Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Protel 99-Помощ за печатна платка
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
killfast
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 15, 2009 0:24    Заглавие: Protel 99-Помощ за печатна платка Отговорете с цитат

Здравейте! Имам курсова работа да направя печатна платка по принципна схема. Но има много неща, които не са ми ясни. Така, накрая на темата ще оставя линк за сваляне на причертаната от мен принципна схема. Първият проблем след изчертаването на схемата е че незнам какъв footprint да поставя на някой елементи, също така незнам дали само footprint е необходим за да нямам грешки при създаването на netlist. Ta, създавам нетлиста и ми изкарва всевъзможни грешки, в резултат на което на самата платка излизат само няколко елемента. Дотук съм! Confused . По нататък знам че след разполагането на елементите върху платката, трябва да се подредят ръчно или с autoplace на програмата. Това което не знам е как да направя и отпечатам на отделни страници:страна елементи,страна връзки и така нататък.

Ето линка към примерната схема, която съм причертал http://www.speedyshare.com/files/19796905/Damqn.Sch .Молбата ми е някой, да ми обясни набързо как трябва да станат нещата, или ако не отнема много време направо да го направи. Извинявам се ако прозвуча нахално, но наистина ще бъда много благодарен. Трябва да предам печатната платка + страна елементи,връзки,спойки отделно отпечатани до събота Shocked
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Вто Дек 15, 2009 2:02    Заглавие: Отговорете с цитат

А може ли да я дадеш в някакъв широко срещан формат - jpg примерно? И защо си избрал не толкова проста програма за правене на платки? Не може ли да ползваш Sprint-Layout ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
killfast
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 15, 2009 2:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами стига да става по лесно.... но трябва да се разпознават от protel понеже там няма да я имат тази програма.
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Вто Дек 15, 2009 3:16    Заглавие: Отговорете с цитат

JPG то не си ли губи актуалните размери ?
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Дек 15, 2009 9:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Я почети малко!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
plamil
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна

МнениеПуснато на: Вто Дек 15, 2009 10:34    Заглавие: Re: Protel 99-Помощ за печатна платка Отговорете с цитат

killfast написа:

....Молбата ми е някой, да ми обясни набързо как трябва да станат нещата, или ако не отнема много време направо да го направи. ...

Не си писал с коя версия на Protel работиш.
Предлагам ти от ТУК: http://mail.dir.bg/~plamil/Protel_3.11.rar
да си изтеглиш една от най-леките версии. Архивът съдържа две части - за чертаене на платки и за чертаене на схеми.
Когато начертаеш схемата, с двоен клик на елемента влизаш в режим на редакция, за да определиш Footprint стартираш PCB Edit и от Place виждаш какви готови Footprint имаш. Избираш си този който ти съответства на елемента и преписваш името му от PCB Edit в полето Footprint. Един съвет - ако искаш PCB Edit да ти показва чертежите в метрична система, а не в Imperial чукни веднъж клавиш Q от клавиатурата.
За отпечатването на отделните листи имаше опция в PCB Layout как искаш да ти се отпечатват - на общ чертеж или всеки слой поотделно.
В по-новите версии на Protel нещата са аналогични, но има доста повече неща добавени вътре, и усвояването на работата с програмата е по-трудно.
Ами за сега е това, ако има още нещо - питай.

П.П. в архива има и ключове за програмата.
Върнете се в началото
killfast
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 15, 2009 11:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам проблем, при стартирането на setup-a на ми изписва:'' Cannot find the file setupexe... check to ensure the path and filename are correct and that all required libraries are avalailable. Разархивирал съм всичко в една папка, но setup-a отказва да се стартира.
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Вто Дек 15, 2009 11:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Тъй и не можах да ти отворя схемата,но ако не е нещо сложно,дай мейл да ти пратя моята програма,че е лесничка и бързо ще се оправиш!

DRL модули за всички видове автомобили!

Последната промяна е направена от Ditronix на Вто Дек 15, 2009 11:55; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
plamil
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна

МнениеПуснато на: Вто Дек 15, 2009 11:54    Заглавие: Отговорете с цитат

SCH в една папка, PCB в друга - много от имената на файловете съвпадат, и при разархивиране в една и съща папка се получава наслагване и припокриване.
Върнете се в началото
Krasen76
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 15, 2009 23:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Дай един e-mail да ти пратя моята кусова работа. В нея е описано стъпка по стъпка проектирането на печатна плаетка с Protel99.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети