Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Филтър за DIY усилвател за кола?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
showMANiak
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Ное 29, 2009 12:40    Заглавие: Филтър за DIY усилвател за кола? Отговорете с цитат

Здрасти пак на всички.Преди бая време си направих едно усилвателче за колата с ТДА7240,и така си отлежаваше във шкафа от доста време.Днеска като никога имам свободно време и навънка е топличко и реших най=накрая да прекарам кабеляците в колата и да го вържа и да сложа тубата пак в багажника.Направих всичко обаче забелязвам,че като е запалена колата и се появява едно пращене в говорителя в такт с оборотите т.е като подавам газ и честотата на пращенето се увеличава.Всъщност то не е точно пращене,ами като поредица от импулси в такт със оборотите на двигателя.Подозирам,че четките на алтернатора са ми тръгнали,обаче заради едно усилвателче,точно сега няма да тръгна да ги сменям и ми се върти в главата,че съм чел за случая че върши работа някакво филтърче от ферит на който са навити няколко намотки и кондензатор,ама повече не мога да си спомня.Някой по-умен да даде акъл какво да спретна за да се намалят тия пулсации,че е много дразнещо? Smile
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Нед Ное 29, 2009 14:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо е хубаво да видиш от къде идват тези смущения да не е по вход от CD-то. Ако си се уверил, че не е проблема от входната част-> CD,кабели до входа на усилвателя. може да опиташ с кондензатори в близост до усилвателя както и добре да го екранираш в някой метална кутия. Ако пак не става трябва да се мисли за П,Г звено на пасивен LC филтър.Но ако се прави подобен филтър е добре да знаеш каква ти е консумацията. Също така е добре да знаеш, че подобен филтър ще излезе сигурно по скъпо от усилвателя. Така, че филтър с бобина само в краен случай ако нищо друго не помага.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
showMANiak
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Ное 29, 2009 21:06    Заглавие: Отговорете с цитат

На платката на усилвателя съм сложил кондензатор 2200 микро и паралелно на него 100 нано,ама ефект няма.Утре ще пробвам дали ако му подам сигнал от друго място ще прави така.Ако все пак наистина всичко идва от входа какво може да се направи?
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Нед Ное 29, 2009 22:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Не забравяй,че ти рябва много добро замасяване!Не само на усилвателя,провери и връзките от акумулатора към купето и двигателя!Развий болтовете,почисти контактните повърхности и ги намажи с грес или някаква смазка.Ако четките на алтернатора ти са тръгнали,смущенията би трябвало да ги има и в касетофона или там каквото е.За да видиш от къде точно идват можеш да замасиш входа на усилвателя директно на входната клема и да провериш има ли пак смущения.Така ще локализираш проблема-смущения през входа или през захранването.Защото ако са през входа филтърът няма как да ти помогне!

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
showMANiak
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Ное 29, 2009 22:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Връзките са ок.Кабела за масата на купето съм го чистил 2-3 пъти вече.Мисля си ,че четките са тръгнали понеже като пусна фаровете да кажем и когато се появява това пукане тогава някак си за секунда намалява светлината на фаровете т.е виждаш го като трептене на светлината и това си е така откакто взех колата почти,и не съм имал ядове със СД-то т.е бачка си нормално и до сега.За проверките-просто много набързо го свързвах,че трябваше да излизам с колата и не съм задълбавал.Като проверя ще докладвам какво е положението и дано измислим нещо Smile
Yassen
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 30, 2009 10:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Най-вероятно е по захранване... LC филтър оправя нещата. Изобщо не е скъп. Виж по магазините за авточасти, авто озвучаване, Пасат... Нещо ТАКОВА ти трябва.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети