Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблем с Импулсно на базата на TL494
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Mario-G
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 23, 2009 23:59    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз миналия ден в едно импулсно открих един много странен китайски кондензатор. Като го мерих с единия уред ми даваше нормален капацитет - 33мФ, а на другия уред, който е от евтините показваше 9-10 мФ. и най-странното е че като се позагрее си увеличаваше капацитета и то доста - играеше с 5-10 мФ., а на вид си беше добре. Та и на мен ми е интересна твоята методика.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 24, 2009 0:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе аз по друга причина искам да му чуя методиката,но както и да е.
А е показвал така,защото е бил толкова убав.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ka2009
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 24, 2009 16:40    Заглавие: Отговорете с цитат

При дефекти от този тип работя по следния начин. Вместо да си губя времето с мерене и сменяне на елементи.
Първо минавам с топъл възд с "Духалката" за да определя зоната където предполагам че е дефектния елемент за да определя по грубо къде е.
След като определя зоната нагрявам елементите в тази зона един по един като ги докосвам с поялник.
- Елементарно ефективно и бързо.
А това е схемата със нанесени стойности на елементите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 24, 2009 17:43    Заглавие: Отговорете с цитат

ka2009 написа:
След като определя зоната нагрявам елементите в тази зона един по един като ги докосвам с поялник.
- Елементарно ефективно и бързо.

Е точно за това питах. Cool
Това наистина е един елементарен,бърз и ефективен способ да ебеш мамата на здравите кондензатори.
Тоя форум може и да не е най-полезния,като информация,но пък със сигурност все повече се убеждавам че е най-богатия откъм "гениални" методики за ремонт.То не беше стискане на кондензаторите с клещи и куп други.Е вече си имаме и още една методика. Twisted Evil
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ka2009
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 24, 2009 18:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Внимавам да не превишава 70 - 80 градуса естествено а не 250 - 300.
Мислех , че се подразбира.
Ако имаш нещо по добро по въпроса можеш да го споделиш.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 24, 2009 18:49    Заглавие: Отговорете с цитат

На човката на поялника трудно ще имаш 70-80 градуса освен ако не го намаляш специално за тази процедура.В което честно да ти кажа се съмнявам.
А за целта си има капацитетмери,ESR-метри и какви ли още не глезотии вместо да се използват подобни рабоче-крестьянски методики.
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Дек 25, 2009 11:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Методиката е ясна Very Happy само не ми е ясно сега като е ремонтирано какво ще се прави с него,демек какво ще захранва?
ka2009
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 25, 2009 19:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами импулсното се използува в режим на регулатор на температура.
Захранва елемент на Пелтие т.е. Използува се за регулиране на температурата във хладилна камера.
В началото нямах схема за това чудо но се принудих да я сваля от PCB-то.

@Божилов

А тези глезотийки можеш да си ги запазиш за теб. Аз се занимавам с ремонти на електронна апаратура от повече от 15 години и без тези глезотии съм извършвал успешно ремонтите.
ESR- метри, капацитетметри звучи много шик.
Направи една анкета колко от колегите ползуват тези уреди и ще получиш резултат, който ще ти е от полза.
Имам познати, които на лаф моабет са най -големите специалисти използувайки сложни терминологии хвърлящи в стрес околните, карайки ги да се чуствуват нищожно малки.
Но в момента, в който се изправят пред неработеща електроника се оказва, че те са нищожно малките -кръгла "0".
Сега се сещам за една мъдрост подходяща за случая;
"И Хиляда килограма теория не струват колкото грам практика".
Естествено теорията е необходима в началото - всичко останало е работа и само работа . Неспирен къртовски труд.
Другото е "дървена философия".
Стига толкоз, че и аз нещо почнах да филосовствувам провокиран от постовете по горе F l o o d -v a j k i по този начин темата.

Желая на всички Весела Коледа !
И не прекалявайте с пържолите и виното през коледните празници Smile.

П.П. Bojilov,
тук е мястото на завършващия ти коментар.
Можеш да слагаш катинара.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 25, 2009 20:53    Заглавие: Отговорете с цитат

ka2009 написа:
@Божилов
А тези глезотийки можеш да си ги запазиш за теб.

Ти също така можеш да си запазиш за себе си псевдокомпетентните акъли,които щедро раздаваш. Evil or Very Mad
ka2009 написа:
Аз се занимавам с ремонти на електронна апаратура от повече от 15 години и без тези глезотии съм извършвал успешно ремонтите.

Умря циганката дето те хвалеше та почна сам ли?
И що си мислиш че хората в този сайт не са достатъчно компетентни и нямат много повече от въпросните 15 години Question Twisted Evil
Така като те чета и съдя за познанията ти меко казано звучиш смешно от позицията в която си.
ka2009 написа:
ESR- метри, капацитетметри звучи много шик.
Направи една анкета колко от колегите ползуват тези уреди и ще получиш резултат, който ще ти е от полза.

Мой човек,аз продавам такива неща и мога да съдя какъв е интереса.
Отделно като гледам какъв е интереса в тази тема-май е доста сериозен.Така че "меродавните" ти мнения можеш спокойно да си ги задържиш за себе си.
ka2009 написа:
Имам познати, които на лаф моабет са най -големите специалисти използувайки сложни терминологии хвърлящи в стрес околните, карайки ги да се чуствуват нищожно малки.
Но в момента, в който се изправят пред неработеща електроника се оказва, че те са нищожно малките -кръгла "0".

Едва ли точно ти си човека в този сайт,който ще съди по подобен начин за хората,кой бил компетентен и кой просто ползвал термини.
Съветвам те да се въздържаш от коментари по отношение познанията на хора,които не познаваш достатъчно добре(па макар и виртуално).И да наблегнеш на четенето на книжки.
Щот звучиш смешно.И не знам дали усещаш но се излагаш.Като кифладжия.
Катинар.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети