| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Сря Дек 02, 2009 17:07 Заглавие: Импулс със закъснение |
|
|
| Предполагам не само на мене понякога е необходима схема която като и се подаде захранване да изчака определено време - примерно 5 секунди и след това да даде на изхода си импулс примерно половин секунда.По принцип тази работа се върши примерно от чакащ мултивибратор с 555 като на управляващия му вход се подаде пусков импулс със закъснение определено от зареждането на кондензатор в RC верига.Много досаден недостатък е че като отпадне напрежението за около секунда и пак се появи изчакването не е 5 секунди а почти никакво тъй като кондензатора от RC групата не е успял да се разреди за времето на липсата на захранващо напрежение.Някой може ли да предложи схема или идея за схема която да върши такава работа , да работи сигурно , да няма посочения недостатък и да не е излишно усложнена. Като гледам че има процесори в 8 краков корпус работещи с вътрешен осцилатор на цена под долар започвам да се чудя дали схема с такъв процесор няма да е по-добър вариант от схема с дискретни елементи. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
nikiforiv Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 02, 2009 17:14 Заглавие: |
|
|
| Ми на прав път си |
|
|
 |
kabel Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 03, 2009 2:52 Заглавие: |
|
|
hcf4541 е твоя чип.Варианти на връзване много.Аз лично съм го ползвал за пускане на импулсни захранвания със закъснение при мигване на тока.Захранвам го него и релето което командва безтрансформаторно и не съм имал проблеми.
http://www.edutek.ltd.uk/Binaries/Datasheets/4000/HCF4541.pdf |
|
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Чет Дек 03, 2009 4:05 Заглавие: Re: Импулс със закъснение |
|
|
| AA написа: | | ......Много досаден недостатък е че като отпадне напрежението за около секунда и пак се появи ..... Като гледам че има процесори в 8 краков корпус работещи с вътрешен осцилатор на цена под долар започвам да се чудя дали схема с такъв процесор няма да е по-добър вариант от схема с дискретни елементи. |
ъъъъ.....гениално!
като вземем в предвид, че като рухне основното захранване, ще се скапе и захранването на процесора се получава един затворен кръг и за да се излезе от него схемата ще стане сложна като полигона "Байконур".
варианта на колегата отгоре има същия недостатък.
в CNC устройствата се използва голям кондензатор или дори акумулаторна батерийка.
Правил съм подобни схеми с CMOS таймер 555- видях я от японците - схема на FANUC. _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Чет Дек 03, 2009 11:35 Заглавие: |
|
|
| Благодаря на kabel за идеята - ще опитам при първа възможност. Относно процесора - съгласен съм че е вероятно най-надеждно да има нещо с резервирано захранване което да следи и ако трябва да помни състоянието на системата но в случая не се търси това.Въпроса е при отпадане на захранването и последващото му възстановяване системата да тръгне с 5 секундно закъснение - няма нужда да тръгва от състоянието в което е била преди отпадането на захранването.Предполагам че при кратко отпадане на напрежението процесора ще успее да се ресетне и след това да си изпълни програмата - изчакване на определено време и подаване на пусков импулс след това. |
|
|
 |
|