|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 22, 2005 16:55 Заглавие: |
|
|
| Kolyo Tsonev написа: |
Та затова ме интересува на какво напрежение се пали 40-ватова пура да кажем при +20 градуса и при -20 градуса без подгряване. |
Имай пред вид ,че разликата не е чувствителна в широк диапазон температури.Има ткива газоразрядни лампи "тиратрони" които от -50 до 125 праговоти им напрежение се изменя 1-2 волта.Принципа не е много различен. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Мар 22, 2005 18:48 Заглавие: |
|
|
| Stoy40 написа: | | Обратното е Славчо.Пластината е наистина биметална,но се нагрява когато свети,честотата пада защото ти отнемаш с кондензатора част от тока през газа и нагряването става по бавно.Освен това без газ стартера няма да работи въобще,защото няма да се запали разряд(няма йонизация).Освен това стартера също има напрежение на запалване около 180 волта,затова при запалена пура той вече не работи. |
Начи аз като включа мигалката отначало докато сичко е студено свети стартера и след малко чак като загрее светват лампите а стартера угасва. Значи като загрее пластинката тогава включва а не изключва както си мислех аз. |
|
|
 |
Kolyo Tsonev Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 22, 2005 19:35 Заглавие: |
|
|
Stoy40 ако беше толкова просто,нямаше да слагат процесор и удвоител на напрежение.
Много хора поставят луминисцентни лампи по балконите си-зимно време се палят много по трудно-защо? _________________ Всяко ново е отдавна забравено старо |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Мар 22, 2005 19:39 Заглавие: |
|
|
То сега мода с тия микроконтролери. Трябва да си програмист не електрончик Ако направите схемата с двукратен умножител на напрежение надали ще има такъв проблем, защото напрежението отначало ще е предостатъчно за запалване. |
|
|
 |
zenon Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 22, 2005 21:08 Заглавие: |
|
|
Ей пич,
всичко около теб е с микроконтролер,
ако продължаваш с тия прости умножители само след няколко години
ще остане да сменяш само бушони, ако не са ти отнели процесорите и тя възможност...... нема лабаво |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Мар 22, 2005 21:38 Заглавие: |
|
|
Zenon
Не се впрягай само те пробвам. 1,5 вече гръмнаха и почнаха да пишат глупости. Дъж се . Харесваш ми. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 23, 2005 10:51 Заглавие: |
|
|
| Kolyo Tsonev написа: | Stoy40 ако беше толкова просто,нямаше да слагат процесор и удвоител на напрежение.
Много хора поставят луминисцентни лампи по балконите си-зимно време се палят много по трудно-защо? |
Ами ако си проследил темата то аз казвам че за запалване на луменисцентни лампи е нужно високо напрежение,така че затова е умножителя а микропроцесорното управление (не съм го виждал,но се съмнявам да е чак микропроцесорно)вероятно е ШИМ контролер,който играе роля на електронен баласт.А на балкона и аз имам 36 ватова пура,но не съм забелязал да се мъчи зимата.Във витрина обаче при минус температури,може да има проблеми. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Мар 23, 2005 15:06 Заглавие: |
|
|
Stoy40,аз говоря за стандартна схема на електронен баласт(разликата е само в управлението на MOS-транзисторите)
и трети MOS-транзистор,който удвоява захранващото напрежение на електронния баласт на 600 волта само по време на запалването(контролира се тока на лампата) и след това се изключва. _________________ Всяко ново е отдавна забравено старо |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 23, 2005 15:17 Заглавие: |
|
|
| И защо ти е да знаеш напрежението на запалване при различна температура? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Мар 23, 2005 17:05 Заглавие: |
|
|
За да знам с какво да ги заменя като се повредят.
Вече 5 страници преливаме от пусто в празно,никаква достоверна информация.Млъквам. _________________ Всяко ново е отдавна забравено старо |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|