| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
LeelLost Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 01, 2009 11:36 Заглавие: Разпознаване на елементи в захранването на лаптоп Toshiba |
|
|
Здравейте! Поверен ми е за ремонт един лаптоп Toshiba Satellite със Celeron M. Лаптопът е бил поразен от близо 30 волта през буксата на зарядното по невнимание на собственика. При първоначален оглед бяха изгорели smd бушончетата на входа на зарядното и това на батерията. След смяната им установих че нещо по веригата товари иначе перфектното зарядно. Това нещо се оказаха неща и по-точно 2 паяка в захранването точно преди батерията. Търсих къде ли не нещичко насочващо, че даже и в alldatasheet прерових но нищо. Успял съм да разчета единия, а за втория ще едитна по-късно.
Става дума за паяк smd изпълнение с 8 крачета, по 4 от страна. Вързани за съответно на късо 4 от едната, 3 от другата и последното е независимо към маса. На него успях да разчета за момента : 414 на горния ред и BE6C15 на долния ред. Лекичко се е издул и от това идва проблемът. Гони ме мисълта че е mos-fet, но какъв не успях да открия.
Благодаря предварително за помоща !
EDIT : Вторият, който е в пряка връзка с нейзвестният се оказа http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/51466/FAIRCHILD/FDS4435.html
FDS4435 P канален и се чудя вече дали не са двойка и другият да е някакъв N канален. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 01, 2009 13:24 Заглавие: |
|
|
AO4414?Докато не го разчетеш,нищо не правим.И да,трябва да е N-канален,по начинът на свързване.Поредните напъни да правим нещо,дето не ни е работа.Успех. _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 01, 2009 13:43 Заглавие: |
|
|
| А свали ли схемата около тези елементи? Какво си измерил? |
|
|
 |
LeelLost Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 01, 2009 13:46 Заглавие: |
|
|
Благодаря ти колега мармот. Alpha & Omega Semiconductors им е останала още емблемката въпреки спукването, следователно липсва една 4ка. Можеш ли да ме посъветваш откъде да ги напазарувам тези смъртници или поне нещо, с което да ги заменя. Благодаря ти предварително за оказаната помощ
ЕДИТ : AO4414 даваше едно стабилно късо между source и drain, което проследих от входа до нея. При свалянето му нещата вече изглеждат нормални. Другия mos-fet е прекъснал тотално. |
|
|
 |
LeelLost Нов потребител

|
|
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 02, 2009 10:35 Заглавие: |
|
|
Виж,аналози мога да ти препоръчам десетки,но не е това правилният подход.Откриваш магазин за електронни компоненти,където в тяхната база данни ще изровят нещо,което те продават и могат да доставят.Тяхна работа е да ти препоръчат аналог,защото след това те ще ти свършат работа и ще ти вземат парите.
Аз такива транзистори не купувам,скуба си ги от дъна,а наличностите са сериозни.Дори не знам къде се продават.Може би МТ1 или Комет. _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |
|