Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Схема ?

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
delpx
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 06, 2009 9:27    Заглавие: Схема ? Отговорете с цитат

Здравейте. Първо искам да уточня че съм пълен аматьор в сферата на електрониката. Ползвах търсачката и намерих доста полезни неща но не и това което ми трябва всъщност , може би част от нещата който намерих ще ми свършат работа но след някаква преработка по схемата която нямам представа как да направя.

Така става въпрос за следното. Трябва ми схема брояч на импулси (има много такива публикувани тук) , но схемата трябва да има един вход на който да се подават импулсите и N на брой изходи например 20. Когато се подадът примерно 5 импулса на входа на 5 изход на схемата да има сигнал който да затваря някакво реле , като се подадат 10 импулса на входа на 10 изход на схемата да има сигнал а на останалите не. Предполагам че схемата за вас ще е елементарна но замен е истинско предисвикателство. Идеята на схемата е да се върже към LTP порта на РС , LTP-то да подава импулсите а изходните контакти да управляват различни електроуреди или да отчитат моментното състояние на датчици. Със софтуера няма проблем в момента го пиша и мисля че става добре но нещата много зависят от схемата и от времевите интервали на импулсите , времезакъснението на релетата и т.н. Ще се радвам ако можете да ми предложите конкретни схеми , знам че се продават готови китове но те са ограничени до 8 консуматора а аз искам да управлявам повече. благодаря предварително.

Exclamation Arrow Запознай се с правилника на форума и си коригирай заглавието Exclamation
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 06, 2009 11:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Най-добре използвай преместващи регистри с допълнителен регистър на изходите (например 74HC595).
Така ще ги управляваш само по 2 проводника: clock и data. Можеш да свързваш няколко такива регистъра, за да получиш повече изходи.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
fortech
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 06, 2009 13:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето още един вариант:
Ако 16 изхода са ти достатъчни, можеш да използваш дешифратора 74154 --- 4 входа - 16 изхода (руски еквивалент К155ИД3 ). Така , ако искаш да включиш изх. 5 , например , няма нужда да броиш от 1 до 5 и да активираш всички изходи от 1 до 4 , макар и за кратко време. Просто подаваш на входовете на дешифратора BCD кода на числото 5 (101) и веднага активираш изх.5
Успех !
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Пет Ное 06, 2009 14:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако си на ти с програмирането може да използваш и микроконтролер в краен случай.Но най-разумно е с преместващи регистри ако задачата е само тази която си написал.Макар, че повечето китове са си реализирани именно с контролер, но предполагам имат повече възможности.А като пишеш програма защо не я правиш за USB или RS-232 щото LPT то е на изчезване.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 06, 2009 15:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Контролер и един или два 74HC154 (4 то 16 decoder)-съответно за 16 или 32 изхода. Трябват 5 (за един) или 6 (за два декодера) изхода на контролера, за да се управляват. Ако са два, ще се наложи един инвертор, за да обърне разрешаващия вход на единия декодер или пък с още едно краче на контролера(общо 7) и софтуерно разрешаване.
Ако ти трябват 20 изхода, пиновете на контролера можеш да намалиш с един.

Последната промяна е направена от emil74 на Пет Ное 06, 2009 15:56; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 06, 2009 15:50    Заглавие: Отговорете с цитат

С декодерите може да пускаш само по 1 изход едновременно!
Върнете се в началото
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 06, 2009 15:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Прав си. Но аз така разбрах заданието- че може само по един... Иначе ще трябва да се указва и изключване на съответния изход. Добър вариант е използването на MC74AC573. DATASHEET
Три такива управляват 24 контролирани изхода(всеки от тях контролира по 8 изхода). Всички входове на MC74AC573 се свързват заедно, а през един от портовете на контролера-чрез съответния брой изходи, се указва комбинацията в кой да се запамети. По този начин може да се управляват доста релета, като ще имат и команди за включване и изключване.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Ное 06, 2009 19:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж схемата в атача ,управлява до 32 изхода с памет.
Върнете се в началото
delpx
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 09, 2009 21:47    Заглавие: Отговорете с цитат

тази схема е супер само дето не мога да схвана нещата до край ,, за да управлявам 32 консуматора щи ми трябват 32 интегрални схеми така ли ? и другото дето не ми е ясно е изходите от Q1 - до Q7 за какво се използват?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Ное 09, 2009 23:48    Заглавие: Отговорете с цитат

За чий ти е тогава схема ,като не можеш да я разбереш ,я седни малко прочети по схемотехниката ,да добиеш основни понятия ,пък после се хващай да твориш , как да обясниш на някой как се чете ,като не знае азбуката !
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети