| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ka2009 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 20, 2009 10:42 Заглавие: |
|
|
И аз така мисля.
Ще се обезсмисли идеята за галванично разделяне.
Тва е като да занулиш вторичната намотка на трансформатор
В краен случай ако не се оправя ще сложа един трансформатор от зарядно за GSM и ще реша проблема.
Но ми се иска да е в оригиналния му вид.
| Techmaniac написа: | | П.П. Схемата стартира ли ако подадеш напрежение от кондензатора,с който стартираш върху анода на D17 ? |
Не съм пробвал това ще го пробвам след обяд, че в момента имам други задачи.
Също ще пробвам и с други транзистори. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 20, 2009 11:35 Заглавие: |
|
|
| Няма смисъл да "добавяш" каквото и да е . Този начин за пускане се използва в АТ захранванията разгледай: http://dosmen.hit.bg/comp/compshem/at200w.gif разликата е в стойността на кондензатора С13 в случая 470uF /4,7uF при тебе/ + 100 uF /увеличи го и ти / .Преди да смениш транзисторите /има вероятност и проблема да е в тях /Провери R1 i R2 C4 C5 смени местата им същото можеш да опиташ с ключовите транзистори. Първоначалния ,импулс който зарежда С13 се "изработва" по следния начин : Първаначално С4 и С5 са празни от греца се подава напрежение 310В /+ спрямо -/,върху сериино свързаните С4 и С5,/напрежението върху кондензатора не може да се промени със скок/ напрежението върху C5 започва да расте до стойност ~ +155V спрямо " - " на греца,когато напрежението стане достатъчно и се отпуши Q6 през делителя R8,R6,R9 /провери С7 да не "тече"/,през първичната намотка на трансформатора протича нарастващ ток /докато се зареди C8 /който индуктира във вторичната намотка ток от който се зарежда С13. След това аналогично другото рамо С4 Q5 докато напрежението върху двата кондензатора не се изравни и се образува виртуална нула към която през С8 е свързан единия край на първичната намотка /за това е нужно двата кондензатора да имат еднакъв капацитет и R1 R2 еднакви съпротивления. |
|
|
 |
ka2009 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 20, 2009 18:55 Заглавие: |
|
|
Информацията е това което търсих и ти благодаря много за това.
Проверих R1,R2 и са по 180Кома - отговарят на маркировката.
Сега като разбрах от теб как става стартирането си мисля да не би тези кондензатори С4, С5 да ми правят парчета защото ги смених с нови.
Старите бяха със стойност 220Мкф а новите са 200Мкф - на това залагам 20% вероятност за причината да не тръгне.
Свалих транзисторите MJ13005 и при измерване на преходите единият ми даде 610 Ома на зумер база-емитер а другият 710 Ома база-емитер.
Така че се съмнявам в тях.Нямам в момента други да пробвам.
Имам 13003 които са слабички за това и едни BUT11 - те може и да станат ще трябва да ги проверя .
Между другото смених диодите на греца те са 1N4007 с нови и нещата се влошиха импулсното започна да стартира много по трудно с кондензатора 100 Мкф и в началото се чува този гаден звук като преди "умиране" на мощните транзистори когато е под товар.
А може и да е от низката (ако транзистора с променени параметри работи на "границата")температура тъй като в моента е студено там където работя.
Еврикаааааааааааа!
Тръгна "животинчето".
Смених мощните MJE13005 с тези които имах BUT11A и импулсното заработи нормално
- Излезе че единият транзистор е с нарушени параметри.
Ако не беше Techmaniac-a с неговите напътствия да ме подсети за тази възможност щях доста да се ровя още във вторичната част на импулсното или щях да се откажа.
Специални благодарности за което.
Сега въпроса е дали ще са "способни" тези BUT-та да работят пълноценно на местата на MJE-тата.
Утре ще му направя няколко часова проба.
Някой ще си помисли защо не съм ги сменил в началото и с това да съм си решил проблема.
Понякога обстоятелствата така се стичат че проблема ни е пред очите и ни бие по челото а ние отказваме да го видим. Увличаме се да търсим в друга посока и така си минават часове.
