 2009 8:41 Заглавие: |
|
|
| mitaka_1 написа: | | . radev аз в момента също съм с правен токоизправител изграден с LM317 с изходни транзистори 2N3055 но исках да направя този. |
Не ме разбра, стабилизаторите участват в схемата само толкова колкото да осигурят неизменно напрежение на Операционните усилватели,а не в схемата на самия стаб. изправител.Ако го правите до 50V и 3А до 4А не ви трябват релета,те превключват вторичната за да се намали спада в регулиращия елемент и особено при ниски нива на изходното напрежение,където загубите са най-големи и всичко това се превръща в топлина.Но може да го разбиете на няколко под обхвата,според броя на използваните мощни транзистори,а именно ако са 3бр. то превключване на 17V , 30V и 50V e ок.Успех в проекта _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
|