Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Стопер на напрежението в едната посока
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
danchev
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 24, 2009 4:27    Заглавие: Стопер на напрежението в едната посока Отговорете с цитат

Здравейте на всички. Значи трябва ми някаква джаджа, която има пропускливост на напрежение само в едната посока. Диод не ми върши работа и ще обясня защо. Имам датчик и уред, който измерва показанията му. На сигналният кабел на уреда има напрежение от 5.3 волта. Датчика генерира напрежение, което постоянно се мени между 0.1 до 1.05 волта. Лошото е, че датчика е свързан с компютър и тези 5 и кусур волта бъркат компютъра. Диода не ми върши работа, тъй като в посоката, която пропуска има пад с 0.4-0.5 волта и показанията на уреда стават неточни. По кабела има консумация от 0.5mA ако това има някакво значение, тъй като не съм много в час Embarassed

Последната промяна е направена от danchev на Чет Дек 24, 2009 13:39; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Чет Дек 24, 2009 10:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Това нещо по принцип има ли опция за включване към компютър или ти си решил да го включиш и на кой вход по точно? От датчика сигнала е аналогов според това което пишеш.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Дек 24, 2009 11:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Я малко по-подробно ,че боба го турихме да се вари за довечера! Какъв е датчика ,какъв е този уред и откъде излизат тези 5V на входа му ,дай повече подробности !
Върнете се в началото
danchev
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 24, 2009 13:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм решил аз да го включа, така си е. Датчика е ламбда сонда, измервателният уред е този http://www.topspeed.bg/view_product.php?pid=1149 , който трябва да мери волтажа, който генерира сондата. По някаква причина на сигналният кабел на уреда има 5 волта (при други модели няма) които не трябва да са там и уреда отчита, но бърка компютъра и колата забива на богата смес и се дави. Т.е. сондата има сигнален кабел,който отива в ECU-то на колата, а уреда взема сигнал от паралелно запоен кабел на този на сондата. И в този случай тези 5 волта по някаква причина се мятат в компютъра и го забиват на богата смес. Идеята ми е, ако може по някакъв начин да се спрат 5-те волта, а тези които идват отсреща 0.1-1.05 да преминават без промяна.

Последната промяна е направена от danchev на Чет Дек 24, 2009 15:18; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Дек 24, 2009 14:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Да вече е коледно.Уточни се че компа не е PC а е контролер в кола.сега остава да уточним марката и модела на колата и изделието което контролира и дядо Мраз ще доиде.Тоя линк дето си го дал нищо не показва.
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Чет Дек 24, 2009 15:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Защо не ползуваш обикновен волтметър за това което искаш да направиш? Уреда , който така и не става ясно какъв е явно не е подходящ за целта според това което пишеш.
Върнете се в началото
Niakoi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Каръктаун

МнениеПуснато на: Чет Дек 24, 2009 15:18    Заглавие: Отговорете с цитат

С две думи: или уреда е "некадърен" или предназначението му не е за това, за което го ползваш! Най-вероятно е предназначен, да чете отделна (контролна) ламбда-сонда, която няма общо с ECU. Иначе не си обяснявам 5-те волта!!! А и не се сещам за начин да ги изолираш от ламбда-сондата, без да се налага преработка на уреда.
danchev
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 24, 2009 15:25    Заглавие: Отговорете с цитат

pepi_voinishki1957 написа:
....Тоя линк дето си го дал нищо не показва.

Оправих линка, колата е Ford Fiesta XR2, мотора е 1.6 CVH, сондата е на Motorcraft с 4 кабела(не че има значение в случая). Придобивката не е за коледа, на около 2 месеца е и от тогава се боря с нея. Уреда си бачка повече от добре, проблема е, че закача ли го колата апочва да гасне и става мудна, откача ли го всичко се оправя. В началото когато замерих тези 5 волта на сигналният му кабел ми стана странно, тъй като това трябва да си е най-обикновенно волтметърче, при справка с други модели от същата марка 5-те волта липсват. Според мен тези волтове са свързани с "чека" който си прави уреда като го пуснеш (премества стрелката по цялата скала 2 пъти) и стрелката остава след богата смес и започва да отчита от там, при нормалните уредчета без чек стрелката започва да мери от нормалното си положение под бедна смес. Явно са я накарали да седи от другата страна на скалата именно с тези 5 волта, но нещо не им се е получило. Затова и търся начин да ги спра без да повлияя на показанията на уреда.
Върнете се в началото
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 24, 2009 17:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Това да не са ти ябълки и круши, за да ги разделиш?

Ако искаш да извадиш 5 волта от напрежението сложи ценер за 5 волта. Само че не знам какво ще се получи с точността на системата.
Върнете се в началото
pilgrim
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: wild,wild world

МнениеПуснато на: Чет Дек 24, 2009 17:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Стопер на напрежението в едната посока

Готин, откъде извади тази терминология, бе? Shocked
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети