| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 10, 2009 17:53 Заглавие: Лазерен сензор |
|
|
| Необходимо е да да направя устройство, което с относително голяма прецизност да определя положение на ръката. Изискване е, лъчите на мрежата да се виждат. Ориентирал съм се към използване на множество лазери, подобно на лазерна арфа. Сензорите ще са в кутия, която няма да допуска отразяване или директно попадане на лъчите в очите, така че по отношение на безопасност, няма риск. Имам само съмнение относно типа на сензора. Засега, изборът е TSOP, но не съм сигурен дали ще се получи. Ако някой е правил подобна проба, нека каже, дали действа. Приемам предложения и за други варианти, разбира се. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
nobodyshadow Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 10, 2009 18:13 Заглавие: |
|
|
TSOP не са ли за инфрачервения спектър?По-скоро някакъв фототранзистор? _________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно! |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 10, 2009 18:57 Заглавие: |
|
|
| Ще ползвам червени лазери и предполагам, че няма да е проблем. Разбира се, докато не опитам, не мога да съм сигурен. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 10, 2009 19:15 Заглавие: |
|
|
Подозирам, че ще е проблем.
Освен това, отделно от спектъра, това което попада на приемника трябва да е модулирано с честотата (достатъчно близо до нея в зависимост от производителя им) за която е приемника. |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 10, 2009 19:21 Заглавие: |
|
|
Светлината на лазера доколкото знам е монохроматична демек излъчва точно определена дължина на вълната. В тоя смисъл много вероятно е IR датчика да не свърши работа. Ако беше червена светлина от друг източник сигурно ще стане понеже няма да е само червено в спектъра.
Нямам лазерче да пробвам иначе IR приемници бол  |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 10, 2009 21:59 Заглавие: |
|
|
| Ще бъде модулиран сигналът. Притеснява ме само дали приемникът ще "вижда" лазера. Ако пробата не се получи, ще се наложи да търся друго решение за приемник(фототранзистор ще е май в такъв случай). В такъв случай ще има някакъв вид кодиране на сигнала, за да избегна външни влияния. |
|
|
 |
nobodyshadow Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 11, 2009 2:38 Заглавие: |
|
|
Струва ми се,че ще имаш проблем и с видимостта на лъчите.Освен ако не работиш при пълна тъмнина. _________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно! |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 10, 2009 15:41 Заглавие: |
|
|
Устройството проработи с фототранзистори. За да е видим лъча, просто пускаме дим от генератор.
Обаче, нов проблем... Трябва да направя подобно нещо, но да не ползвам лазери. С други думи, необходимо е да се излъчи силна почти успоредна светлина в сноп със сечение до 5-6mm, на разстояние около 2-2,50 метра. |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 10, 2009 15:50 Заглавие: |
|
|
| Лампа с добра оптична система. |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 10, 2009 15:57 Заглавие: |
|
|
| Да разбирам-лампа, поставена във фокуса на двойноизпъкнала леща? Искаше ми се да "отрежа" накак излишната част от лъча, за да го изтъня. |
|
|
 |
|