|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 08, 2009 1:16 Заглавие: |
|
|
| Тц. Подобно споразумение е въпрос на приоритети и според мен - няма да стане скоро. В съобщението на МВР при влизане в сила на новия "Закон за чужденците" в Сърбия, беше казано "Премахване на визите за граждани на ЕС в разумно бъдеще". В него се предвижда възможност, по изключение, при доказване на спешност и невъзможност за ползване на паспорт, на единични чужди граждани да бъдат давани разрешения за влизане и транзитно преминаване на граничните пунктове. Но доколкото знам, за нас може да се осъществи само при съгласуване с нашите власти (спомнете се трагичния случай с децата, които се удавиха в р. Лим. Тогава беше разрешено родителите да влязат само с български лични карти). |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 08, 2009 9:44 Заглавие: |
|
|
Аз миналата година си върнах паспорта, който беше изтекъл преди 5 години. Нямаше глоба. Нов, ако искаш - вадиш, ако не - когато потрябва. Не си длъжен да имаш червен паспорт. Според ме върни го сега, после не се знае какво ще измислят, за да напълнят хазната.
P.S. Щом ти се налага да вадиш нов, искаш или не искаш, трябва да върнеш стария. Ако не можеш да го намериш, тогава сигура ще те одрусат. |
|
|
 |
bobo Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 08, 2009 14:40 Заглавие: |
|
|
| Преди 2 години (през 2007) ми се наложи да си вадя нов паспорт, а стария беше изтекъл 2005. Оказа се че ако е изтекъл преди повече от 6 месеца (по спомен) не се дължи глоба (моя беше изтекъл преди 2 години и ми казаха че ми се е разминало). Така че не се притеснявай - смело си вади нов (освен ако не се е сменило нещо по закона). |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 08, 2009 16:03 Заглавие: |
|
|
Не заблуждавайте човека!
Срокът за връщане на изтекъл паспорт е 3 месеца. След това следва да бъде наложена глоба в размер от 20 до 150 лева, на основание чл. 81, ал. 1, т. 6 от ЗБДС.
В случая, не може да се приложи чл. 34, ал.1 от ЗАНН, тъй като невръщането на паспорта, е трайно и продължително във времето осъществяване на нарушението! Логично е дори да се върви към по-голямо наказание! Затова е и от-до. Практиката е, обаче, да се налага глоба в размер на 50лв, за което се съставя АКТ за административно нарушение.
Чл.86 от ЗАНН предвижда за нарушения, които са били извършени преди влизане в сила на закона, но не са констатирани, да се прилагат текстовете на настоящия ЗАНН!
-----------------------------------------------------------------------------------
Чл. 81. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) (1) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. лице, което:
...
6. не върне паспорта си или заместващия го документ на органа, който го е издал, в тримесечен срок след изтичане на неговата валидност или след отпадане на основанието за издаването или ползването му.
------------------------------------------------------------------------------------
Цитираният текст се подвизаваше и досега в ЗБДЦ, но като т.5!
------------------------------------------------------------------------------------
Чл. 86. Административните нарушения, извършени преди влизане в сила на този закон, за които не са били съставени актове, се установяват и нарушителите се наказват по процесуалния ред, установен с този закон.
Както за всяко нарушение, въпросът в този случай се свежда до констатирането му от компетентните органи, а не дали е налице или не!
И горе казах, че всичко зависи от това, дали началникът на паспортна служба и служителите там ще решат да пишат или не. |
|
|
 |
Niakoi Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 08, 2009 20:13 Заглавие: |
|
|
| emil74 написа: | | Срокът за връщане на изтекъл паспорт е 3 месеца. След това следва да бъде наложена глоба в размер от 20 до 150 лева, на основание чл. 81, ал. 1, т. 6 от ЗБДС. | В четвъртък 03.12.2009 си извадих паспорт, като върнах стария си, който изтече неотдавна - през 1994 година и нямаше никакви глоби. Дори не загатнаха, че съм "в крачка" - нищо... _________________ Жица, на която не виждам двата края, не я пипам! |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Дек 08, 2009 22:36 Заглавие: |
|
|
мда по член 81 ми написаха акт за шофьорската книжка дори. Катаджия ше ми работи със ЗБДС я си работи там със ЗПДто....
Най-добре прочетете внимателно закона щото може да се получат неприятни изненади. Има и по шантави работи чл. 2 на ЗБДС Българските документи за самоличност са собственост на държавата. Дъжавата много се сърди ако някой и ги губи, унищожава или поврежда и го наказва 20 до 150 лв. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 08, 2009 22:44 Заглавие: |
|
|
| Брех мама му стара ,като са собственост на държавата -защо ни кара да си ги плащаме ,нещо се сещам за вица със бесенето -"въжетата ние ли да си носиме - или ще дават по профлиния" ! |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 09, 2009 0:16 Заглавие: |
|
|
| Niakoi написа: | В четвъртък 03.12.2009 си извадих паспорт, като върнах стария си, който изтече неотдавна - през 1994 година и нямаше никакви глоби. Дори не загатнаха, че съм "в крачка" - нищо... |
Казах вече, че въпросът опира до Паспортна служба. Могат да "не видят", но могат и доста добре да забележат... Да не споменавам, че по ЗАНН могат и със закъснение да съставят актове, ако са налице доказателства (дата на изтичане, дата на връщане).
ELP, то много логика няма. Хем не са наши, хем сме длъжни да ги вземем "под наем", ама държавата трябва от нещо да хапва... Иначе, "любимият" ми член е за необжалваемостта на актовете до 50 лв. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 09, 2009 10:44 Заглавие: |
|
|
| Нали трябва да цоца държавата от всякъде, не само от данъци (не съм против данъците). То си е направо обир. Веднъж сравнявах личната си карта и шофьорската книжка с една фонокарта. Размери и материал абсолютно идентични. Само дето фонокартата струваше 5 лв. със сума ти минути за разговори, че и чип има в нея, за разлика от личната карта. Само дето последна струваше всички знаем колко. И особено шофьорките книжки. Себестойността е под 1 лев. Същото и с номерата на колите. Слушах един, който произвежда рекламни табели. Според него две табели от алуминий с флуорисцентна боя и защитно покритие с площ колкото рег. табели на колите струват около 7-8 лв. с труда за изработката им. А всички знаем колко пари ни искаха за новите номера на колите. |
|
|
 |
fikret Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 09, 2009 11:10 Заглавие: |
|
|
| Погледнато от такава гледна точка, някаква хартийка ( което го наричаме документ) за да ти издадат, и ако се смята по себестойност, ще е мноого хубаво. Мечтии. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|