| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 04, 2010 17:46 Заглавие: Разяснете резултатите от четенето на един PIC |
|
|
Опитвам се с програматор jdm и ICProg да прочета един PIC16C73B от един UPS, за който търся схема. Прочита се нормално, без грешки, но никаква промяна преди и след четенето:
Въпросът ми е празен ли е, заключен ли е този PIC? Имам много малко опит с PIC-ове, досега като съм се опитвал да чета заключени такива ми дава грешка на началния адрес. А тук няма грешки. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 04, 2010 18:14 Заглавие: |
|
|
Вдигнати са "секюрити" битовете прорив четене.
Нима наистина си очаквал да го прочетеш?
И не би трябвало да ти дава грешка. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 04, 2010 20:09 Заглавие: |
|
|
| Целта беше да се провери дали е жив. Преди като съм програмирал PIC-ове, веднъж програмирах един с включен CP и при опит за четене даваше грешка на адрес 0000h (но си работеше нормално). А този не даде никакви грешки, затова се чудех заключен ли е, не е ли, дефектен ли е, празен ли е (едва ли, нали е в работило устройство). |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 04, 2010 20:34 Заглавие: |
|
|
Ако правиш "верификация" (проверка) на изходния файл с вече програмиран на който са вдигнати защитите, то тогава може и ще ти даде грешка.
Само при четене въпросната защита не е основание да ти дава грешка!
А дали "шава" има косвени методи които показват това.
По тях обаче може да се съди категорично дали само не е "умрял", но не и дали е в добро здраве.
-генератора (ако има външен и не е влязал в sleep)
-reset-a
-входно изходните портове
- консумацията му
...... |
|
|
 |
nikiforiv Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 04, 2010 20:59 Заглавие: |
|
|
Програматора ти не чете нищо в момента. Същия резултат ще получиш и като извадиш чипа от цокъла и дадеш отново четене. т.е чете ти навсякъде "1". На IcProg алгоритмите за някои чипове не работят добре или по-точно силно си влияят от дъното на компа. Колкото по-старо е толкова по-добре , ( на времето като си смених компа със по-нов и не искаше да записва на F84! затова исползвах 2 програматора и 2 програми и на който тръгнеше ).
Но дълбоко се съмнявам дали има смисъл въобще да се мъчиш да прочетеш нещо от него. 100% е заключен! |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 05, 2010 0:05 Заглавие: |
|
|
Хм, оказа се че програматора (или порта) нещо не е наред А до вчера програмирах с него пикове и работеха. Не чете и не пише, а трие мамицата му Пробвах един нов пик, същата работа като с този от UPS-а. Свалих един от работещо устройство - същото положение. Изтрих го да пробвам пак да му налея хекса без CP - пак нищо. Връщам пика в до преди малко работещото устройство - и вече няма признаци на живот.
Утре ще го мисля, че сега нещо съм нервиран. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 05, 2010 8:22 Заглавие: |
|
|
| eler написа: | ..... Не чете и не пише, а трие мамицата му .... |
Триенето е писане + четене за проверка! |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 05, 2010 10:43 Заглавие: |
|
|
А как да се уверя в изправността на пика? Програматора е пет чарка на кръст, проверих ги един по един, всички са изправни. Преместих го на другия порт, но няма промяна. Устройството, от което взех работещия пик консумира в момента с пика 10.4 mA, а без него 9.4 mA. И двата пика ли да дефектираха при местенето им насам-натам?
При проверката след програмиране извежда съобщението Verify failed at adress 0000h. С пик и без пик на програматора все тая. При операции от страна на ICProg светодиода си светва и на захр. изводи на пика има 4.88 V, които малко играят (до около 4.2 V). |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 05, 2010 11:41 Заглавие: |
|
|
| Тези ПИК-ове не искаха ли 13 волта за програмиране ? На 4 крак . |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 05, 2010 12:43 Заглавие: |
|
|
| Проблемът се реши (почти). Поиграх си с настройките на ICProg и като махнах отметките от Invert Data In и Invert Clock пика се чете и програмира нормално и проверката вече не дава грешки. А как работеше до онзи ден с тези отметки, един господ знае. Обаче като го върна на мястото му устройството продължава да не работи - все едно пика го няма. Има на 14 пин 4.96 V, има осцилации на кварца с размах около 5 V, но май няма комуникация с дисплея. Дали е възможно да е дефектирал някой от портовете, които не участват в програмирането? Новият пик, който пробвах също вече се програмира и чете нормално, ама е друг тип и не мога да го пробвам на мястото на другия. |
|
|
 |
|