| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 17, 2009 10:26 Заглавие: Въпросителна за кантал |
|
|
Намислил съм си да си направя нещо като импровизирано подгряване на седалките (т.е нещо като електрическа възглавничка за кола,няма да разшивам тапицерията),намерих си кантал на метър но нещо след доста ровичкане в нета не мога да намеря никакви сметки за да изчисля за определена мощност и напрежение,колко метра ще ми трябват според сечението му.Да имате идея дали изобщо може да се намери нещо такова? _________________ Може и да бъркам..... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Вто Ное 17, 2009 11:32 Заглавие: |
|
|
Ами обикновено се дава параметър на кантала ом/метър. И вече по закона на Ом си смяташ всичко останало. Този параметър може да се намери и в справочници, но най-сигурно е да измериш с омметър или да се съобразяваш с това което дава производителя.Като все пак имаш и в предвид, че съпротивлението на студено и на топло ще се различават малко.
Накратко знаеш напрежението колко ти е. Може да изчислиш чрез съпротивлението мощността или най-добре да измериш тока и тогава да смяташ с по-голяма точност.Ако кантала ти е 12 ома на метър да речем и имаш парче 1 метър което го захранваш с 12 волта ще тече ток 1 А и мощността, която ще отдели ще е 12 Вата. Така може да свържеш 5 парчета в паралел мощността ще стане 60 Вата и така грубо може да си сметнеш всичко. Важно е да знаеш и какъв ток може да понесе максимално кантала за да работи оптимално.Но дори и да не го знаеш може опитно да установиш някакъв ток който да върши работа (да отделя нужното количество топлина). Ако няма параметри за кантала купи си 1 метър и му измери съпротивлението, след което може да го нагрееш до температурата при която той би работил и пак да измериш съпротивлението и така вече много точно ще може да изчислиш всичко. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 17, 2009 13:19 Заглавие: |
|
|
Малко негорими материали около реотана няма да му дойдат зле. Ако на някое място се закъса ще започне да загрява на това място много силно и може да се запалиш. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 17, 2009 13:27 Заглавие: |
|
|
the_bull,това е ясно (всеки тука знае закона на Ом ),въпроса е,че не знам с колко спда съпротивлението като се загрее и от там си мисля,че може да дойде сметката без кръчмар
joda,това вече ще го измисля някак си,както мисля и да сложа някакво импровизирано контактче,което да спира тока през реотаните като си станал,както и едно термисторче за да не си подпаля задника и вече управлението под седалката и съм в джаза  _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 17, 2009 13:30 Заглавие: |
|
|
До 200 градуса е практически постоянно.
При загряване съпротивлението се повишава, ама т'ва к'во значение има?
Иначе, задникът ти е последната грижа. Колата ще подпалиш, но това ще е грижа на застрахователя. До време. После пак става твоя грижа. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 17, 2009 13:36 Заглавие: |
|
|
| showMANiak, специфичното съпротивление на кантала и подобните му слабо се влияе от температурата в достатъчно широки граници. |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 17, 2009 14:25 Заглавие: |
|
|
| Не се занимавай с празни работи ! |
|
|
 |
stefp Опитен потребител

|
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Вто Ное 17, 2009 19:05 Заглавие: |
|
|
| stefp написа: | Струва ли си играчката за тия пари  |
По принцип май не.
Но като се замисля защо изобщо ще го правиш с кантал ако решиш да го правиш.При теб напрежението е ниско, температурата също е ниска максимум 50 C. Според мен ако се прави нищо не пречи да използваш меден проводник ПЕЛ с подходящо сечение (от гледна точка на механична здравина предимно).
Кантал се използва когато е нужна висока температура или ако ти е необходимо високо съпротивление на нагревателя, което може да се налага когато е високо напрежението. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 17, 2009 21:53 Заглавие: |
|
|
Ако все пак решиш да го правиш ... от средата (примерно) на реотана направи един извод и го включи към автоматика, която да сравнява това напрежение с друго от еквивалентен делител и ако се промени разликата да изключва. Така донякъде ще се подсигуриш при закъсване на реотана. От качеството на връзките и на тази автоматика зависи сигурността ти.
Аз имах същите идеи преди време, но се отказах. Реших и да не купувам готово. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
|