|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
whaterpp Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 15, 2009 17:38 Заглавие: Въпрос за SMD елемент |
|
|
Здравейте, да ви попитам за един елемент, на него пише с големи букви само 47 и отдолу с малки 488А има обозначение със черта от едната страна и ми прилича на диод или някакъв защитен елемент. Може ли да ме ориентирате какъв е и с какво да го заменя, дори и да не е SMD. Самият елемент е доста голям като размери и се намира във захранването на стар GSM Sony CMD-CD5 телефонът бачка на една аларма. Докато я монтирах пуснах без да искам 30V, като дадох на късо една верига и той изгоря. Без този елемент си работи, това ме кара да мисля, че е някакъв защитен елемент и искам да сложа отново такъв дори и ценер да е.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 15, 2009 18:04 Заглавие: |
|
|
Ами ако тоя край дето няма черта е към маса вероятно е супресор.Мериш каквоп е напрежението там и слагаш супресосор с 20 процента по високо пробивно напрежение и това е .Общо взето е от значение как е вързан тоя елемент. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
whaterpp Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 15, 2009 18:15 Заглавие: Въпрос за SMD елемент |
|
|
Със чертата към + захранване. Сложих един ценер на 6.8V там напрежението е около 5V то си работи и без него, но целта ми е ако случайто стане накакъв пик в захранването на алармата да не изгори нещо в телефона да пази просто. Според вас вие какво ще кажете дали ще има ядове с този ценер, гледам, че не грее добре е сега.
Да явно има и друго нещо скапано като почне да търси мрежа и си тества тунера забива и почва да пищи постоянно.
Като сме захванали темата да попитам направо още тук някой има ли някакъв стар GSM за продаване. Няма значение какъв е Sony, Macom, Siemens, Motorola каквото и да е, може и без батерия със стърчаща антена със вградена антена без значение само да може да набира. |
|
|
 |
Mario-G Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 15, 2009 21:07 Заглавие: |
|
|
| Най-вероятно е било ценер на 4.7в., ако е във веригата за заряд, а ако е пробило, може и супресор да е, но вече няма значение. Щом не намира мрежа, сигурно е отишло и нещо във радио-частта. Най-добре си вземи някоя евтина нокиа, защото те имат един фуз-резистор в захранването, който ако се включи към по-високо напрежение и прекъсва. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|