|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vladimirstanoev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 13, 2009 12:45 Заглавие: |
|
|
| emil74 написа: | | вечерта ще си оставя другата работа за да си поиграя... | Не си губи времето Според мен транзистора е нарисуван грешно, но това за пусналия темата няма никакво значение и вероятно без да иска(или с налучкване) го е свързал правилно. А преработката на инсталацията за тази схема е пускането на една маса до плафона:
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 13, 2009 15:09 Заглавие: |
|
|
Колеги ,и вие сте прави в разсъжденията си за майсторлъка на начинаещия и това което се иска за монтирането на тази схема -само една маса ,която може и да е налична в плафона (нали има ключе за постоянно включване на крушката ,то би трябвало да има маса) . Нищо лично ,просто исках да уточним схемата за да може други да не се бъркат. Мен руската с реленцето също ми хареса( нищо не би пречило вместо реле да се тури един мощен NPN транзистор като ключ ,пък PNP да не е толкова мощен какво ще клатиш 100-150mA със 10A транзистор.
Още веднъж се извинявам ако съм засегнал някой ,дано съумяваме в бъдеще да запазим добрия тон ! |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 13, 2009 15:12 Заглавие: |
|
|
ELP e прав за транзистора. Признавам. Тази от колегата Станоев работи така.
Преди малко бях публикувал мнение, но схемата там се оказа с недоглеждане.
Ето работеща схема, която не изисква промяна на инсталацията и е идейно близо до първоизточника на дискусията. Има и възможност да се регулира времето.
Обидени няма за какво да има. Да бях погледнал след първата ти забележка по-внимателно схемата, нямаше да напишем 10-ина безсмислени мнения вярно/невярно, за което пък аз се извинявам. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 13, 2009 15:27 Заглавие: |
|
|
| Емиле ,съжалявам ,че ще те апострофирам пак ,но тази схемичка може да служи само за плавно гасене на лампата и също изисква маса -12V (изглежда да не е така ,както е нарисувана ,ама масата от бутоните на вратите не е изведена при плафона). Времето за зареждане на кондензатора би трябвало да е доста кратко ,а и пада на напрежение върху транзисторите намалява светенето на лампата . Ако си я пробвал все пак напиши ,може пък да бъркам ! |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 13, 2009 15:29 Заглавие: |
|
|
Да, схемата се свързва паралелно на бутон и служи точно за плавно гасене на плафона. Така се правят много от съвременните коли. За свързването само се взема проводник от единия бутон и маса от купето. По принцип тази схемичка и няма защо да се слага точно до плафона, въпреки че повечето плафони имат изведена директна маса и тя се намира на прекъсвача за принудително светване на плафона(само да доуточня, че в плафона влизат +12V - директно свързан от едната страна на лампата, а другата страна на лампата е свързана към бутоните на вратите от една страна, и към прекъсвача за принудително включване, намиращ се на самия плафон. От другата страна на този прекъсвач влизат и -12V) .
Има го и този момент с малко по-слабото светене след затваряне на вратата, но понеже силата на светене така или иначе започва постепенно да намалява, не е никакъв проблем.
Изпробвана и много популярна е схемичката. |
|
|
 |
Slavko58 Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 13, 2009 22:17 Заглавие: |
|
|
Ето една самоделка от мен. От 2 години е монтирана в колата ми и си работи перфектно. Лампата ми е 10W, затова ползвам съвсем малко реленце, за печатен монтаж. Използването на последното отменя нуждата от дарлингтони. Цялата платка е с размери 3Х4см. Контролните точки 1,2 и 3 са краищата на кабелите от автомобилната инсталация. Нищо от нея не се променя.
[img=http://img690.imageshack.us/img690/3578/shema.th.jpg] _________________ Хората са казали:"В спора се ражда истината!". Не са разграничили обаче спора от караницата . . . |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 14, 2009 22:07 Заглавие: |
|
|
Ето първообраза на схемата на Емил от книгата Encyclopedia of Electronic Circuits VOL1 ,препоръчвам на всички начинаещи да си изтеглят 6 те части и първо там да търсят схеми ,има страшно много хитри неща !
 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|