|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
taralion Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 17, 2009 21:31 Заглавие: Тълкуване на понятия от нотариален акт |
|
|
| Събираме пари в блока за ремонт. Трябва да ги съберем според големината на апартаментите. Обаче освен квадратурите на апартаментите има и обща част. За да определим, кой и по колко, то взехме квадратурите според нотариалните актове на апартаментите. Освен тях там е посочено, че всеки апартамент притежава от 4 и нещо до 6 и нещо % от общата част. Какво се разбира под обща част? Стълбище, асансьор и може би и други части. Сбора от тези проценти не можем да ги докараме до 100. То събирахме на отделен етаж, то на всички апартаменти във входа, с една дума нищо. Как да получим, кой по колко да дава за ремонта? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 17, 2009 21:37 Заглавие: |
|
|
| И това какво общо има с форума? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Дек 17, 2009 21:49 Заглавие: |
|
|
| За раздела "общи приказки" мисля, че става. Пък не всички живеем в къщи и смятам, че има компетентни и всестранно развити съфорумци и мога да получа нужната ми информация. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 17, 2009 22:55 Заглавие: |
|
|
Що си усложнявате сметките излишно? При положение че всички имат общи части и разликата е минимална, то и разликата в крайния резултат със или без общите части също ще е много малка.
Ако сумата от квадратурите на всички апартаменти (без общите части) е S, а общата сума за плащане е P, то собственика на апартамент с квадратура X ще плати: P*X/S. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 17, 2009 23:23 Заглавие: |
|
|
Ако искаш да си спестиш главоболия, минете на схемата на калпак. В един блок в селото са добавили "домашен любимец" като половин калпак. Реално, общите части се амортизират от броя преминаващи и квадратурата на двустайния на последния етаж е последна грижа.
Иначе, на въпроса.
Обща част е всичко извън границите на апартамента, но в границите на блока. Обичайно се разпределят според квадратурата на апартамента. Стените (външните) май бяха в общата част и от това идва разликата в процента. Сложно е, трудно ще го обясниш на съседите и т.н. Единствено, ако настояваш на квадратура за мерна единица, може да обясниш, че цокълът в коридора (в някои случаи!) е пропорционален на дължината на съответния апартамент, която опира към коридора. И пак ще те гледат криво. Понеже, обичайно се ремонтира стълбище, стълбищни площадки и входна врата, то разумното разпределение е на калпак. От първия до последния етаж ползват входа. Ако се размрънкат за стълбищата и площадките, причисляваш ги към коридора на съответния етаж. Него си се комбинират апартаментите от етажа и си го ремонтират. Последното да се чете като "стълбището остава на пустиняк". _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Дек 18, 2009 18:32 Заглавие: |
|
|
| Ще се ремонтира покрива. Аз съм на средата и в най-малките апартаменти, но на покрива имам много антени (сателитна, наземни, радиолюбителски и доскоро релейки). Разположил съм ги на козирката на асансьорната шахта, така че не съм увредил покрива, но съм уязвим пък и само аз се катеря по него. Затова искам да намеря вярната формула. Имаше предложение общата част (асансьорната шахта, стълбището и площадката - 17.5 м^2) да се дели по равно. Аз пък предложих да се смята квадратурата на апартамента+общата част по наториален акт. Дименсиите са различни [м]+[%], но по друг начин не можем да разделим покрива. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 21, 2009 21:16 Заглавие: |
|
|
Покривът е прието да се плаща на бройка апартамент. Всякакви други деления ще срещнат отпор. Реално, нуждата от ремонт касае само последния етаж пряко. Имам познат, който предпочете сам да си ремонтира покрива над неговия апартамент за да избегне дори и миниманлни разговори със сеседи.
Ако се дърпат, предложи ти да поемеш ремонта на площадката над асансьора с правото да я ползваш ексклузивно. Т.е., лееш си постаментчета, анкерни болтчета, т'ва, онова ... и слагаш перлит или там каквато ще е изолацията.
Останалото да си го прави който иска. Ти вече си дал пари.
Някой ден ще си купиш и някоя стаичка на последния етаж и пей сърце. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 22, 2009 0:02 Заглавие: |
|
|
Ние плащаме %, съгласно площта на апартамента. Има логика. Защо? Ами затова: Ако има 100m2 площ на всички апартаменти, единият апартамент е 25m2, вторият 35m2, а четвъртият 40m2. Реално, тези квадрати при този пример са равни на притежавания процент от сградата за всеки собственик. Доколкото не става дума за разход, свързан пряко с броя живущи(асансьор, вода, осветление на входа), процентът на собственост, съвпада с процента на задължение.
За случай, че в акта е посочено процентно задължение от общата част за всеки собственик, то е редно такъв дял участие да има и при поддръжката. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|