Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

слънчева батерия

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
nebeto
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 28, 2009 4:18    Заглавие: слънчева батерия Отговорете с цитат

Искам да си направя слънчева батерия,обаче как ще стане изобщо незнам.Това нещо ще го ползвам за зареждане на батерии през деня че да свети един светодиод през нощта.Обаче не съм решил с какви батерии може би най добре с тези НИ-ХМ.Ако може елементите да са леснонамиращи се.Благодаря.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
After_Dark
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Пон Дек 28, 2009 10:03    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.sterado.biz/products.php?cat=6 Разходи се из магазините като Практикер, Баумакс, Бриколаж,... има подобни лампи и с малко въображение ще стане това, което си намислил. Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
nebeto
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 28, 2009 18:22    Заглавие: Отговорете с цитат

аз исках просто ра се науча на какъв принцип работи слънчевата батерия,няма ли начин по който аз сам да си направя.Все пак благодя.
Върнете се в началото
skuller
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 28, 2009 18:28    Заглавие: Отговорете с цитат

можеш да си направиш сам слънчева батерия ето ти една схемичка до колко работи нз .. http://hobby.neomontana-bg.com/kit99.htm
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kolo
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Вто Дек 29, 2009 9:10    Заглавие: слънчева батерия Отговорете с цитат

Ако имаш мощни германиеви транзистори и им изпилиш капачката и свържеш 30-50 броя също става, само че тока е много малък.Преди много време бях се въодушевил и аз да си правя такова нещо и бях взел 6 броя 2N3055 и ги свързах преходите емитер-база последователно, но тока и напрежението бяха много малки и се отказах от идеята.Става също и с 100-200 германиеви диоди в стъклен корпус свързани последователно, но аз не съм пробвал.На 2N3055 корпуса го махнах с менгеме става по-лесно.
nebeto
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 29, 2009 13:16    Заглавие: Отговорете с цитат

аха май товаще ми свърше работа http://hobby.neomontana-bg.com/kit99.htm много ти Благодаря "skuller".Но искам да пробвам тази идея на колегата "kolo"ще пробвам и този вариянт с мощмите транзистори обаче до колкото разбрах колекторите не се ползват така ли.Много ми е чудно как пък от транзистори ще станат фотодиоди но щом ми предлагаш......моите благодарности и на "kolo".
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Вто Дек 29, 2009 13:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Има един друг вариант ама нз как ще го направиш. Става с мощен транзистор само че със лупа фокусираш върху кристала. Изпробвал съм го и тока на късо става доста голям.
http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=1877&highlight=%E5%ED%E5%F0%E3%E8%FF+%F1%EB%FA%ED%F6%E5%F2%EE&topicshow=Слънчеви%20батерии
Върнете се в началото
emilm
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 29, 2009 15:09    Заглавие: Отговорете с цитат

В елктронинвест съм виждал дам се продават готови слънчеви клетки с различен капацитет на прилична цена-вземаш колкото са ти необходими,връзваш последователно и си готов.А иначе с полупроводникови елементи ще получиш много малък ток поради простата причина че капацитета на клетката е вързан правопропорционално на площта на самата клетка
Върнете се в началото
nebeto
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 12, 2010 22:13    Заглавие: Отговорете с цитат

"slav4o.com" не е лоша идеята ти.Мерси.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети