|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 11, 2009 11:54 Заглавие: |
|
|
Благодаря много! Мисля, че знам как да се реванширам  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 11, 2009 12:19 Заглавие: |
|
|
Важно е човек да е с усет. Придава естествена лекота на вродената талантливост...
Пробвай там ...
С топката (ако стане) ще трябва да ползваш ярък дифузен светодиод и да го местиш за да го вкараш във фокуса на търкалото. Ама това са лесно изпълними технологични подробности.
Ако пък съвсем стане, ще намериш някой да ти ги духне на вода за да са прецизни дупките.
Чакай, че забравих. При определени условия и дупка с определен размер въздухът в нея ще действа като среда с различен ъгъл на пречупване от обичайния атмосферен. Т.е., би следвало да може да получиш колиматор само от диаметъра на дупката спрямо дебелината на стената. Ама това иска проби и смятане, а ще затъркам много време ако седна да си играя. В момента съм се захванал с един железор и 100 пъти му смених концепцията. Та времето отива основно там. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 15, 2009 21:59 Заглавие: |
|
|
| Пак на старата тема... Някой знае ли дали се съкращава "животът" на лазерните диоди, ако се управляват динамично? Необходимо ми е да направя кодиране на сигнал, за което се ползват обикновени китайски лазерни диоди от показалка(най-ефтините). Ще е необходима честота около 1kHz, но не съм сигурен дали по този начин няма да им съкратя времетраенето. |
|
|
 |
grizzly Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 15, 2009 23:04 Заглавие: |
|
|
Няма да се съкрати. Обаче модулирането е тънка работа. АКо не си работил с лазерни диоди прочети първо по въпроса защото иначе бързо ще се сдобиеш с D.E.L.D.
Dark
Emitting
LED.
Накратко. Лазерните диоди нямат НИЩО общо със светодиодите и НЕ издържат никакво претоварване. Дори и 1% им прави дупка на огледалото. За да се управляват има специални схеми с токови генератори. Особено опасно е пускането. Когато са студени тока е голям, като се стоплят тока пада. За да се запази яркостта схемата постепенно вдига тока в процес на загряването. Ако обаче диода се изключи за кратко изстива, тока се вдига и при следващото включване... вече е изгорял. |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 16, 2009 1:08 Заглавие: |
|
|
| Благодаря! Отговори на повечето въпросителни. Досега ги ползвах с постоянно подадено напрежение. И работеха без проблем. Не се забелязва разлика в яркостта. Последните, които взех(друг тип), обаче, се държат точно по описания от теб начин-в началото светят ярко, после отслабват значително. След изстиване пак светват нормално. Както и да е. Със стария тип няма да има проблем, за новия ще мисля някаква хитринка. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|