Надявам се че с тази тема сме обогатили опита в импулсните и по този начин ще икономисаме на някой клет електрончик часове "копане" и десетки нови бели косми.
Поздрави на всички!
КА2009 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Дек 20, 2009 22:01 Заглавие: |
|
|
За полумостова схема Uce > Uinmax (340V) UceBUT11A 450V
Ic>2Pout/Uinmin , Ic на BUT11A e 5 A ,което означава че са подходящи
Последната промяна е направена от Techmaniac на Пон Дек 21, 2009 7:41; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ka2009 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 20, 2009 23:11 Заглавие: |
|
|
Утре ще им направя тестовете.
Не знам при ATX захранванията някой срещал ли е такъв проблем.
Мисля че този дефект е предизвикан от специфичния режим на работа на импулсното - регулатор на температура в режим на охлаждане.
Дано утре като го тествувам не излезе нещо друго. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Дек 21, 2009 9:54 Заглавие: |
|
|
При АТХ най-често ШИМ -а /494/ се захранва от "дежурното" захранване.
Всяко устройство и елементите от които е изградено имат температурен обхват на работа.
TL494C 0 to +70 °C
TL494I – 25 to +85 °C /ако имаш възможност позвай тази /
Такъв проблем при температура около 0 и по ниска /да не тръгва захранване по -често АТ отколкото АТХ - много рядко/ ,се среща.
Обикновено дефектират /или имат неподходяща стоиност следствие от температурната им зависимост / резисторите С-В на ключовите транзистори при АТ захранванията. |
|
|
 |
ka2009 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 23, 2009 11:37 Заглавие: |
|
|
Techmaniac ти направо ми четеш мислите.
При тестовете имах този проблем>
Когато температурата на околната среда е под 8-9 Градуса захранването много трудно тръгва след няколко опита да се самостартира .
Иначе при по - висока темп. няма проблем.
И нещо друго което ми направи впечатление когато при низка темп. тръгва трудно като го включа последователно през лампа 150 вата стартирането му се подобрява.
Мислех че е от изпълнението му в режим на регулатор на темп. но не е.
Не мога да видя буквата след TL494 тъй като точно там има стабилна капка боя която не успявам да махна. Този интеграл го сложиг от някво импулсно от PC a оригиналния беше TL494CN.
Ще трябва да пробвам с него.
П.П. Искам да уточня че това трудно тръгване на захранването се получава под товар когато е студено иначе като разкача товара - тръгва нормално.
П.П2. Открих проблема.
Оказа се дефектирал кондензатор C10 1μF/50V |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Дек 23, 2009 20:54 Заглавие: |
|
|
Когато пускаш захранването под товар имай предвид колкото по голям е товара толкова по голяма част от енергията /тока/ се отклонява от него и по малко се запасява в кондензатора С13 /каква е стойността му в момента ?/ ,виж аналогична схема http://dosmen.hit.bg/comp/compshem/at200w.gif /анода на аналогичния на D17 от твойта схема е свързан преди изправителните аноди/,така е с 0,7Волта "напред" . При по ниска температура в общия случай резисторите имат по ниска стойност ,може и обратната връзка да се "лъже".На входа увеличи стойността на термистора /свържи още един серийно/ ,смени ШИМ 424 с TL494I – 25 to +85 °C ! |
|
|
 |
ka2009 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 23, 2009 21:12 Заглавие: |
|
|
Кондензатора С13 беше 1,0/50В го замених при първите мъки с 4,7/63.
Смених шима със стария но ефект нямаше нямах в момента TL494I.
След което използувах една моя методика с нагряване на елементите и открих дефектирал кондензатор С10 1,0/50В.
За сега работи добре.
Утре ще постна схемата на регулатора наново вече със стойности на елементите. Вчера си поиграх на Orcada да ги нанеса.
Techmaniac, имаш една голяма почерпка от мен за лекциите.
За сега - Лека Вечер. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 23, 2009 23:17 Заглавие: |
|
|
| ka2009 написа: | | използувах една моя методика с нагряване на елементите и открих дефектирал кондензатор С10 1,0/50В. |
Слушаме я тая методика.Че ми стана интересно.Целият съм в слух. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
|