| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
killfast Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 15, 2009 0:24 Заглавие: Protel 99-Помощ за печатна платка |
|
|
Здравейте! Имам курсова работа да направя печатна платка по принципна схема. Но има много неща, които не са ми ясни. Така, накрая на темата ще оставя линк за сваляне на причертаната от мен принципна схема. Първият проблем след изчертаването на схемата е че незнам какъв footprint да поставя на някой елементи, също така незнам дали само footprint е необходим за да нямам грешки при създаването на netlist. Ta, създавам нетлиста и ми изкарва всевъзможни грешки, в резултат на което на самата платка излизат само няколко елемента. Дотук съм! . По нататък знам че след разполагането на елементите върху платката, трябва да се подредят ръчно или с autoplace на програмата. Това което не знам е как да направя и отпечатам на отделни страници:страна елементи,страна връзки и така нататък.
Ето линка към примерната схема, която съм причертал http://www.speedyshare.com/files/19796905/Damqn.Sch .Молбата ми е някой, да ми обясни набързо как трябва да станат нещата, или ако не отнема много време направо да го направи. Извинявам се ако прозвуча нахално, но наистина ще бъда много благодарен. Трябва да предам печатната платка + страна елементи,връзки,спойки отделно отпечатани до събота  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 15, 2009 2:02 Заглавие: |
|
|
| А може ли да я дадеш в някакъв широко срещан формат - jpg примерно? И защо си избрал не толкова проста програма за правене на платки? Не може ли да ползваш Sprint-Layout ? |
|
|
 |
killfast Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 15, 2009 2:36 Заглавие: |
|
|
| Ами стига да става по лесно.... но трябва да се разпознават от protel понеже там няма да я имат тази програма. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Вто Дек 15, 2009 3:16 Заглавие: |
|
|
JPG то не си ли губи актуалните размери ? _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 15, 2009 9:39 Заглавие: |
|
|
| Я почети малко! |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Вто Дек 15, 2009 10:34 Заглавие: Re: Protel 99-Помощ за печатна платка |
|
|
| killfast написа: |
....Молбата ми е някой, да ми обясни набързо как трябва да станат нещата, или ако не отнема много време направо да го направи. ... |
Не си писал с коя версия на Protel работиш.
Предлагам ти от ТУК: http://mail.dir.bg/~plamil/Protel_3.11.rar
да си изтеглиш една от най-леките версии. Архивът съдържа две части - за чертаене на платки и за чертаене на схеми.
Когато начертаеш схемата, с двоен клик на елемента влизаш в режим на редакция, за да определиш Footprint стартираш PCB Edit и от Place виждаш какви готови Footprint имаш. Избираш си този който ти съответства на елемента и преписваш името му от PCB Edit в полето Footprint. Един съвет - ако искаш PCB Edit да ти показва чертежите в метрична система, а не в Imperial чукни веднъж клавиш Q от клавиатурата.
За отпечатването на отделните листи имаше опция в PCB Layout как искаш да ти се отпечатват - на общ чертеж или всеки слой поотделно.
В по-новите версии на Protel нещата са аналогични, но има доста повече неща добавени вътре, и усвояването на работата с програмата е по-трудно.
Ами за сега е това, ако има още нещо - питай.
П.П. в архива има и ключове за програмата. |
|
|
 |
killfast Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 15, 2009 11:49 Заглавие: |
|
|
| Имам проблем, при стартирането на setup-a на ми изписва:'' Cannot find the file setupexe... check to ensure the path and filename are correct and that all required libraries are avalailable. Разархивирал съм всичко в една папка, но setup-a отказва да се стартира. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 15, 2009 11:54 Заглавие: |
|
|
Тъй и не можах да ти отворя схемата,но ако не е нещо сложно,дай мейл да ти пратя моята програма,че е лесничка и бързо ще се оправиш! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили!
Последната промяна е направена от Ditronix на Вто Дек 15, 2009 11:55; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Вто Дек 15, 2009 11:54 Заглавие: |
|
|
| SCH в една папка, PCB в друга - много от имената на файловете съвпадат, и при разархивиране в една и съща папка се получава наслагване и припокриване. |
|
|
 |
Krasen76 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 15, 2009 23:20 Заглавие: |
|
|
| Дай един e-mail да ти пратя моята кусова работа. В нея е описано стъпка по стъпка проектирането на печатна плаетка с Protel99. |
|
|
 |
|