|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 03, 2010 14:33 Заглавие: |
|
|
the_bull нямам намерение да меря каквото и да било...подразни ме твоето изказване "поредната академична глупост".
Не те знам колко си добър но в последни години, когато търсим работници кандидатстват все младежи, които имат свръх самочувстие а покритие никакво...
Тези книжки в годините са писани и преписвани толкова пъти та дори и с лупа да търсиш едва ли ще намериш някоя лекомислена грешка. _________________ www.epd.hit.bg - хоби и професионална електроника |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Нед Яну 03, 2010 14:55 Заглавие: |
|
|
Edesign мога да си представя какво е положението като знам каква част от колегите ми имат идея за нещата. Не знам какво дразнещо намираш в този термин.Последните години съм се наслушал на една камара простоти и затова съм нащрек за различни грешки. Вярно, че е преписвано много в годините, но някой и това не могат, и допускат много грешки. Има доценти дето ти е бедна фантазията какви глупости говорят по различни дисциплини. Затова съм недоверчив на каквото и да било в последно време. Има много подготвени специалисти разбира се в тези среди, но за съжаление не всички са такива. Въпреки това гледам в един друг учебник, който може да се каже, че е извора на тази дисциплина.Там подобна схема няма, а на нейно място си е схема Дарлингтон. Учебникът е "Импулсни и цифрови схеми с интегрални ТТЛ елементи" на К.Конов. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 05, 2010 2:19 Заглавие: |
|
|
the_bull не е ли по добре за изучиш както трябва основите на електронните прибори и да се научиш да четеш електрическите схеми /кой елемент за какво служи с определена верига/ вместо до се шашкаш?Направи това и след това ще ти бъде много по интересно и забавно сам да си измисляш схемите които са ти необходими-повярвай ми!Иначе всичко е въпрос на конструкторско решение-което понякога много трудно се разбира.Конструктора може да реши да сложи излишни елементи на степен n+1-това си е негов проблем.Във ВУЗ-овете обикновенно се дава основата на която ще си градиш практиката-ако искаш да станеш добър специалист разбира се. _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 06, 2010 14:50 Заглавие: |
|
|
| the_bull написа: | | Edesign ... просто се чудех защо се ползва 2 пъти стъпало ОЕ, а не Дарлингтон както е написал и ELP. |
Елементарно - ако първият транзистор се атакува с TTL ниво, вторият вече може да бъде отпушван с по-високо напрежение за да бъде наситен в отпушено състояние. Не е вярно твърдението, че схемата ОК не дава усилване, напротив, тя дава най-голямо усилване по мощност, защото усилва и напрежението и тока! Дарлингтоните са лоши ключове - това вече съм го писал някъде. Помислете малко - напрежението на колектора на мощния транзистор никога не може да стане по-ниско от напрежението на отпушване на прехода база-емитер, а то е почти 0.7V! Дарлингтоните в UL2003 са маломощни и никой не им държи сметка дали са наситени напълно. Ако е необходимо напрежението Uce на мощния транзистор да бъде под 0.5V (а то може да стане <0.1V), това не може да стане с дарлингтон!
Извинявам се - да се чете ОЕ
Последната промяна е направена от ikarlo на Съб Яну 09, 2010 17:43; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 06, 2010 15:07 Заглавие: |
|
|
| ОК не усилва по напрежение, а само по ток. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|